Dinsdag 07/07/2020

Stripalbums

Italiaanse stripauteur reconstrueert historische nederlaag Romeinen: "Dit was hun Vietnam"

Een beeld uit 'De Adelaars van Rome'.Beeld RV Marini

Het Oude Rome is bezig aan een stevige comeback in de stripwereld. Een van de betere reeksen in het genre is De adelaars van Rome van de Italiaanse auteur Enrico Marini. In het pas verschenen vijfde deel staat de noodlottige veldslag in het Teutoburgerwoud centraal.

Strips over het Romeinse tijdperk zijn sinds enkele jaren weer erg in trek. Het startschot daarvoor werd gegeven door twee Belgen: scenarist Jean Dufaux en de intussen overleden tekenaar Delaby. Hun reeks - Murena genaamd - getuigde van een ongeziene historische accuraatheid, nog veel meer dan de klassieker Alex van de Fransman Jacques Martin (1921-2010).

Van lezer tot historicus: iedereen prees de reeks de hemel in. Behalve Alex-tekenaar Martin dan. Lange tijd was zijn Alex de enige historische stripreeks. Hij kon niet verkroppen dat Murena zo'n succes had en beet tekenaar Delaby - nota bene een fan van Martin - toe dat hij het alleenrecht had op peplumstrips.

De Italiaanse auteur Marini kent die anekdote. "Delaby was een goede collega, hij heeft het me ook verteld. Martin heb ik gelukkig nooit ontmoet. (grijnzend) Nu, dat wil niet zeggen dat er geen mensen waren die vonden dat ik Murena onmogelijk kon opvolgen. Vóór De adelaars van Rome had ik enkel strips getekend (De aasgieren, De schorpioen, GDW). Maar omdat ik deze keer ook het scenario zou schrijven, had zelfs mijn uitgever zijn twijfels. En dan was er nog het moeilijke genre van de peplumstrip. Niemand dacht dat er na Murena nog plaats was voor zo'n reeks. Murena heeft de lat echt wel hoog gelegd. Maar ze waren tevreden toen ik de eerste twee scenario's kon voorleggen, nog voor ik aan het tekenen was geslagen."

Vriendschap

Marini zocht voor De adelaars van Rome een historische gebeurtenis met een dramatische achtergrond. "De reeks speelt zich af in het jaar 9 na Christus, toen keizer Augustinus aan de macht was. Het is een erg bekend verhaal in Duitsland, omdat het deel uitmaakt van hun geschiedenis. Maar vooral fascinerend is de vriendschap tussen de Romein Marcus en Armenius, de leider van de barbaren. Zo klassiek: vrienden worden gezworen vijanden. In deze reeks zie je hoe alles verandert."

Het zopas verschenen vijfde deel is een scharniermoment in het leven van beide personages. In het Teutoburgerwoud maken Marcus en Armenius zich op voor een heuse veldslag die zou uitmonden in een Romeins trauma. "De slag was uniek omdat er maar liefst drie Romeinse legioenen werden geëlimineerd. Bovendien werden alle drie de adelaars gestolen. Die aquila's hadden een ontzettend grote symbolische waarde. Een blaam voor Rome. Een veldslag kon je het zelfs niet meer noemen: het was een heuse slachting. Op het moment dat de Romeinen het Teutoburgerwoud doorkruisten, waren ze totaal uitgeblust. De barbaren klaarden de klus in enkele dagen. Noem het gerust het Vietnam van Rome."

Beeld RV Marini

Blije historici

Volgens Marini veranderde door die slag alles. "Enkele jaren later borg Rome het plan op om Duitsland te veroveren en riep het zijn legers uit de regio terug. De kaart van Europa zou er dus totaal anders hebben uitgezien, mochten de Romeinen toen de Germanen hebben verslagen."

Waar de huidige publieksinteresse voor dit genre vandaan komt, weet hij ook niet. "Voor mij persoonlijk was het de film Gladiator. Later zag ik de HBO-reeks Rome. Die sfeer wilde ik ook."

Hij stelde zich één doel voor ogen: zijn strip moest historisch zo authentiek mogelijk zijn. "Kijk, Gladiator was een grootse film, maar historisch niet zo correct. De Romeinen droegen broeken onder hun tuniek. Klopt niet, net zomin als dat Romeinen in Hollywoodfilms shirts in plaats van broeken droegen."

Vanaf het eerste deel deed zijn reeks het goed bij zowel lezers als internationale historici. "Ik heb erg veel ontmoetingen met hen en andere experten gehad, en ze zijn erg opgewonden over deze reeks. Maar er blijven altijd nog enkele hiaten. Voor bepaalde wapenuitrustingen moest ik me baseren op door archeologen gevonden munten. Putten uit een rijk archief kan ik dus niet.

Over Armenius en de barbaren weten we ook weinig. Frustrerend, maar het staat me toe hier en daar creatief te zijn. Weet je, de geschiedenis is ook wat mijn hoofdpersonage betreft niet altijd betrouwbaar. Die man wordt al sinds de Romeinse tijd geromantiseerd. Heel misschien was hij blond, maar we weten het niet zeker, want zijn broer was het alleszins niet. Zelfs zijn naam staat ter discussie. De Romeinen noemden hem Armenius, maar de Duitsers noemden hem Hermann. Tja. Misschien was het toch Siegfried, of zelfs Thorgal. (lacht) En in het ene verhaal is hij een soort Robin Hood, terwijl hij in het andere een machtswellusteling lijkt. Je kan googelen hoe hij aan zijn einde komt, maar mijn einde wordt toch weer anders." (grijnst)

Beeld RV Marini

De adelaars van Rome verschijnt bij Dargaud.

Beeld RV Marini
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234