Vrijdag 01/07/2022

Podium

Ivo van Hove en FC Bergman slaan volgend jaar handen in elkaar voor Toneelhuis

Toneelhuis-leider Guy Cassiers. Beeld Vincent Delbrouck
Toneelhuis-leider Guy Cassiers.Beeld Vincent Delbrouck

Nog twee seizoenen blijft Guy Cassiers aan als artistiek leider van Toneelhuis. Vanavond stelde hij het komende seizoen van het Antwerpse stadstheater voor, waarbij enkele grote kleppers opvallen. ITA-regisseur Ivo van Hove slaat de handen in elkaar met collectief FC Bergman, Cassiers zelf gaat aan de slag met een tekst van de Britse slam poet Kate Tempest.

Ewoud Ceulemans

“Ook in de kunsten zelf wordt met een kritische blik gekeken naar alles wat grote instelling, wit, hetero en man is”, vertelde artistiek leider Guy Cassiers bij de presentatie van het komende Toneelhuis-seizoen. “Dat zijn vier categorieën die beschouwd worden als de historische verantwoordelijken voor uitsluiting en discriminatie. En niet zonder reden.”

Cassiers wil volgend seizoen bewijzen dat Toneelhuis bereid is om de uitdagingen van de 21ste eeuw aan te gaan. “Al die thema’s zijn direct of indirect aanwezig in onze voorstellingen”, maakt Cassiers zich sterk. “Door de eigenzinnige artistieke keuzes van de verschillende makers wordt een brede kijk op de hedendaagse discussies geworpen. Het onderlinge verschil tussen de makers in Toneelhuis is altijd zeer groot geweest en dat is bewust zo. De wereld laat zich al lang niet meer vanuit één standpunt begrijpen.”

Zo maakt de Iraaks-Belgische theatermaker Mokhallad Rasem Dagboek van een leeg bed (9 oktober 2019), een voorstelling in het Arabisch. “Ik vertrek vanuit mijn eigen levensverhaal, sinds mijn geboorte in Bagdad. Verwacht geen documentair verhaal, geen commentaar op politieke situaties, maar een reis door de metaforen van de Arabische taal", zegt Rasem in de aankondiging.

Cassiers slaat zelf de handen in elkaar met de Iraans-Belgische actrice en theatermaakster Sachli Gholamalizad, voor de voorstelling Antigone in Molenbeek (30 april 2020). Een update van de beroemde tragedie van Sofokles, die zich afspeelt in wat voor sommigen “de jihadihoofdstad” van Europa is. De tekst wordt geschreven door Oorlog en terpentijn-auteur Stefan Hertmans: hoofdpersonage is Nouria, die vastbesloten is haar broer, een geradicaliseerde IS-strijder, te begraven.

Antigone in Molenbeek zal samen met Tiresias (15 mei 2020) een tweeluik vormen. Ook een Griekse tragedie, ook in een regie van Cassiers. Hij baseert zich op het gelijknamige gedicht van de Britse slam poet Kate Tempest, bij wie de ziener Tiresias een jonge transgender in een hedendaagse grootstad wordt. Katelijne Damen zal de hoofdrol vertolken.

Experimenteerruimte

De meest in het oog springende voorstelling is ongetwijfeld Freud (22 november 2019), een coproductie van Toneelhuis, Internationaal Theater Amsterdam (ITA), en collectief FC Bergman, bekend van JR. Regisseur Ivo van Hove vertrekt van het ongebruikte, megalomane filmscript dat Nobelprijswinnaar Jean-Paul Sartre schreef. Hij bewerkte de tekst met FC Bergman-kernleden Stef Aerts, Marie Vinck en Thomas Verstraeten. Aerts, Vinck en Matteo Simoni zijn ook op de scène te zien, naast ITA-acteurs Hans Kesting, Hélène Devos en Steven Van Watermeulen.

FC Bergman werkt in ‘Freud’ samen met Ivo van Hove (Internationaal Theater Amsterdam). Beeld Vincent Delbrouck
FC Bergman werkt in ‘Freud’ samen met Ivo van Hove (Internationaal Theater Amsterdam).Beeld Vincent Delbrouck

Tot slot keren ook Toneelhuis-habitués Olympique Dramatique (Angels in America) en Benjamin Verdonck (de tijger eet de zebra en de vogel vliegt verschrikt weg) terug, net als de jonge makers van het P.U.L.S.-project. Lisaboa Houbrechts en Kuiperskaai gaan aan de slag met Bruegel (6 december 2019), Bosse Provoost en Ezra Veldhuis maken Kosmogonie (6 februari 2020) en Hannah De Meyer werkt aan hi baubo (7 februari 2020).

Cassiers kondigde eerder al aan dat hij het eind 2021 als artistiek leider voor bekeken houdt. “Dat er reeds intens gediscussieerd wordt over een nieuwe invulling van Toneelhuis en dat er verschillende scenario’s voor de toekomst gesuggereerd worden, kan ik alleen maar toejuichen. Het bewijst dat theater nog steeds een vitale publieke plek is, een openbare experimenteerruimte. Het maakt inelk geval duidelijk dat Toneelhuis een plek is die er in Antwerpen en in Vlaanderen toe doet.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234