Donderdag 09/02/2023

EXPO TOP 10

Intiem verlies of duistere gruwel? Tien expo's die u niet mag missen

'A Feeling of Time' (2016) van Tracy Emin, nu te zien in Xavier Hufkens galerie in Brussel. Beeld Prudence Cummings Associates, courtesy the Artist and Xavier Hufkens, Brussels
'A Feeling of Time' (2016) van Tracy Emin, nu te zien in Xavier Hufkens galerie in Brussel.Beeld Prudence Cummings Associates, courtesy the Artist and Xavier Hufkens, Brussels

U loopt snel verloren in de wondere wereld van de beeldende kunst? Geen paniek: De Morgen stippelt voor u elke week het boeiendste parcours uit.

Lotte Beckers

1. Michaël Borremans, Sixteen Dances

'On the Grind'. Beeld Peter Cox
'On the Grind'.Beeld Peter Cox

Naakte, bebloede kinderen en mannen met kappen over hun hoofd: Michaël Borremans roept in zijn expositie met gloednieuw werk een duistere wereld op. De onzekerheid van deze tijd heeft ook de schilder bevangen.

Sixteen Dances verkent drie hoeken: gruwel en onschuld in de gedaante van kinderen, atletische mannen met een bedekt gelaat en onherkenbare figuren in nauw aansluitende pakken. Borremans suggereert continuïteit, maar creëert ook onduidelijkheid. Vertelt hij hier een verhaal, waarin het ene beeld overgaat in het volgend?

Van 3/9 tot 14/10 in Zeno X Gallery, Antwerpen. zeno-x.com

2. Rinus Van de Velde

'Dear, I believe after travelling around for all this time I finally found an area...' (2017). Beeld Courtesy Tim Van Laere Gallery, Antwerp
'Dear, I believe after travelling around for all this time I finally found an area...' (2017).Beeld Courtesy Tim Van Laere Gallery, Antwerp

Als Rinus Van de Velde een nieuwe expo lanceert, dan veroorzaakt hij een volksverhuizing. En het is weer zover: in zijn vertrouwde Tim Van Laere Gallery laat de Antwerpse kunstenaar stilaan de monumentale houtskooltekeningen achter zich, maar bouwt hij zijn universum verder op met sculpturen, decorelementen en keramiek. Met het Kuifje-album De Zonnetempel als avontuurlijke inspiratiebron.

Van 7/9 tot 21/10 in Tim Van Laere Gallery, Antwerpen. timvanlaeregallery.com

3. Tracey Emin. The Memory of your Touch

'Mother' (2017). Beeld HV-Studio, Courtesy the Artist and Xavier Hufkens, Brussels
'Mother' (2017).Beeld HV-Studio, Courtesy the Artist and Xavier Hufkens, Brussels

Tracy Emin is de vrouw achter My Bed, haar eigen onopgemaakt bed dat ze in een museum neerzette, inclusief vuile lakens, bebloed ondergoed, lege drankflessen en condooms. Deze Britse maakt geen onderscheid tussen leven en kunst, en met intieme, persoonlijke kunstwerken raakt ze aan iets universeel. In deze indrukwekkende tentoonstelling heeft ze het over verlies.

Lees hier ons interview met Tracey Emin.

Van 8/9 tot 21/10 in Xavier Hufkens galerie, Brussel. xavierhufkens.com

4. Extra-Citizen

Filmstill uit 'To be framed' van Zbyněk Baladrán (2016). Beeld Zbyněk Baladrán
Filmstill uit 'To be framed' van Zbyněk Baladrán (2016).Beeld Zbyněk Baladrán

Kunsthal Extra City in Antwerpen zoekt een tweede adem: sterke actuele kunst over stedelijkheid, over openbare ruimte, vervuiling of over de manier waarop mensen leven in de stad. Maar: toegankelijk gebracht, zodat iedereen iets aan heeft. Te beginnen met een expo over burgerschap: Wat betekent het om een burger te zijn? Wie woont er eigenlijk in onze stad en wie hoort er wel en niet bij?

Lees hier ons interview met Adinda Van Geystelen, de directrice van Kunsthal Extra City: "Beeldende kunst preekt teveel voor eigen parochie".

Tot 10/12 in Kunsthal Extra Citizen, Antwerpen. extracitykunsthal.org

5. Collecting dust, drawings & debt

Sven 't Jolle. Beeld Sven 't Jolle
Sven 't Jolle.Beeld Sven 't Jolle

Op het eerste gezicht is Sven 't Jolle een grapjas. Maar wie voorbij de geestigheid kijkt, ziet commentaar op sociale ongelijkheid, onze waarden en normen en de kapitalistische maatschappij waarin we leven. Na een geslaagde passage in WIELS, is 't Jolle nu te zien in zijn geboortestad. Op twéé plekken zelfs, met tekeningen en sculpturaal werk.

