Woensdag 19/06/2019

Interview

Jeroen Meus: "Ik heb het moeten beloven aan mijn vrouw: nooit meer een eigen restaurant"

Beeld Photo News

Het gaat hard voor Jeroen Meus. Op zijn veertigste kan hij al terugblikken op een rijke carrière met drie restaurants, meer dan tien tv-programma's en nog meer boeken. Vandaag steekt hij de grens over en gaat zijn Goed volk in première op de Nederlandse tv. We legden de tv-kok enkele dilemma's voor.

Nog eens eten bij de prostituees in Nevada of bij de vier vrijgezelle broers uit het Frans-Vlaamse dorp Berthen?

"De vier broers, zonder twijfel. Met die aflevering van Goed volk hebben we vorig jaar de prijs voor beste Europese televisiedocumentaire gewonnen op de Prix Europa in Berlijn."

"Het idee voor Goed volk is van mij: via de keukendeur naar binnen bij verschillende groepen mensen om inzicht te krijgen in hun manier van leven en samenleven. Ik hou niet van snobisme over eten, wel van het antropologische aspect ervan, de rol die eten in ons leven speelt. Eten moeten we allemaal, dat is in elk geval al iets wat ons bindt. Vanuit die gedachte wilde ik graag filmische realitytelevisie maken over leefgemeenschappen. Louis Theroux-achtig, maar dan langzamer, meer registrerend en mooier gefilmd. Regisseur Kat Steppe (43) is mijn beste vriendin, zij is daar de beste in."

"Ik krijg een warm gevoel als ik aan Goed volk denk. We maakten het programma met een kleine ploeg: camera, geluid, regie, één redacteur en ik. Kat, de redacteur en ik waren meestal drie dagen eerder ter plaatse dan de andere twee, om de mensen alvast aan ons te laten wennen. Hoe hechter of kleiner een gemeenschap, hoe beter. Voor één van de afleveringen wilden we naar Frans-Vlaanderen, een zuidelijk stukje België waar ze Frans spreken met een Vlaams accent. Onze redacteur vond in Berthen de vier broers. Ze runnen het huishouden zoals hun ouders dat vroeger deden, eten de kippen die ze met liefde hebben verzorgd en leven vanuit een eenvoud die je vandaag de dag nog maar weinig ziet. Voor mij als nostalgicus was het smullen, smullen, smullen."

Is je kookprogramma Dagelijkse kost zo populair vanwege jouw kookstijl of door hoe je over eten praat?

"Toen ik acht jaar geleden begon met Dagelijkse kost waren er programma's op tv als De beste hobbykok van Vlaanderen en Mijn restaurant, gebaseerd op het buitenlandse format My Restaurant Rules. In die tijd kwamen alle sterrenchefs op tv, het ging in elk programma over het beste van het beste gerecht."

"In Dagelijkse kost gaat het juist om de eenvoud. Ik maak fluitend puree met worst en saus en zeg 'Smakelijk eten'. Dat was in die tijd voor veel mensen een hele verademing: het mag ook nog gewóón zijn. Daarmee is het succes gekomen, maar ik weet ook dat ik goed tegen een camera kan babbelen en dat ik genoeg anekdotes en kennis te delen heb. Voor veel mensen is Dagelijkse kost nog steeds een ontstressmoment aan het einde van de werkdag."

Jeroen Meus in 'Goed volk'. Beeld VRT
Beeld VRT

Nog een tv-programma, nog een kookboek of nog eens een restaurant?

"Ik ga dit jaar een tv-quiz presenteren (Twee tot de zesde macht, red.), dus nog een tv-programma. Ik heb het moeten beloven aan mijn vrouw: nooit meer een eigen restaurant."

"Ik was het al langer beu toen ik in 2014 besloot te stoppen met Luzine, mijn restaurant in Leuven. Ik wilde kunnen wat Jonnie Boer van De Librije kan, wat Sergio Herman van The Jane kan. Het is zeer bevrijdend geweest om te zeggen: ik kan en hoef dat niveau niet te bereiken. Het technische aspect heb ik onder de knie, maar ik merkte dat ik het niet graag genoeg deed. Vooral op het laatst voelde ik dat ik mezelf aan het forceren was."

"Ik had mijn gewone, Frans gestoelde opleiding, dat was wat ik graag deed en nog altijd graag doe. Ik dacht mee te moeten gaan in nieuwe gastronomische ontwikkelingen, de moleculaire keuken, maar dat zijspoor paste niet bij mij. Het was ook te druk geworden. Ik was vader geworden van een zoon, deed Dagelijkse kost en mocht een tweede seizoen van Goed volk maken, waarvoor ik veel reis. Ik ben geen topchef zoals Sergio, maar ik zeg nu met plezier dat ik een goede tv-kok ben."

