Woensdag 26/01/2022

film

"In elk van ons zit een moordenaar en een heilige"

null Beeld © CLAY ENOS
Beeld © CLAY ENOS

Jared Leto (44) volgt in Suicide Squad Jack Nicholson en wijlen Heath Ledger op als de slechtste aller slechteriken: The Joker. Geen sinecure, zeker niet als de vertolking van je voorgangers zo bejubeld werd. 'Er zijn heel veel scènes geschrapt.'

KURT VANDEMAELE

En toch: wellicht was er in heel Hollywood geen acteur die de rol van The Joker niet had willen spelen, toen bekend werd dat de akeligste aller slechteriken zijn comeback zou maken in Suicide Squad, een superheldenfilm waarin ieder personage hem qua slechtheid naar de kroon tracht te steken, maar niet aan zijn hielen komt.

Die rol ging uiteindelijk naar een acteur die vooral rollen weigert. Omdat Jared Leto wel iets beters te doen heeft dan te acteren in films die hem niet interesseren. Zijn vorige rol, in Dallas Buyer's Club, dateert al van drie jaar geleden, en leverde hem een Oscar op. Wie de film daarvoor wil zien, moet al zeven jaar terug, naar Mr. Nobody van onze landgenoot Jaco Van Dormael.

Leto wordt ons geserveerd in een opgesmukte loods, centraal in Manhattan. De Suicide Squad-modecollectie wordt er gelanceerd, maar zelf zit hij in een modieus hemdje van Gucci, met korte mouwen die ons een blik gunnen op enkele tattoo's die naar zijn band 30 Seconds to Mars verwijzen. Op zijn ellebogen prijken dan weer twee driehoeken. Symbolen uit de alchemie voor lucht. Daar heeft hij nooit genoeg van.

In zijn jeans zitten zorgvuldige scheuren ter hoogte van de knieën. Gaten die je een inkijk gunnen op zijn dunne beentjes. Ze zijn smaller dan de armen van de schurken die in Suicide Squad voor hem op de loop gaan. Zijn lichte ogen spreken voor hij zelf iets gezegd heeft. En dan doorbreekt hij de stilte.

"Was het oké? Ik hoop van wel. Als je een rol speelt die zoveel betekent voor mensen, wil je niemand ontgoochelen. Mijn voorgangers hebben de lat zo hoog gelegd, dat je het gevoel hebt dat je mag deelnemen aan de estafetteloop op de Olympische Spelen en dat ze je de knuppel aanreiken. En je hebt het gevoel: o shit, ik kan maar beter beginnen te rennen. En snel."

undefined

null Beeld

Wanneer had u het gevoel dat u The Joker te pakken had?

"Toen ik mijn wenkbrauwen afschoor en mijn haar kort knipte, begon ik hem te zien. Met de lippenstift erbij kwam hij nog wat meer aan de oppervlakte.

"Maar het sleutelmoment was misschien wel toen ik zijn lach vond. Dat vreemde, slepende, bijna akelige gekreun. Je moet weten dat ik zelden lach. Toch niet hardop. Ik lach in mijn binnenste. Als ik iets grappig vind, zeg ik: 'O, dat is grappig.' Ik glimlach, maar dat is het. Daardoor maakte ik me eigenlijk wel zorgen over hoe ik zijn gelach zou laten klinken. Want The Joker moet lachen. Hij is er berucht om."

undefined

Hebt u hard moeten zoeken om de slechtheid in uzelf te vinden?

"We hebben allemaal een moordenaar en een heilige in ons. Bepaalde gelijkenissen met The Joker vond ik zonder te zoeken. Ik heb bijvoorbeeld ook weleens problemen met gezag.

"Voor de rest heb ik veel research gedaan. Ik ben onder meer naar gevangenissen getrokken. Ik heb er tijd doorgebracht met zware misdadigers, psychopaten en moordenaars."

undefined

Zag u patronen in hun gedrag?

"Ja, zoals je die ook bij The Joker ziet. Laat The Joker hier binnenkomen, en het eerste wat hij doet is je persoonlijke ruimte binnendringen. Een mens wil niet door vreemden worden aangeraakt, wil niet doordringend in de ogen gekeken worden, wil de adem van een ander niet in zijn nek voelen.

"The Joker respecteert andermans vrijheid niet. Hij heeft geen regels. Hij danst op de tafel waaraan jij zit te eten, hij snijdt je neus eraf. Alles kan.

"Dat zag ik ook bij die mensen: ze hebben geen respect voor je persoonlijke ruimte, noch fysiek, noch emotioneel. Nee, ik was niet bang. Er was telkens een cipier bij of er zat een celdeur tussen. Maar je voelt wel hoe het haar in je nek rechtkomt."

undefined

The Joker maakt geen deel uit van The Suicide Squad. Wat maakt hem anders dan de leden van de bende?

"Je kunt hem gewoon niet controleren. De leden van The Suicide Squad krijgen een soort bommetje in hun nek ingeplant dat afgaat wanneer ze tegen het gezag ingaan. Bij hem zou dat nooit lukken. Hij zou dat ding gewoon met zijn blote handen uit zijn vel rukken. Hij is geen slechterik. Hij is slechter dan een slechterik. Hij is de slechtste aller slechteriken." (lacht)

undefined

Bent u van plan om hem in de toekomst nog te spelen?

"Zou ik wel willen, ja. En tegelijkertijd is het misschien goed om dat niet te doen. We hebben heel veel materiaal opgenomen dat niet gebruikt is. Mijn rol is klein, zo heb ik begrepen.

