Zondag 20/10/2019

Interview

Jeroen Brouwers: "Ik had dit huis nooit mogen kopen"

Beeld kos

'Natuurlijk ben ik in overtreding.' In een interview met Margot Vanderstraeten dat woensdag in de speciale boekenbijlage van De Morgen verschijnt, reageert de Nederlandse schrijver Jeroen Brouwers voor het eerst op de sloop van zijn woning.

"Het is godverdomme erg treurig allemaal, maar ik probeer er laconiek onder te blijven." De 74-jarige Brouwers moet zijn huis in de bossen van het Limburgse Zutendaal afbreken, zo besliste het hof van beroep in Antwerpen deze week. Hij krijgt daarvoor één jaar de tijd.

De schrijver wou tot nu niet reageren, maar in een interview dat volgende week in de Boekenbijlage van deze krant gepubliceerd wordt, gaat hij wel dieper in op de zaak.

"Natuurlijk ben ik in overtreding", geeft Brouwers toe. "Mijn huis is zonder bouwvergunning neergezet in een natuurgebied en ik had het niet moeten kopen. Anderzijds heb ik hier 21 jaar gelukkig gewoond in onverstoorde stilte. Ik kon hier tussen het groen mijn prachtboeken schrijven. Ik heb grote rust nodig om te kunnen schrijven. (...) En ik had in dit huis, in deze omgeving willen sterven. Waar moet ik, oude boom, een andere plek vinden om nog te wortelen?"

De Nederlandse auteur, onder meer bekend van boeken als Bezonken Rood (1981) en Datumloze Dagen (2007), kocht de woning in 1993. Het huis werd zonder bouwvergunning in kwetsbaar natuurgebied opgetrokken. Een rechtbank in Tongeren oordeelde dan ook in 2011 dat het huis er illegaal stond en dat Brouwers het moet neerhalen. Hij kreeg daar toen vier jaar de tijd voor, een langere termijn dan de wet normaal voorziet. De rechter hield toen rekening met zijn gezegende leeftijd, zijn mindere gezondheidstoestand en zijn "grote verdiensten voor de Nederlandse literaire cultuur".

De rechtbank van Antwerpen zag daarentegen geen reden om de afbraaktermijn te verlengen en hield het op één jaar. Verder werd de schrijver ook een dwangsom opgelegd van 125 euro per dag vertraging.

Brouwers kan nog naar het Hof van Cassatie trekken, al is de auteur er nog niet over uit of hij dit daadwerkelijk zal doen. "Mijn advocaten overwegen de mogelijkheid tot Cassatie. Als die wordt ingewilligd, blijf ik hier nog wel een poosje in de schaduw van het monument dat Zutendaal te mijner eer heeft neergezet. Of misschien moet dat monument (een kolos van een stenen beeld dat opeengestapelde boeken voorstelt, gemaakt door de kunstenaar Gerard Bijnens) nu ook weg?"

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234