Chic of sober?

"Door de koksschool kwam ik terecht in de wereld van de luxueuze gastronomie, maar met de jaren heb ik geleerd dat mijn liefde voor eten veel meer ligt bij de cucina povera, de armeluiskeuken. 'Je moet voor 3 sterren gaan', zeiden ze op school. Logisch, op school moet ambitie worden aangewakkerd, maar er is veel meer dan alleen dat hoogste schavotje."

"Er zijn dingen die ik niet meer graag eet omdat ik ze te veel door mijn vingers heb gehad. Als je dat zegt, ben je een pretentieuze lul, maar het is gewoon zo: langoustines, kreeft, ganzenlever, coquilles, ik heb ze niet graag meer. Varkenspoten, oor, snuit, zwarte pens, goeie ossobuco, die dingen juist wel."

Gezond of lekker?

"Ik ben een kok, superlekker zal bij mij altijd voorrang krijgen. De gezondheidshype van nu helpt het bewustzijn van mensen over wat ze eten te vergroten, maar daar staat tegenover dat iedereen zich tegenwoordig expert noemt. Met het blindelings volgen van zogenaamde goeroes heb ik moeite. We eten een lokaal stuk vlees, maar we willen er een avocado bij waarvoor een vliegtuig is opgestegen, of quinoa waar in Peru een tekort aan is omdat wij het hier massaal willen hebben. Dat vind ik knettergek."

"Eat like your granny, terug naar de eetgewoonten van vroeger, is ook een hype, maar dat is wél een hype waar ik meer iets mee heb. Ik wil graag leven zoals de vier broers uit mijn programma. Zij aten 's middags een hele eend van hun eigen boerderij, gebraden in eendenvet. Net als zij kweek ik zelf mijn groenten, en als ik vlees eet, weet ik waar het vandaan komt. Ik eet ook het liefst 's middags warm en 's avonds een lichtere maaltijd."

"Natuurlijk ben ik voor gezond eten, maar ik vind gezond eten iets anders dan gezond leven. Gezond leven draait ook om mentaal gezond zijn, een beetje bewegen en je gezonde verstand gebruiken. Ik haal graag witlof uit mijn tuin, wikkel er dan gekookte, gezouten ham omheen, maak met bloem, verse melk, goeie boter en kaas uit de streek een kaassaus. Dan eet ik een zware maaltijd, maar wel een topmaaltijd die klopt. Ik wil niet dat dat bestempeld wordt als ongezond. Het is ongezond als je dat elke dag twee keer eet, met een trappist ernaast."

"Met mijn gezin eet ik iedere vrijdag- of zondagavond frietjes van de frituur, op de bank, televisie aan. Weet je wat ik daar heel gezond aan vind? Dat we een mooie herinnering in het hoofdje van ons kleine manneke steken, dat hij later kan zeggen: bij ons thuis was vrijdagavond frietjesdag, en dan keken we samen naar The Voice."

Beeld © VRT VERNE Photography

Alles zelf doen of delegeren?

"Delegeren. Ik zeg tegenwoordig bijna op alles nee, omdat ik veel te graag het leven leef zoals ik nu doe. Mijn vrouw en mijn zoon zijn het centrum. Ik heb het nu zo georkestreerd dat ik van alle projecten alleen de toffe dingen zelf doe."

"Ik vind het tof om 40 te zijn. Alles is goed. Mijn vrienden zeggen het ook allemaal: Jeroen, jij hebt een zalig leven. Dan zeg ik: Ja, maar I paid it forward hè! Ik ben nooit op kot gegaan, ik heb niet gestudeerd, ik ben nooit op Erasmus geweest, ik heb van jongs af aan elk weekend gewerkt."

"De dikke week die we doorbrachten bij de broers heeft mij wezenlijk veranderd. Ik heb veel van ze geleerd, vooral van Etienne, de filosoof van het stel. Ik vroeg Etienne of hij gelukkig was en kreeg een bot antwoord. 'Cette question n'a aucune importance', deze vraag doet er niet toe. Het leven is het leven, zei hij, en elke dag moet je proberen te zien zoals een kip dat doet: als een nieuwe dag. Ik leef van nature heel planmatig en zou in paniek kunnen raken als ik in mijn agenda kijk en zie wat ik dit jaar allemaal nog moet doen, maar dankzij de broers gebeurt dat niet meer. Ik ben me meer gaan terugtrekken, om bewuster bij de dag te leven. Als het ooit eens minder goed met mij gaat, is hun boerderij de plek waar ik naartoe zou willen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden