Iran laat nu ook geen Amerikanen meer binnen: "Moslimban is een belediging voor ons volk"
Na het Amerikaanse inreisverbod voor Iraniërs laat de Islamitische Republiek van haar kant geen Amerikanen het land meer binnen. Dat deelde het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag in Teheran mee, aldus het persagentschap IRNA. "De moslimban is een belediging voor het Iraanse volk", schreef het ministerie. "Hoewel Iran het Amerikaanse volk erg apprecieert, moet ook Teheran op politiek, juridisch en diplomatiek vlak reageren." Brussels Airlines moest voorlopig nog geen mensen weigeren, maar houdt de situatie scherp in de gaten. "Als we zo'n passagier meenemen, zijn we verplicht die met een eigen vlucht terug naar Brussel te vervoeren en riskeren we een zware boete."
Bezoekers uit zeven islamitische landen zijn de komende drie maanden niet welkom in de Verenigde Staten. Het gaat om mensen uit Irak, Iran, Jemen, Libië, Somalië, Soedan en Syrië. Op die manier wil de Amerikaanse president Donald Trump radicale moslims voorlopig uit de Verenigde Staten houden. "De maatregel moet de Amerikanen beschermen tegen terreuraanvallen", zegt Trump over zijn voorstel.
Irakezen en Jemeniet geweigerd
Vijf Irakezen en een man uit Jemen werden vandaag door EgyptAir geweigerd voor een vlucht van Caïro naar New York, ook al hadden ze naar verluidt geldige visa. Verschillende buitenlandse luchtvaartmaatschappijen weigeren intussen ook Iraniërs met een geldig Amerikaans visum aan boord te laten stappen van toestellen met bestemming de VS. Twee reisagentschappen in Teheran bevestigden dat ze instructies hebben gekregen om geen tickets meer te verkopen aan Iraniërs met een Amerikaans visum.
Qatar Airway heeft passagiers uit de zeven landen die naar de VS willen reizen vandaag gewaarschuwd. Zij moeten volgens de luchtvaartmaatschappij een permanente Amerikaanse verblijfsvergunning (een zogenoemde greencard) hebben of een diplomatenvisum. "Het inreisverbod geldt ook voor mensen die zo'n greencard hebben", laat een woordvoerster van de Amerikaanse binnenlandse veiligheidsdienst echter weten.
KLM
Vliegtuigmaatschappij KLM heeft zeven passagiers die op weg waren naar de Verenigde Staten geweigerd mee te nemen wegens het inreisverbod. "We hadden ze heel graag willen meenemen, maar het heeft geen zin. Ze komen bij aankomst het land niet in", zei een woordvoerster. De maatschappij betaalt de vervoerskosten van twee passagiers voor hun reis terug naar hun opstappunt. Vijf andere mensen konden al eerder worden gewaarschuwd. KLM weet nog niet wat het beleid in de toekomst wordt. "We proberen hierover helderheid te krijgen", klinkt het.
Brussels Airlines
Brussels Airlines moest voorlopig nog geen mensen weigeren. "Op dit moment zijn er nog geen passagiers uit één van de zeven landen die met Brussels Airlines vliegen", aldus woordvoerder Geert Sciot. "Sowieso vliegen er amper mensen uit die landen via Brussel naar de VS omdat wij als luchtvaartmaatschappij ook niet naar die landen vliegen."
"Van de VS hebben we nog geen officieel bericht gekregen dat we deze mensen niet mogen meenemen, maar dat is een kwestie van tijd. We zullen de regels eens het zover is in ieder geval strikt opvolgen. Als we zo'n passagier toch meenemen, zijn we verplicht die met een eigen vlucht terug naar Brussel te vervoeren en riskeren we een zware boete."
"Nu al moeten we een clearance van de VS krijgen voor passagiers uit één van die landen. De passagierslijst wordt altijd op voorhand bezorgd aan de VS en moet goedgekeurd worden. Het gebeurde ook tijdens de periode van Obama al dat er passagiers geweigerd werden. Op ons zal het decreet in ieder geval geen grote impact hebben, gezien het maar om een handvol passagiers gaat.
Ook Brussels Airport blijft waakzaam: morgen staan er zes rechtstreekse vluchten naar de VS op het programma.
"Velen zijn ongerust"
Volgens een Amerikaanse-Arabisch comité dat strijd voert tegen discriminatie van moslims, zitten ook verscheidene mensen vast op Amerikaanse luchthavens. Kort nadat zij daar geland zijn, zullen ze wellicht naar hun land van herkomst moeten terugkeren. "Velen zijn ongerust over het lot van familieleden en vrienden", zegt woordvoerder Abed Ayoud. "Sommigen zijn de VS nog kunnen binnenkomen nadat de president de beleidsmaatregel heeft ondertekend. Anderen zijn nu gestrand in luchthavens overal in de Verenigde Staten."
Volgens de krant New York Daily News kunnen de Amerikaanse autoriteiten niet zeggen over hoeveel gestrande personen het gaat en of er al mensen zijn teruggestuurd. "Wellicht zullen die cijfers ook niet worden gecommuniceerd", klonk het nog laconiek.
Oscarboycot van Iraanse regisseur?
De Iraanse regisseur en Oscarkandidaat Asghar Farhadi overweegt intussen de Oscaruitreiking te boycotten als protest tegen het nieuwe Amerikaanse vluchtelingenbeleid. Hij zal een van de dagen zijn beslissing bekendmaken. Meldingen over een inreisverbod voor hem zijn echter niet juist omdat Farhadi door de nieuwe regelgeving niet getroffen is, aldus het nieuwsagentschap ISNA.
Farhadi's film 'The Salesman' is dit jaar in de categorie beste buitenlandse film voor een Oscar genomineerd. In 2012 won Farhadi in dezelfde categorie al een Oscar voor zijn film 'A separation'.
Zijn hoofdrolvertolkster Taraneh Alidoosti heeft haar boycot uit protest tegen het "discriminerende, racistische en daarom onaanvaardbare" Amerikaanse decreet al bevestigd. Onduidelijk is of de mannelijke hoofdrolvertolker, Shahab Hosseini, wel naar Los Angeles gaat. Hij werd op het laatste filmfestival van Cannes als beste acteur gelauwerd.