Make Belgium Great Again
Is Belgium al wat greater geworden?
De queeste van Frances Lefebure om van België een betere plaats te maken, gaat onverminderd voort. Vorig jaar kon Make Belgium Great Again (MBGA) alvast verloren gewaande familiefoto’s teruggeven aan de rechtmatige eigenaar en werd een schooltje gered. Maar is België voorts echt greater dan voorheen?
Drinkbussen zijn hip
Met beelden van zielige zeeschildpadden met plastic rietjes in hun neus probeerde MBGA de drinkbus aan te prijzen. Dat lijkt hen aardig gelukt: Dopper, zowat de populairste drinkbus van het moment, heeft het afgelopen jaar 304.800 flessen verkocht in België, “beduidend meer” dan het jaar voorheen. “Het programma heeft zeker bijgedragen aan het bewustzijn over plastic flesjes”, klinkt het. Ook bij Bol.com gaat de drinkbus de laatste tijd vlot over de toonbank. Cijfers geeft de online retailer niet, maar het gaat over “tienduizenden” en dat is een “flinke stijging”. De groei in België is ook twee keer zo groot als in Nederland.
Weg met kaartjes van autoverkopers
Om komaf te maken met de terreur van de kaartjes die autokopers tussen uw ruitenwissers steken, liet MBGA ons massaal mailen naar de toenmalige milieuminister Joke Schauvlieghe (CD&V). “Een verbod op Vlaams niveau, dat kon niet”, vertelt Schauvlieghe nu. “Maar ik heb wel alle lokale besturen gevraagd om hun politiereglement aan te passen.”
Ook OVAM, de Vlaamse overheidsdienst voor milieu, heeft het verbod recent opgenomen als suggestie in het ‘model politiereglement’. Goed idee, vond Mechelen, waar artikel 26 van het politiereglement in april is aangepast. “Door de actualiteit, ja”, zegt Tom Lamberts van het kabinet van burgemeester Alexander Versmissen (Open Vld). Ondertussen zou er al een tiental GAS-boetes uitgeschreven zijn, al blijft de pakkans bijzonder klein. “We moeten die mensen al op heterdaad betrappen.”
Iedereen orgaandonor
Vorig jaar vertelde Tom in MBGA dat hij al drie jaar op een wachtlijst stond voor een nieuw hart. Dat is inmiddels gelukt, en misschien wel dankzij MBGA. Het programma vroeg Belgen om zich te registreren als orgaandonor en die oproep is massaal gevolgd. Meer dan 240 gemeentehuizen openden daarvoor hun deuren op een druilige zondag. En waar jaarlijks maximaal 40.000 mensen zich officieel aangeven dat ze later hun organen gerust willen afstaan, tikte dat aantal vorig jaar aan tot zo’n 86.000. Dit jaar staat de teller op 375.000 geregistreerde donors, of ruim 100.000 meer dan twee jaar geleden. “We zien een piek telkens als dit thema in de media komt, en MBGA heeft een grote invloed gehad”, zegt Luc Colenbie, transplantatiecoördinator van UZ Gent.
Maar er is meer: steeds meer gemeenten geven inwoners nu ook de mogelijkheid om dat snel online te regelen. Zo ook in Kapelle-op-den-Bos. “Tijdens dat actieweekend van MBGA hebben we hulp gekregen om een onlineregistratie te installeren, dus dat gebruiken we nog steeds. En dat gaat vlot, ja”, vertelt burgemeester Renaat Huysmans (N-VA).
Gooi geen voedsel weg
Of we nu collectief van oud volkorenbrood flink broodpudding maken, valt moeilijk te achterhalen. Waar ze alvast iets minder voedsel weggooien, is Wijkcentrum De Gagel in Herentals. Daar kregen een koelkast waarin mensen voedingswaren kunnen leggen die ze zelf niet meer gaan opeten. “Een half potje olijven zien we liever niet, we verkiezen ongeopende verpakkingen”, licht medewerkster Marlies Naets toe. Het systeem werkt, zegt ze. “Deze zomer hebben we de koelkast door de hitte even afgeschakeld, maar inmiddels vinden de mensen er weer hun weg naartoe.”
Middenvak is kak
Weinig dingen die de Belg zo op de zenuwen werkt als de onverstoorde middenvakrijder, zo wisten ze bij MBGA. Niet onterecht, blijkt uit het aantal inbreuken die door de politie wordt vastgesteld. Vorig jaar werden ruim 2.800 middenvakrijders betrapt, 400 meer dan twee jaar eerder. En dat is wellicht het tipje van de ijsberg.
Om de andere rijvakken onder de aandacht te brengen, lanceerde MBGA de slogan ‘Middenvak is kak’. Wat heeft ons dat nu precies opgeleverd? In het beste geval is het antwoord daarop: we weten het niet. De laatste pv-cijfers zijn er immers nog niet. Tom Iliano van de Federale Wegpolitie Oost-Vlaanderen maakt zich alleszins niet te veel illusies: “Meestal zijn het onervaren chauffeurs die zo weinig mogelijk manoeuvres willen uitvoeren. Het zou straf zijn mocht een tv-programma die reflex verhelpen.”
Reanimatie
De reanimatiecursus die MBGA in vijf provincies organiseerde, lokte zo’n duizendtal mensen. Of dat effect zich heeft voortgezet, is niet duidelijk. De lokale afdelingen van Rode Kruis organiseren twee keer per jaar zo’n cursus en die zijn zo goed als altijd volzet. “We weten dus niet hoeveel mensen graag hadden willen meedoen maar niet konden”, klinkt het. Het Vlaams Kruis heeft nog geen recente cijfers, maar merkt niet dat er dit jaar opvallend veel animo is. Wie alvast wel op zijn knietjes mag, is ene Jan Schroyens uit Itegem. Hij kreeg in maart een hartaanval. Zijn vrouw en dochter hadden dankzij MBGA net een reanimatiecursus gevolgd en konden zo zijn leven redden.