Dinsdag 19/01/2021

ColumnDM Zapt

Ja, chef! blijft het soort reality-tv dat gelukkig steeds vaker aan het stuiptrekken is

Thijs Vervloet in 'Ja, chef!'.Beeld VIER

Jan Debackere zet de blik op oneindig. Vandaag over de jonge chef-koks in Ja, chef!

Er was een tijd, nog niet zo gek lang geleden, dat elke topkok die nog maar een scheet liet paginagroot in de krant stond. Echte helden waren het, de rock-’n-rollgoden van de 21ste eeuw. Met dank aan programma’s als Mijn restaurant en De beste hobbykok van Vlaanderen, die Peter Goossens en Sergio Herman richting sterrendom knalden. Kleine jongetjes wilden liever kok dan brandweerman worden, later als ze groot waren. Mannen met een midlifecrisis dachten die te kunnen oplossen met een dure pannensets en wat espuma’s.

Die slinger is ondertussen al aardig weer in de juiste richting geslagen, al zie je af en toe nog stuiptrekkingen. Mijn keuken, mijn restaurant, bijvoorbeeld – ligt daar nog iemand wakker van? –, en nu ook Ja, chef! op VIER. Het programma volgt vijf jonge chefs – mannen uiteraard, want chef-koks blijken nog altijd geen vrouw te zijn – terwijl de eerste lockdown op zijn einde loopt en de gasvuren stilletjesaan weer aangestoken kunnen worden. Of om het in de woorden van Thijs Vervloet, de man achter de potten bij Colette, te zeggen: ze kunnen weer knallen.

Het Kempense enthousiasme van Vervloet mag je dan al op het randje van een zenuwinzinking brengen – ‘De view is fenomenaal’, ‘Ik heb vooral zin om te knallen’ en andere let’s go’s vliegen in het rond –, maar wie je pas echt een zenuwinzinking bezorgt, is Pajtim Bajrami. De dertigjarige kok met Kosovaarse roots heeft met zijn restaurant De stadt van Luijck één doel en daar moet alles, zelfs de tweede verjaardag van zijn dochtertje, voor wijken: de beste chef van België worden. 

Realitytelevisie zou geen realitytelevisie zijn als hij ook niet zo neergezet wordt. Als een halve big brother volgt hij op een tv-scherm wat er in het restaurant gebeurt, terwijl hij zijn hulpkoks om de haverklap verwijten naar het hoofd slingert. Bordje niet goed gedresseerd of sausje niet perfect afgekruid? Als de eerste de beste oelewappers mogen ze zich aan een extra afwasbeurt verwachten, of krijgen ze zelfs een boete als het helemaal de spuigaten uitloopt. De weg naar de top verdraagt geen mededogen. 

Het contrast met Martijn Defauw van restaurant Rebelle kan niet groter zijn, want zonder zo’n uitvergrote tegenstellingen heb je nu eenmaal geen realitytelevisie zijn. Defauw gaat oogstklare groenten proeven bij de boer en keuvelt na de service gezellig na met zijn medewerkers. Met pannen gooien? Het is dat hij geen haar op zijn hoofd heeft, want hij zou er sowieso nooit aan denken. 

Maar zou het misschien kunnen dat Defauw af en toe ook wel eens boos is in de keuken, en dat Bajrami een veel sympathiekere pee is dan hij hier lijkt? Ja, chef! blijft het soort reality-tv dat gelukkig steeds vaker aan het stuiptrekken is. 

Ja, chef!, elke dinsdag om 20.35 uur op VIER

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234