Dinsdag 29/11/2022

KunstGalleryViewer

‘Instagram leidt me vaak naar nieuw werk’

Architect Bart Biermans Beeld GalleryViewer
Architect Bart BiermansBeeld GalleryViewer

Wat vinden kunstliefhebbers mooi? Waar kopen ze kunst en vooral: wat kopen ze? Iedere maandag vertelt een liefhebber in deze rubriek over zijn band met kunst. Deze week: Bart Biermans (52), architect bij HUB.

Oscar van Gelderen

Wat betekent kunst voor u?

“Kunst is een extreem gefocuste uitdrukking van kijken naar en deelnemen aan de wereld. Mensen denken vaak dat de blik van de kunstenaar vrij en ongebonden is. Ik denk dat kunst juist heel precies is, en ook altijd kleur bekent. Daar schuilt veel moed in en er zit veel discipline achter.”

Heeft u kunst van huis uit meegekregen?

“Mijn ouders lezen veel, luisteren naar muziek, gaan hedendaagse dansvoorstellingen bekijken. Wat mijn ouders me meegaven, is dat kunst deel uitmaakt van het leven en voor geen enkel ander vakgebied moet onderdoen.”

Waar haalt u uw informatie over het wel en wee in de kunstwereld?

“Door te praten met kunstenaars, galeriehouders, curatoren en verzamelaars. Er lopen geweldig veel gepassioneerde en genereuze mensen rond, en er is dus veel te leren. Daarnaast: Instagram, HART Magazine, nieuwsbrieven van galerijen, websites zoals GalleryViewer, Artsy en Artnet.”

Filip Vervaet - ‘Sedimental Journey’ (2019), PLUS-ONE Gallery Beeld GalleryViewer
Filip Vervaet - ‘Sedimental Journey’ (2019), PLUS-ONE GalleryBeeld GalleryViewer

Waar bekijkt u het liefste kunst?

“Het blijft in de eerste plaats belangrijk om het werk fysiek te ervaren, maar het mag niet ontkend worden dat Instagram ontzettend veel ‘leads’ naar nieuw werk geeft.”

Hoe vaak per jaar koopt u kunst?

“Ik koop meerdere werken per jaar. Ik probeer daarbij te focussen op naoorlogse Belgische kunst. Het betreft dus zowel werk van jong hedendaags talent als van kunstenaars als Philippe Van Snick, Joris Ghekiere, Raphaël Buedts, Jef Verheyen en Léon Wuidar.”

En waar koopt u dan: in de galerie, op een kunstbeurs, op een veiling of online?

“Meestal in de galerie, uitzonderlijk op een beurs.”

Is het belangrijk dat u en uw partner het altijd eens zijn over een aankoop?

“Ik koop voor mezelf. Nadien wordt het werk wel gewoon deel van mijn leven met mijn twee kinderen. Soms vinden die een keuze wat vreemd en dat is prima, vreemd is ook mooi, zolang erover gepraat kan worden. We leven er ook actief mee, kunst is letterlijk overal aanwezig in ons huis.”

Carole Vanderlinden - ‘Sonnez trompettes!’ (2020), PLUS-ONE Gallery Beeld GalleryViewer
Carole Vanderlinden - ‘Sonnez trompettes!’ (2020), PLUS-ONE GalleryBeeld GalleryViewer

Is er een galerie waar u een speciale band mee heeft?

“PLUS-ONE, Sofie Van de Velde, Base-Alpha, Tatjana Pieters, maar ook Greta Meert en Rodolphe Janssen. En er zijn natuurlijk geweldige initiatieven die nieuwe posities onderzoeken en innemen, zoals TICK TACK en Lichtekooi.”

Als u een onbeperkt budget had, van wie zou u dan een werk aankopen?

“Het is verleidelijk om grote namen uit de kunstcanon te noemen. Ik zou voldoening putten uit het opzetten van een internationaal georiënteerde maakplaats voor kunst, waar jonge kunstenaars kunnen werken rond maatschappelijke thema’s en kunst in de publieke ruimte. Eigenlijk zou ik dus tijd kopen. Voor kunstenaars, en ook een beetje voor mezelf.”

Wie zijn uw favoriete kunstenaars?

“Carole Vanderlinden spreekt mij aan voor de zin in het schilderen. Een toets, een kleur… kan de aanleiding zijn voor een spontaan traject. Het werk is een pad.

“Het werk van Filip Vervaet heeft op de een of andere manier ‘digitale’ connotaties, terwijl het zeer goed uitgevoerde, bijna klassieke, beeldhouwkunst is.

“Ik moet bekennen dat ik eerst niet ‘mee’ was, maar voor mij toont de huidige tentoonstelling van Charline Tyberghein bij Sofie Van de Velde zo’n momentum in haar werk… Ik word daar heel stil van. Echt machtig. Het toont ook dat je altijd blijft leren en altijd beter kan kijken. Als je maar wilt.”

Een langere versie lezen of zelf kunst kopen? www.galleryviewer.com

Charline Tyberghein - ‘Yellow Bellied Buddies’ (2021), Gallery Sofie Van de Velde Beeld GalleryViewer
Charline Tyberghein - ‘Yellow Bellied Buddies’ (2021), Gallery Sofie Van de VeldeBeeld GalleryViewer

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234