Woensdag 24/07/2019

Pukkelpop

In het zog van Chokri op Pukkelpop: "Stress door de terreurdreiging? Bijlange niet"

Chokri Mahassine. Geen festival zonder de typische golfkarretjes Beeld Fernand Van Damme

Weet Chokri Mahassine na twee dagen Pukkelpop nog waar zijn hoofd staat? Geloof het of niet, maar de festivalorganisator oogt opvallend ontspannen. "Na 31 edities heb ik leren delegeren."

Goedgemutst komt Mahassine ons tegemoet in het persdorp. "Ik slaap nog", lacht hij. "Tegen vieren trek ik mij terug in mijn slaapcontainer. Als ik dan drie uurtjes kan dutten, beschouw ik mezelf als uitgerust."

Stress om noodoproepen te missen heeft de Limburger niet. "In de loop der jaren heb ik leren delegeren. Dat ontspant."

Zelfs de terreurdreiging slaat Mahassine niet uit zijn lood. "We moeten daar niet flauw over doen: Pukkelpop is veel strenger beveiligd dan vorige jaren. Metaaldetectoren, transportcontroles enzovoort. Dat stemt me gerust. Gestrest om de terreurdreiging ben ik dan ook niet, wel alert."

"Ik waak erover dat Pukkelpop een feest blijft, en geen versterkte burcht wordt. Bij de festivalgangers overheerst een gelijkaardig gevoel: ze appreciëren de bijkomende veiligheidsmaatregelen, maar in de eerste plaats zijn ze hier om zich te amuseren."

Dagelijks staan er drie veiligheidsvergaderingen gepland, met vertegenwoordigers van de hulpdiensten en Pukkelpop. "We monitoren de situatie op en naast het terrein van minuut tot minuut. Afgelopen nacht waren er bijvoorbeeld geen grootschalige incidenten." Wel kwamen er enkele meldingen van geluidsoverlast.

Mahassine benadrukt dat veiligheid 'slechts' een onderdeel is in het organiseren van een festival. "De ontvangst van artiesten is bijvoorbeeld ook een huzarenstukje, maar opnieuw: ik heb leren delegeren. Tijdens deze Pukkelpop-vierdaagse probeer ik dan ook wat te genieten. Zo ga ik zeker Rihanna checken. Hebben de criticasters gelijk of bewijst de popdiva het tegendeel? Ik ben heel erg benieuwd."

"Pukkelpop, dat is ook een beetje rebelleren", zegt de organisator. "In België waren wij de eerste met meerdere podia. De eerste om dance een platform te bieden. Kortom, Rihanna als headliner programmeren past perfect in ons DNA."

"Tijdens deze Pukkelpop-vierdaagse probeer ik ook wat te genieten" Beeld Fernand Van Damme

Verdiende rust

Naast een portie rebellie ademt 'zijn' festival ook jeugdigheid, meent Mahassine. "Zo is er dit jaar het restaurant 'Cookpit' dat wordt gerund door jonge chefs van de Dageraadschool uit het Limburgse Kortessem. Ik had daar perfect een hyperprofessionele traiteur kunnen neerplanten, maar ik heb dat wijselijk niet gedaan. Enkel en alleen vanuit de filosofie: Pukkelpop is van de jeugd."

Dus ook een beetje van Sarah, zijn 16-jarige dochter die voor het Pukkelpop-communicatieteam werkt. "Sarah heeft onze officiële Snapchat-account in handen. Ze doet dat voortreffelijk. Maar vraag me niet waar ze rondhangt", lacht Mahassine.

"We zien elkaar zondag wel. Vanaf dan las ik een vijftal dagen rust in. Dat hebben we wel verdiend."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden