Vrijdag 15/11/2019

EXPO TOP 10

Indonesische rock 'n roll of monumentale dieren. Tien expo's die u niet mag missen

covers van Indonesische plaatjes Beeld rv

U loopt snel verloren in de wondere wereld van de beeldende kunst? Geen paniek! De Morgen stippelt voor u elke week het boeiendste parcours uit.

1. Europalia 

Van vergeten rock 'n roll over bijzondere rituelen tot modernistische schilders die een bewogen geschiedenis proberen te vatten: Europalia brengt dit jaar all things Indonesisch. Bij de Indonesische kunstscène kan u zich wellicht niet al te veel voorstellen, maar hier zijn pareltjes te ontdekken. 

Lees hier ons gesprek met Dj Tavid Tarigan over een dansavond met de vergeten grooves uit de archipel op 21/10.

Lees hier ons verslag over Indonesisch schaduwpoppenspel en de tentoonstelling Power and Other Things. 

Tot mei 2018 in verschillende steden. europalia.eu

Beeld rv

2. ROA

Zijn werk herken je in een oogopslag: monumentale, maar gedetailleerde dieren in zwart-wit. Elegant en melancholisch. ROA heeft muren beschilderd in Londen, New York, Madrid, Moskou, Mexico City, maar ook in Australië en Afrika. De wereld is zijn kleurboek. Nu stelt hij tentoon in Antwerpen.

Lees hier ons verslag over ROA. 

Tot 7/1 in At The Gallery, Antwerpen. atthegallery.be

ROA bij At the gallery Beeld rv Denis Decaluwe - At The Gallery

3. Lieven Herreman. Alsof er iets te kiezen valt. 

Herreman noemt zichzelf obsessief in het maken, en zijn obsessies schieten alle kanten uit. Van licht naar duisternis, van volheid tot gebrek, het maken van beelden om ze erna te vernietigen. Daar gaat zijn werk over, maar hier toont de fotograaf ook zijn liefde: voor het vrouwenlichaam en de mens met wie hij zich verbonden wil voelen.

Tot 28/10 in Ingrid Deuss Gallery, Antwerpen. ingriddeussgallery.com

Beeld Lieven Herremans

4. Michaël Borremans, Sixteen Dances

Naakte, bebloede kinderen en mannen met kappen over hun hoofd: Michaël Borremans roept in zijn expositie met gloednieuw werk een duistere wereld op. De onzekerheid van deze tijd heeft ook de schilder bevangen.

Sixteen Dances verkent drie hoeken: gruwel en onschuld in de gedaante van kinderen, atletische mannen met een bedekt gelaat en onherkenbare figuren in nauw aansluitende pakken. Borremans suggereert continuïteit, maar creëert ook onduidelijkheid. Vertelt hij hier een verhaal, waarin het ene beeld overgaat in het volgend? Rep u, want deze expo gaat zijn laatste dagen in.

Van 3/9 tot 14/10 in Zeno X Gallery, Antwerpen. zeno-x.com

Michael Borremans, Fire From The Sun (Four Figures) Beeld Peter Cox

5. Bruce Davidson. American Photographer

84 jaar is hij intussen, de Amerikaanse fotograaf Bruce Davidson die de sociale veranderingen in zijn land voor zijn lens zag gebeuren. Hij was niet de observator die kwam voor een snel beeld, Davidson lééfde met zijn onderwerpen. Bleef een jaar bij The Jokers, een bende uit New York, en toonde hen als treurige tieners. Of hij trok op met de burgerrechtenbeweging. In het Nederlands Fotomuseum zijn nu de iconische zwart-witbeelden te zien die hij nam van de fifties tot het nieuwe millennium.

Lees hier ons interview met Bruce Davidson.

Tot 7/1 in Nederlands Fotomuseum, Rotterdam. nederlandsfotomuseum.nl

New York City, East 100th Street (1966) Beeld © Bruce Davidson / Magnum Photos

6. Superdemocratie: de Senaat der Dingen

Cultuur moet op de politieke agenda en het volk naar de senaat. Dat is het idee achter Superdemocratie: de Senaat der dingen. De met rode pluche bekleedde senaat staat dezer dagen vol kunstwerken die doen nadenken over diversiteit, economie of burgerschap. Een bijzondere samenwerking tussen het Antwerpse M KHA, de Brusselse Bozar én BP22 uit Charleroi.

Lees hier ons verslag over Superdemocratie: de Senaat der dingen.

Tot 31/10 in de Senaat, Brussel. bozar.be

Global Empowerment (2002), een werk van Sven 't Jolle, nu te zien in de Senaat. Beeld RV Kevin Oeyen

7. Spiegelingen

Tien jaar geleden is het al dat fotograaf Patrick De Spiegelaere overleed. Spiegelingen plaatst zijn beelden tegenover dat van zes andere fotografen met andere leeftijden, andere leefwerelden, andere ogen. Toch levert de confrontatie merkwaardige conversaties op. 

Lees hier ons verslag over Spiegelingen.

Tot 29/10 in Huis Wallyn, Maldegem. f-pds.be

Onder een brug in Laken, Van Patrick De Spiegelaere Beeld Patrick De Spiegelaere
Begijntjes van Walter De Mulder Beeld Walter De Mulder

8. Carole Vanderlinden

Zoals elke schilder bezoekt Carole Vanderlinden veel musea. Liefst plekken waar oude, etnografische kunst getoond worden, op zoek naar gebeurtenissen, tekeningen, motieven, kleuren en ritmes. Die tekent ze na in haar schetsboek, en al schilderend vormt ze die, laagje per laagje, om tot nieuwe combinaties en luchtige composities.

Tot 28/10 in Galerie Rivoli, Brussel. 

Le rocher, technique mixte sur papier Beeld Carole Vanderlinden

9. Kattenliefde. Negen levens in de kunst

Ze krabben, blazen en laten overal een spoor van vernieling en haar achter. Vanwaar dan toch die allesverzengende affectie voor poezen? De expo Kattenliefde zoekt de verklaring in de kunst.

Lees hier ons verslag over Kattenliefde.

Tot 14/1 in de Kunsthal, Rotterdam. kunsthal.nl

Successor to the Throne. Portret uit de Majestic-reeks van Marie Cécile Thijs Beeld Marie Cécile Thijs

10. Over de grens

Het is hier, in Brussel, Mechelen en Antwerpen, dat de beeldhouwkunst in de middeleeuwen zijn hoogtepunt bereikte. Maar over die rijke cultuur is niet zoveel gekend, en daar wil Museum M verandering in brengen. Wist u bijvoorbeeld dat de Leuvense christusfiguren een erg typisch kapsel hebben? Of dat de houten Mechelse heiligbeeldjes (poupées Malines) een fraai staaltje massaproductie avant là lettre waren? Deze expo onderzoekt samen met de toeschouwer de raadsels van deze beeldhouwkunst.

Tot mei 2018 in Museum M, Leuven. mleuven.be

Antwerpen, besnijdenis c. 1500 Beeld Suermondt-Ludwig-Museum
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234