Woensdag 23/10/2019

Televisie

In het spoor van vergeten avonturiers

Arnout Hauben en cameraman Jasper Stoefs in 'De helden van Arnout' Beeld RV

Voor het eerst staat zijn naam in de titel van het programma, en daar is de tijd rijp voor. Wie Arnout Hauben (41) zegt, weet waar ie zich aan mag verwachten. Met zijn ontwapenende aanpak combineert hij geschiedenis met verhalen van vandaag.

In De helden van Arnout gebruikt Hauben – net als in Ten oorlog – een historische kapstok: hij reist vergeten Belgen achterna die ooit het grote avontuur hebben opgezocht. “Onderweg vertel ik iets over de Grote Geschiedenis, omdat ik mijn decor bijeen moet knutselen”, zegt hij. “Maar dan wel vanuit het blikveld van de gewone man. Iemand met wie de kijker zich kan identificeren.”

Die gewone man moest dan wel een dagboek hebben nagelaten, dat Hauben als reisgids kon gebruiken. Zo loopt hij onder meer in de voetsporen van een missionaris bij de Plathoofdindianen, een verpleegster in de Zuid-Afrikaanse Boerenoorlog en een dertiende-eeuwse Vlaming die een brief bezorgde aan de Mongoolse heerser Khan.

Beeld RV

“Via hun dagboeken proberen we plekken terug te vinden die voor hen belangrijk waren, zoals een slagveld, een berg waar ze een speciale vogel zagen of een rots waarin ze hun naam hebben gebeiteld. Het zijn kleine eindpunten binnen het verhaal, de reden waarom we daar passeren. Anders konden we net zo goed 50 kilometer verder trekken, langs een goed aangelegde weg.”

De bekeerlinge

De dagboekfragmenten die bij deze plekken horen, worden ingelezen door bekende acteurs. In de eerste aflevering is dat Nico Sturm, die de stem verzorgt van Joseph Abbeel. Die jongen uit Vrasene werd ongelukkig uitgeloot om te dienen in het leger van Napoleon, tijdens diens veldtocht tegen Rusland. Toch is dat hoogstens het cement, dat de avontuurlijke ontdekkingstocht samenhoudt. De mensen die hij spreekt, vertellen vooral over het leven nu.

“We zoeken een brug tussen toen en nu”, zegt Hauben. “Onlangs las ik De bekeerlinge van Stefan Hertmans. Aan de hand van historische documenten deed hij een persoonlijke tocht. De dromerige manier waarop hij dat beschrijft, herken ik. Dat gevoel heb ik ook vaak gehad bij het maken van dit programma.”

Van vrieskou tot jungle

Voor De helden van Arnout ging Hauben op pad met cameraman Jasper Stoefs. Verder trok er hoogstens een tolk mee. Die intimiteit van reizen zit vervat in de frisse cameravoering. 

“Arnout draagt het verhaal, maar hij maakt de reis natuurlijk niet alleen”, zegt Stoefs. “Soms filmt hij zelf met zijn handycam en loop ik door zijn beeld. Soms stelt hij me gewoon een vraag. Eerst was dat wat raar. Maar in het onderweg zijn is die interactie tussen ons vanzelf gegroeid. Het voelde logisch om het verhaal samen te brengen.”

Beeld RV

Volgens Stoefs is die manier van werken ook de enige om ontmoetingen spontaan te laten gebeuren. “We leggen snel contact, omdat wij erg kwetsbaar onderweg zijn, zonder de grote middelen”, zegt hij. “We lopen rond met onze rugzak vol spullen, van de vrieskou tot de jungle. En toch zijn er overal mensen die ons hartelijk ontvangen.”

Ondertitels nalezen

Achteraf moeten die verhalen nog logisch passen in het macroverhaal, van de vergeten Belg aan wie de aflevering is opgehangen. “Niet alles haalt de uitzending”, zegt Hauben. “Zo waren we aan het Russische meer waar Napoleon zijn schat uit Moskou had gedumpt. We troffen daar een geëmigreerd Amerikaans koppel dat er een sekte uit de grond wou stampen, en wou leven volgens een boeddhistische leer. Natuurlijk werden ze ook ginder, in dat dorp, niet aanvaard. Het was een maf human interest-verhaal, maar het klopte niet in de sfeer van Joseph Abbeel.”

'De Helden van Arnout' van Arnout Hauben & Eric Rinckhout. Beeld RV

Hoewel. Het programma heet dan wel De helden van Arnout , toch is het ook het programma van Arnout. “Klopt”, zegt Hauben. “Ik leg er zeker mijn eigen stem in, ik maak er mijn eigen verhaal van. Niet alleen onderweg, maar ook achteraf. Ik ben bij alles betrokken. Ik help bij de montage, lees zelf de ondertitels na. Mocht ik dat uit handen geven, ben ik niet meer dan een presentator. Ik zie mezelf meer als maker.”

Elke maandag om 20.40 uur op Eén. Het boek van Arnout Hauben en Eric Rinckhout ligt nu in de winkel (Polis).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234