Maandag 19/08/2019

DM ZAPT

Is nieuws nog nieuws als het van bij de aanvang met een megafoon ingefluisterd wordt?

Voormalig VRT-gezicht, heden ‘VTMnieuws’-anker Freek Braeckman. Beeld VTM NIEUWS

Ann De Craemer zet deze week de blik op oneindig voor DM Zapt. Vandaag over Het journaal versus VTMnieuws.

Nieuws en geweld en bloed en blijdschap hebben heel wat gemeen. Ook met vastgoed en jeuk overigens, want allemaal zijn het woorden die slechts als enkelvoud te gebruiken zijn. Nu hebben de eerste drie een wel zeer innige band, in de zin dat nieuws zonder bloed en geweld maar flauw aandoet. Toch is die verstrengeling opmerkelijk, want waarom zou nieuws angstwekkend moeten zijn? Elke dag redt ergens wel een hond een kind of kweekt iemand de grootste pompoen ter wereld. Alleen geldt al sinds de Grieken dat drama het haalt van de glimlach. Liever dan aan opgekrulde mondhoeken vergapen we ons aan elkaars tegenslagen.

Voor helder zicht op alle misstanden is er in Vlaanderen keuze tussen twee aanbieders: VRT en VTM. Een keuze die taalgevoelig ligt. VRT opteerde voor een Frans aandoend woord door hun berichtgeving Het journaal te noemen. VTM ging voor doordeweeks Nederlands en omschreef zijn eigen nieuws braaf als VTMnieuws. Voor beiden zijn we ‘Dag, beste kijkers’, maar kort door de bocht is het Frans tegen Nederlands, waarmerk tegen merkwaar, Schaarbeek tegen Vilvoorde. Een softe strijd met harde feiten die te herleiden is tot Olé versus Leo, maar wie is wie?

Onderscheid? 

Vreemd genoeg is een wezenlijk onderscheid steeds minder merkbaar. Vooral omdat nogal wat VRT-gezichten ondertussen bij VTM figureren: Birgit Van Mol, Stef Wauters en Freek Braeckman als meest bekenden. De reden van hun overstap laat zich raden: is het fijnstof zuiverder in de Medialaan dan in de Reyerslaan of komt een watervalsysteem beide kampen handig uit?

Ongeacht: zappen heeft inhoudelijk gezien weinig zin, want de echte strijd speelt zich grafisch af. In beide huizen zijn nieuwsberichten de laatste jaren ware visuele discotheken geworden: is er op enig moment nog iets wat niet beweegt, oplicht, wegflitst of verschijnt, of door middel van een korte muzakfrase geïntroduceerd wordt? In vergelijking met een decennium geleden vervelde het nieuwsbericht van info naar tainment en werden de scenario’s steeds fletser.

Martine Tanghe, nieuwsanker bij ‘Het journaal’ op de VRT. Beeld © VRT - Lies Willaert

Megafoon

Want wie verzint het om meteen al bij de opening alle ontknopingen van het komende halfuur te verklappen: over waar de ontslagen vielen, of Anuna ongelijke sokken droeg en met hoeveel Beveren van Bavikhove verloor. Is nieuws nog nieuws als het van bij de aanvang met een megafoon ingefluisterd wordt?

Hetzelfde geldt voor de jingles die je van alle kanten ambeteren – het blijft maar bliepen en bloepen. Mag het niet eens anders? Zou Daan geen deuntjes liggen hebben? Of Angèle? Of Collegium Vocale? Kan het nieuws auditief verrassen en zich visueel enigszins pastoraal presenteren – kalm en helder als stuwmeerwater? Alstublieft?

En kan men nu eindelijk eens ophouden over die Spaanse kwast Pozuelo?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden