Interview
‘Ik wilde weten of ik wel een mens was, maar een antwoord kreeg ik niet’
Het verschroeiende derde seizoen van Westworld, na Westeros de bekendste lap grond in het HBO-universum, start deze week op Telenet Play. Cyborgs Maeve (Thandie Newton) en Dolores (Evan Rachel Wood) plannen hun wraak op de mensheid en vinden daarbij een bondgenoot in Caleb Nichols, gespeeld door nieuwkomer Aaron Paul, u beter bekend als Jesse Pinkman uit Breaking Bad.
De coronapaniek heeft de hoogste regionen van Hollywood bereikt. Telkens als een acteur van Westworld aan mijn tafel aanschuift, krijg ik beleefd maar kordaat een ontsmettingsmiddel aangereikt. Aaron Paul, in zijn gedragingen nauwelijks te onderscheiden van Jesse Pinkman, het personage dat hem wereldberoemd maakte, kan het tijdens ons gesprek toch niet laten om een high five uit te delen.
Aaron Paul: “Ik zou normaal gezien vanavond met een vliegtuig naar Brazilië gaan, maar dat werd afgelast, net als het muziekfestival South by Southwest. Terecht natuurlijk: je bent onverantwoordelijk als je het coronavirus niet serieus neemt. Ik heb mijn handen nog nooit zo vaak in mijn zakken gehouden als gisteren tijdens de wereldwijde première van Westworld. Maar hé, ik vertrouw jou. Ik hou gewoon mijn afstand. (grijnst)”
Je bent ‘the new kid on the block’ als Caleb Nichols. Hoe ben je bij Westworld terechtgekomen?
Paul: “Ik ben allereerst een fan van de show. Ik heb het tweede seizoen zelfs twee keer bekeken, om het helemaal te kunnen doorgronden. Dat vind ik het leukst aan Westworld: je moet die serie verdienen. Je kunt het niet opzetten terwijl je op Instagram zit.
“Ik stond eigenlijk net op het punt om voor een halfjaar naar Canada te verhuizen voor een nieuwe reeks. Mijn manager belde me een week voor mijn vertrek om te zeggen dat Lisa Joy en Jonathan Nolan (de makers van ‘Westworld’, red.) wilden praten over een rol. Ik ging meteen overstag. (lacht)
“Lisa en Jonah hebben me uitgelegd wie Caleb is en wat zijn rol wordt in het grote plaatje. Hij is een arbeider in het L.A. van de toekomst. Hij is getraumatiseerd door de oorlog en eenzaam. Hij is veruit het meest menselijke karakter in de drie seizoenen van Westworld: iemand zonder belangen in het conflict tussen de robots en hun makers.”
Tijdens het eerste seizoen bleek wetenschapper Bernard Lowe, gespeeld door Jeffrey Wright, zelf een robot te zijn: een twist die weinigen zagen aankomen. Ben je wel zeker dat Caleb een mens is?
Paul: “Dat was het eerste dat ik aan Lisa en Jonah heb gevraagd, en ze wilden niet eens antwoord geven. (lacht)”
Caleb vindt geen job omdat, volgens nauwgezette data-analyse, hij een verlieslatende investering zou zijn. Technologie maakt niet gelukkig, zo toont Westworld.
Paul: “Westworld is eng omdat zijn toekomstvisie in de realiteit is gegrond. De technologie die we in de show zien, is niet bij de haren gegrepen. Datacollectie, privacyschending, screening van sociale media, het gebeurt nu al dagelijks. Door Westworld heb ik allerlei wetenschappelijke boeken over de toekomst gelezen en ook geluisterd naar interviews met astrofysicus Neil deGrasse Tyson en Tesla-baas Elon Musk. Eén van de interessantste ideeën die ik oppikte, was de simulatietheorie, die stelt: als we een virtuele wereld kunnen creëren waarvan mensen denken dat hij echt bestaat, waarom zijn we er dan van overtuigd dat we nú al niet in zo'n virtuele wereld leven?
