Donderdag 12/12/2019

Interview

"Ja, het is fijn als mijn ego gestreeld wordt"

Nico Leunen. Beeld Eric De Mildt

Voortaan mag de editor van 'The Broken Circle Breakdown' als eerste Belg ooit mee kiezen wie een Oscar krijgt. Nico Leunen werd uitgenodigd om toe te treden tot de Academy. Onlangs monteerde hij nog het regiedebuut van Ryan Gosling. "In Hollywood lopen wel een aantal fans van mijn werk rond."

Hoe komt de Academy bij u terecht?
Nico Leunen: "Dat weet ik niet. Een paar dagen geleden heb ik een e-mail gekregen dat ik uitgenodigd ben om lid te worden van de Academy of Motion Picture Arts en Sciences. In een antwoord moet ik hen mijn adres bezorgen. Binnenkort krijg ik dan de vraag officieel in de bus, die moet ik ondertekend terugsturen. Blijkbaar kan je enkel lid worden op uitnodiging. De Academy vraagt aan haar leden wie zij de moeite waard vinden."

Wie zou u voorgedragen kunnen hebben?
"Geen idee. Ik denk ook niet dat het voldoende is wanneer één persoon je naam laat vallen. Al weet ik wel dat er in Hollywood een aantal fans van mijn werk rondlopen. In ons vak moeten we het hebben van mond-tot-mondreclame, want onze job is vrij onzichtbaar. Aan het resultaat kun je niet zien welke problemen er tijdens het monteren zijn komen bovendrijven, of hoe die zijn opgelost. Dat kun je alleen maar weten van horen zeggen."

Wie is Nico Leunen?

- Geboren in Borgerhout in 1974

- Vormt een koppel met Fien Troch. Zijn schoonvader is filmeditor Ludo Troch

- Studeerde in 1998 af aan Sint-Lukas Brussel in de afdeling experimentele film

- Kreeg in 20013 de Vlaamse Cultuurprijs voor Film

- Monteerde onder meer 'Steve + Sky', 'Linkeroever', 'The Broken Circle Breakdown' en Ryan Goslings regiedebuut 'Lost River'

Hebt u getwijfeld om het lidmaatschap te aanvaarden?
"Nee, ik denk dat er maar weinigen neen zeggen. Op IMDb staan er 6,5 miljoen mensen die actief zijn in de filmindustrie. In vergelijking daarmee zijn de zesduizend Academy-leden met erg weinig. Het is dus een hele eer om tussen de 322 nieuwe leden te zitten."

Toen u in 2013 de Vlaamse Cultuurprijs voor Film kreeg, noemde u die prijs nochtans belangrijker dan een Oscar.
"De Vlaamse Cultuurprijs betekende veel voor mij. Het was een erkenning voor mijn rol in de Vlaamse film, voor de lijn die ik de laatste vijftien jaar had uitgezet. Dat ging verder dan één succesverhaal."

"Er bestaat uiteraard geen groter filmfeest dan de Oscars. Maar mocht ik zelf kunnen kiezen tussen een Oscar of pakweg een Gouden Palm voor een film waar ik aan heb meegewerkt, kies ik voor het laatste. Omdat ik de winnende films daar vaak veel interessanter vind."

Gaat uw lidmaatschap u meer buitenlands werk opleveren?
"Daar zal wat vertraging op zitten. Het is al bijna twee jaar geleden dat ik in Hollywood heb gewerkt voor 'Lost River'. Intussen zit mijn agenda alweer vol tot de lente van volgend jaar, met Belgica (van Felix Van Groeningen, red.), de nieuwe van Fien (Troch, zijn partner, red.) en eentje van een Iraanse regisseur. Maar ik heb mijn agentschap gezegd dat ze me vanaf dan alles mogen voorstellen."

Dus binnenkort 'hallo Hollywood, vaarwel België?'
"Ik wil België niet afvallig zijn, maar ik heb wel het gevoel dat ik mijn tournee hier heb gedaan. De afgelopen jaren heb ik met de interessantste filmmakers van eigen bodem mogen werken. Intussen heb ik twee talentvolle assistenten die ik zo goed mogelijk probeer te koppelen aan de nieuwe generatie filmmakers. Zelf ben ik niet geneigd om nog eens een film bij elke nieuwe, opkomende filmmaker binnen te halen. Ik heb een selectie van twee à drie regisseurs van bij ons met wie ik het liefst werk. Voor de rest sta ik open voor buitenlandse projecten."

Hoe haalt u voldoening uit uw verder redelijk anonieme job?
"Over publieke erkenning mag ik niet klagen. De Vlaamse Cultuurprijs, enkele films in Cannes en mijn werk voor een A-list-superster hebben me al veel persaandacht opgeleverd. En ja, het is fijn als mijn ego af en toe wordt gestreeld. Maar voldoening haal ik vooral uit het resultaat. Wanneer ik de film bij de lurven heb, wanneer het monster is getemd. Dát is een superfijn gevoel."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234