Maandag 16/09/2019

Update

Jean 'Tulpen uit Amsterdam' Walter overleden

Beeld Kos

We nemen vandaag afscheid van twee monumenten: naast Jos Ghysen is ook schlagerzanger Jean Walter in de voorbije nacht overleden. Zijn bekendste hit is 'Tulpen uit Amsterdam'. Jean Walter werd 92. Will Tura roemt zijn collega. "Hij was de mannelijke evenknie van La Esterella", aldus Tura. Will Ferdy voegt er aan toe dat Jean Walter een "zeer sympathieke collega" was.

Jean Walter, pseudoniem van Jean Wouman, was in de jaren vijftig populair. Hij werd bekend met liedjes als 'Twee Blauwe Kinderogen', 'Venetië', 'Met Je Handen', 'Jezebel' en zijn bekendste lied 'Tulpen uit Amsterdam'.

'Heideroosje'
Zijn carrière begon in Duitsland waar hij tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetters heen was gebracht. Zijn eerste hit was 'Heideroosje' (1954). Hij trad overal in Europa op met orkesten van Helmut Zacharias en Kurt Edelhagen.

In 2001 werd hij opgenomen in de Eregalerij van Radio 2 voor een leven vol muziek. Op 11 februari 2002 werd Jean Walter tachtig en vierde hij zijn zestig jaar carrière in aanwezigheid van tal van vrienden en collega's. Op 19 november 2007 vierde hij in de Stadsschouwburg te St-Niklaas zijn 85ste verjaardag met een allerlaatste optreden.

Will Tura
Will Tura brengt hulde aan zijn overleden collega: "Jean Walter was een schitterende zanger, vooral omdat hij een prachtige stem had en zijn nummers op een gevoelige manier kon brengen."

"Ik heb hem vrij goed leren kennen, omdat hij bij dezelfde producer zat", herinnert Will Tura (73) zich. "Dat was Jack Kluger, de man die ook mij gelanceerd heeft, en mij mijn artiestennaam heeft gegeven. Hij heeft ook Jean Walter ontdekt."

"We kwamen elkaar dan wel eens tegen in het kantoor van Jack en spraken ook over persoonlijke zaken. Zo herinner ik me dat Jean een tijdje last heeft gehad met zijn stem, en het wat kalmer aan moest doen. Maar uitgerekend voor die prachtige stem bewonderde ik hem."

"Als je de muziek van Jean Walter wil typeren, kun je zeggen dat hij de mannelijke evenknie was van La Esterella", zegt Will Tura nog.

Will Tura. Beeld PHOTO_NEWS

Will Ferdy
Will Ferdy: "Ik zal me hem ook herinneren als een erg sympathieke collega. Ik heb hem nooit één kwaad woord over een collega horen zeggen. En dat vind ik toch wel een compliment", aldus Ferdy.

"Jean Walter heeft nog voor de Amerikaanse troepen gezongen na het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog", zegt Ferdy. "Maar hij werd ontdekt door platenproducer Jack Kluger en ging op tournee met Bobbejaan Schoepen. Dan volgden vele hits. Niet alleen "Tulpen uit Amsterdam", maar ook "Met je hand", "De rots van Gibraltar, "Venetië"... Jean zong ook mooie, zinnige teksten. Je kunt hem situeren in het genre van het betere Franse chanson."

Jean Walter bleef ook tot op hoge leeftijd actief als zanger. Hij nam pas op zijn 85ste afscheid van het podium. "Dat herinner ik me ook", zegt Will Ferdy, zelf 87 jaar. "En eerlijk gezegd, dat was op het randje. Ik heb beslist om zelf over enkele dagen te stoppen. Ik heb nog maar een paar concerten van mijn afscheidstournee te gaan. Ik wil liever in schoonheid eindigen. Ik zal nog wel platen maken, maar optreden, nee, dat hoeft niet meer."

Will Ferdy. Beeld PN
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234