Van 7/9 tot 22/10 in PLUS-ONE Gallery op Nieuw Zuid en van 21/9 tot 21/10 in PLUS-ONE Gallery in Berchem. plus-one.be

6. Ado Chale. Alchemist. Artisan. Designer.

Ado Chale. Beeld Ado Chale
Ado Chale.Beeld Ado Chale

Moeten Ado Chale omschrijven als een kunstenaar, een ontwerper of een ambachtsman? Feit is dat de Brusselaar wereldfaam geniet met zijn meubels en bijzondere tafels, waarvoor hij organische en plantaardige materialen gebruikt, zoals parelmoer, peperkorrels en zwarte onyx. In eigen land wordt hij geadoreerd door designkenners, maar nu kan iedereen eindelijk in BOZAR verdwalen in de wonderlijke wereld van Chale.

Tot 24/9 in BOZAR, Brussel. bozar.be

7. Powermask

null Beeld rv
Beeld rv

Alleen Walter Van Beirendonck mixt moeiteloos Star Wars met Ensor en de kristallen konijnenoren van Kylie Minogue met Afrikaanse begrafenismaskers. Zijn maskerexpositie Powermask in Rotterdam is een must see.

Lees hier ons verslag over Powermask.

Tot 7/1 in Wereldmuseum, Rotterdam. wereldmuseum.nl

8. Rita McBride: Explorer

RitaMcBride, 'WhiteElephant' (2005). Beeld Jason Mandella, Courtesy Alexander and Bonin, New York
RitaMcBride, 'WhiteElephant' (2005).Beeld Jason Mandella, Courtesy Alexander and Bonin, New York

Airconditioners, buizen, dakramen, telecommunicatiekastjes: de Amerikaanse kunstenares Rita McBride laat zien hoe beeldhouwkunst en architectuur elkaar inspireren, door vormen te tonen die vaak over het hoofd worden gezien. Ze transformeert en speelt met materialen, afmetingen, functionaliteit en formalisme. En over drie verdiepingen presenteert ze ook nieuw werk: Guide Rails, of hoge witte structuren die verwijzen naar de houten omheiningen in de heuvels van Santa Monica, die ooit de weg toonden naar de privéranch van de beroemde komiek en cowboy Will Rogers.

Van 15/9 tot 7/1 in WIELS, Brussel. wiels.org

9. I am You

Department Store, Mobile, Alabama, 1956. Beeld rv (c) photograph by Gordon Parks. Courtesy of and copyright The Gordon Parks Foundation
Department Store, Mobile, Alabama, 1956.Beeld rv (c) photograph by Gordon Parks. Courtesy of and copyright The Gordon Parks Foundation

Gordon Parks verrichtte wonderen voor de emancipatie van de zwarte bevolking in de VS. Of zoals Time ooit schreef: "Even zwierig bewoog Parks zich op Parijse modeshows en tussen beroemdheden als tussen arme gezinnen in Harlem of Black Panther-leden in Oakland". In FOAM kan u nu een greep uit het omvangrijke oeuvre van dit energieke multitalent bewonderen. Last call voor deze bijzondere tentoonstelling.

Lees hier ons verslag over I Am You.

Tot 17/9 in FOAM, Amsterdam. foam.org

10. Documenta 14

'The Parthenon of Books' van de Argentijnse kunstenaar Marta Minujin . Beeld EPA
'The Parthenon of Books' van de Argentijnse kunstenaar Marta Minujin .Beeld EPA

Ook bijna afgelopen: de vijfjaarlijkse hoogmis van actuele beeldende kunst. Documenta vindt dit jaar uitzonderlijk niet enkel plaats in Kassel, maar ook in Athene, het symbolische hart van de wereldwijde crisis. Onzekerheid en polarisatie worden vertaald in pakweg een fotoreeks vanuit Athene, of een video van Bill Viola waarin wachtende mensen een machteloze massa verworden. Kunst met de vinger aan de pols.

Lees hier ons verslag over Documenta 14 en de Belgische kunstenaars die er te zien zijn.

Lees hier ons interview met Dieter Roelstraete, een ex-punker die het schopte tot co-curator van Documenta 14.

Tot 17/9 in Kassel. documenta14.de

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234