Vrijdag 24/03/2023

Bodyshaming

Jennifer Aniston en de hopeloze strijd tegen de seksistische roddelpers

null Beeld rv
Beeld rv

In een open brief heeft Jennifer Aniston haar frustratie geuit over de jacht van paparazzi op de scoop van haar zoveelste vermeende zwangerschap. Want de suggestie van een buikje kan in Hollywood alleen maar een baby betekenen (of het signaal om op dieet te gaan).

SOFIE VANLOMMEL

"Ik ben niet zwanger, ik ben het wel kotsbeu." Stevige woorden van Jennifer Aniston, een van de bekendste maar meest discrete vrouwen van Hollywood. Al jaren probeert de vrouw, die rijk en beroemd werd door haar rol in Friends, het optreden in de media te beperken tot de rode loper. Af en toe geeft ze een braaf interview aan een modeblad. Maar het helpt niet. Haar eerste huwelijk met Brad Pitt en de relatie met acteur en tweede echtgenoot Justin Theroux deden de aandacht en insinuaties zeker niet afnemen.

Jennifer Aniston is al tien jaar zwanger, schreef Elle vorig jaar droogjes op. "Als we de bladen moeten geloven, heeft Aniston ondertussen een voetbalploeg op de wereld gezet." Deze keer schreeuwde het blad InTouch op haar cover de zoveelste scoop van de 'mirakelzwangerschap' uit, gespekt met door telelens geschoten foto's van de 47-jarige Aniston op het strand.

In een lange open brief op Huffington Post ontkent Aniston het bericht uit de "leugenindustrie". Haar privacy wordt door paparazzi elke dag geschonden, zegt ze. Maar het gaat haar vooral om de grotere boodschap: de aanspraak van de roddelpers op haar onderbuik. "De manier waarop de media mij portretteren, is gewoon een reflectie van hoe we vrouwen in het algemeen zien." Met andere woorden: een buikje kan alleen maar een baby betekenen. En als dat kind er niet van komt, ben je dus te dik.

Hypocriet?

Hypocriete woorden van een vrouw die haar neus liet rechtzetten en twintig kilo afviel om het als actrice te kunnen maken? Roddels, zegt mediaonderzoeker Frederik Dhaenens (UGent) fijntjes. "Dat weten we helemaal niet: zij heeft daar nooit een interview over gegeven. De echte Aniston kennen we helemaal niet. Zelfs als het zou kloppen, kun je je afvragen in welke mate zij door het systeem hiertoe gedwongen is." En dat is exact wat de actrice hier aankaart. "De manier waarop we haar lichaam onder de loep nemen. En op haar, buiten haar wil om, allerlei rollen projecteren."

Ondanks de langzame acceptatie van rondere, gekleurde en ouder wordende lichamen in de wereld van film, muziek en mode worden vrouwen nog heel vaak door media geportretteerd als stereotiepe seksuele objecten. Dat blijkt uit onder andere uit onderzoek van muziekvideo's door Laura Vandenbosch (KU Leuven). "Dat beeld beantwoordt nog heel sterk aan wat wij het heteroseksuele script noemen: de vrouw in sexy kledij en uitdagende poses." De rollen die traditioneel aan vrouwen worden toegeschreven - mooi, sexy, gefocust op relaties en emoties - zijn zeer diep geworteld, zegt Vandenbosch.

Bovendien maakt de gemene toon opmars in de roddelpers, zegt Gaëlle Ouvrein die aan de Universiteit Antwerpen onderzoek doet naar impact van negatief celebritynieuws. Blubberbillen, bleke snoeten, vruchtbaarheidsproblemen: het 'ze zijn net mensen'-nieuws gaat erin als zoete koek. Dat komt, vermoedt zij, door de verscherpte concurrentie door de opmars van onlinemedia die kampen om de aandacht van de klikkende surfer. De consument van roddels doet dat om zeer uiteenlopende redenen, zegt ze. "Het gevoel dat sterren toch minder perfect en glamoureus zijn, geeft een opkikker. Aan de basis ligt vaak gewoon leedvermaak."

Uit haar bevraging van adolescenten blijkt overigens dat zij het viseren van sterren voor een stuk 'normaal' vinden. "Hun eigen vrienden zouden ze zo nooit afbeelden of becommentariëren, de ster heeft er volgens hen om gevraagd. De ster moet er maar mee leren leven, want dat is normaal als je beroemd bent."

De Vlaamse media stellen zich ten opzichte van het kleine kringetje BV's meer terughoudend op, al wordt een zwangerschap beschouwd als een belangrijke scoop. Op de berichtgeving die ook zij aan ondere anderen Jennifer Aniston hebben besteed, leveren ze geen commentaar. De hoofdredacteur van Story verwijst naar andere bladen die deze thema's 'meer nog dan Story' opvolgen (het blad publiceerde sinds 2012 elf stukken over de vermeende zwangerschappen van Aniston). De hoofdredacteur van TV Familie wenste niet telefonisch te reageren. "Te veel slechte ervaringen mee."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234