"Ik heb de film niet gezien. Ik weet niet waarom ze zoveel scènes geknipt hebben. Ze moeten er hun redenen voor hebben. Maar ik heb me zelden zo geamuseerd tijdens filmopnames. The Joker is zo'n geweldig personage. Ik voel dat ik er nog veel meer mee kan.

"Tot nu toe zat er nauwelijks al enige sensualiteit en seksualiteit in het personage. Misschien lag het aan de films. Maar ik vond het wel interessant om die aspecten toe te voegen."

undefined

Had hij ooit een liefje voor Harley Quinn zijn partner werd?

"Ik denk dat hij vooral, euh, slavinnen had. En misschien had hij ook wel iets met dieren. Waarom niet? Je kunt alles van de man verwachten."

undefined

Naast acteur bent u ook regisseur, en vooral een rockster. Wat doet u het liefst?

"Als muzikant kom je over de hele wereld. En je kijkt de mensen in de ogen. Je bent jezelf. Je onthult wie je echt bent. Waar ik ook kom, ik herken gezichten op de eerste rijen. Ik heb in ieder land mijn favoriete hotel, mijn favoriete restaurant en mijn favoriete schotel. Ik heb relaties met mensen van andere landen die ik anders nooit zou hebben.

"Als filmacteur word je afgeschermd van je publiek. Je moet het doen met andermans tekst. Tenzij je The Joker speelt, dan kun je zeggen wat je wilt. The Joker staat het dichtst bij rock-'n-roll."

undefined

Bent u eigenlijk tevreden over de film?

"Ik zeg het, ik heb hem niet gezien. Ik kijk nooit naar mijn films. Ik heb de eerste teaser gezien, waar ik zeg: 'I'm not gonna kill you, I'm just gonna hurt you.' Die tekst heb ik zelf verzonnen trouwens. Ik heb die vrijheid nodig.

"Dat is zo leuk aan werken met David Ayer. Hij liet me tekeergaan. Wellicht doordat hij zelf gek is. Compleet geschift. Hij heeft een dokter nodig. Ik ook. Daardoor vormden we zo'n goed team."

undefined

Waarom kijkt u niet naar uw films?

"Filmbeelden zijn vaak zo sterk dat ze al mijn eigen herinneringen wissen. Als ik terugdenk aan momenten waarvan ik beelden gezien heb, dan is het alsof mijn eigen ervaring heeft plaatsgemaakt voor wat een ander ervan gemaakt heeft.

"De andere reden is dat ik zelf regisseer. Ik maak al jaren documentaires, commercials en video's. Misschien draai ik binnenkort mijn eerste langspeler.

"Maar wanneer je een acteur bent, zoals ik in deze film, dan word je niet uitgenodigd in de montagekamer. Dus waarom zou ik willen kijken naar iets waarvan ik geen zeg heb in het eindresultaat? Ik zou er gek van worden."

undefined

Wat voor een langspeler wil u zelf gaan draaien?

"Een film die hopelijk dapper, gedurfd en ambitieus is. Onderhoudend en uitdagend ook.

"Ik hoop ooit iets te kunnen maken zoals de films die me al mijn hele leven inspireren, of het nu een Apocalypse Now is of een Blade Runner.

"Ik spiegel me aan regisseurs als Paul Thomas Anderson of Martin Scorsese. Regisseurs die een unieke visie hebben."

undefined

Tot nu toe hebt u vooral documentaires gemaakt.

"Ja, dat is een passie van mij. Je werkt met een klein team en je moet niet toegeven aan een breed publiek.

"Ik heb net een documentaireserie af die sinds kort online te bekijken is. Great Wide Open gaat over Amerika's nationale parken en de avonturiers die er aan exploratie doen. Vijf films die tien à vijftien minuten duren.

"En dan heb ik nog een andere serie, Beyond the Horizon, waarin ik in de huid van een journalist kruip en mensen interview die grenzen verleggen; durvers : Edward Snowden, Al Gore, Jeff Koons..."

undefined

En zeggen dat Hollywood u aanvankelijk als een sekssymbool zag. Uw carrière had er heel anders kunnen uitzien.

"Ik zit liever in een montagecel aan beelden te sleutelen dan op een jacht met tien Russische topmodellen. Ik wil dingen maken en delen met mensen. Ik tracht voor inhoud te gaan."

undefined

Zegt de man die in een stripverfilming te zien is.

"Hoe kun je neen zeggen tegen The Joker? Het is een van de beste rollen ooit. En Jack Nicholson en Heath Ledger hebben de lat zeer hoog gelegd. Heath zette de perfecte vertolking neer. Niet alleen als schurk. Gewoon een van de beste vertolkingen die ooit op film is vastgelegd.

"Het was een hele eer om gevraagd te worden. Ik hoop dat je kon zien dat ik genoten heb tijdens de opnames. Maar ik zeg het: er zijn heel veel scènes geschrapt.

"Misschien belanden die ooit op een dvd. Misschien is het wel een idee om een nieuwe montage te maken voor een speciale dvd: een The Joker-versie van de film."

undefined

Als u in het echte leven voor één dag een slechterik zou kunnen zijn, wat zou u dan doen?

"Ik heb wel iets in het hoofd, maar ik kan het niet zeggen. Zou te controversieel zijn. Nee, echt niet.

"Maar ik hou wel van wat Abraham Lincoln ooit zei: als je een karakter van een man wilt testen, geef hem dan macht. Je ziet tot wat het leiden kan als iemand zelf gaat geloven dat hij alle macht ter wereld heeft. Geen enkele vraag is momenteel in Amerika meer aan de orde."

undefined

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234