“Ik heb zelf een haat-liefdeverhouding met technologie. Tien jaar geleden werd mijn computer gestolen en ik was daar het hart van in. Toen dacht ik: waarom ben ik zo gehecht aan een apparaat? Ik heb daarom geen nieuwe laptop gekocht. Het nieuws volg ik ook niet meer. Sindsdien ben ik gelukkiger.”
Is het vervelend dat men elke rol van jou vergelijkt met die van Jesse Pinkman?
Paul: “Nee, man. Ik vind het een zegen dat ik een rol had in een show die echt centraal stond in de popcultuur. Ik neig wel naar dergelijke complexe rollen, waarbij ik als man rauwe emoties kan uiten. Toen mijn vrouw zwanger was, heb ik opvoedingsboeken gekocht. Ik leerde dat jongens en meisjes even vaak huilen tot ze ongeveer 7 jaar zijn, want vanaf dan worden jongens geleerd om zich niet langer breekbaar op te stellen. Boys don't cry. Ik vind dat onverantwoordelijk. Ik zou natuurlijk ook nooit een auditie voor een machorol kunnen doen. Kijk naar mij, ik heb geen superheldenlijf.”
Ik vind dat je er best stoer uitziet.
Paul: “(geeft mij een high five) Zo mag ik het horen! Oei, ik heb mijn bacteriën verspreid! Waar is dat ontsmettingsmiddel?!”
WEERGALOOS TEAM
De grote sterren van Westworld zijn Thandie Newton, als de compromisloze moeder Maeve; en Evan Rachel Wood, als wraakmachine Dolores. De actrices ontdekten pas na hun tweede seizoen dat ze beduidend minder verdienen dan hun mannelijke collega's, een onrecht dat pas bij het derde seizoen werd rechtgezet. Newton, die in levenden lijve al evenzeer straalt als op het scherm, is nog steeds boos.
Newton: “Ik heb in mijn lange carrière altijd gevochten voor de rechten van minderheden. Maar eerlijk? Ik had, na tal van teleurstellingen, de hoop op gelijkheid in Hollywood opgegeven. Ik heb niet zelf gepleit voor deze equal pay. Ik wist niet eens dat mijn loonfiche kleiner was. Toen HBO mij inlichtte dat ik vanaf het derde seizoen evenveel zou verdienen als de mannen, reageerde ik geschrokken: 'Ah, was dat dan niet het geval?' Toen ik hoorde hoeveel ik zou verdienen, was ik gechoqueerd. Een verdriedubbeling! Ik kon het niet geloven. Ik denk dat de mannen niet eens wisten dat ze zoveel meer verdienden dan Evan en ik, nochtans de twee hoofdpersonages van de reeks.”
Hoe voel je je intussen?
Newton: “Boos én opgelucht. Ik zit al drie decennia in dit vak. De veranderingen van de laatste jaren zijn opmerkelijk. Men beseft eindelijk dat een vrouwelijk perspectief van cruciaal belang is voor tv en film, muziek en boeken. Het heeft een impact als Hollywood daar een punt van maakt.”
Hoe was het om weer de rol van cyborg Maeve, ooit een onbenullige prostituee, maar nu een oppermachtige vrouw, terug te keren?
Newton: “Ik vind het heerlijk om één rol – en wat voor één! – voor een lange tijd te spelen: ik leer Maeve steeds beter kennen. Ze heeft gestreden in het tweede seizoen, opdat ze haar dochter kon redden. Aan het begin van het derde seizoen hoeft ze voor niemand meer te zorgen, behalve zichzelf.
“Dolores is uit op een revolutie en start een oorlog met de mensheid. Maeve kiest geen kant in die strijd, ze blijft enkel trouw aan zichzelf. Maeve lijkt mij de enige die Dolores eventueel zal kunnen stoppen in haar onstilbare honger naar wraak.”
Westworld brak records: HBO, toch de zender van Game of Thrones, had nog nooit zo’n veelbekeken eerste seizoen. Wat maakt de reeks zo’n succes?
Newton: “Jonathan en Lisa. Jonah houdt van de puzzels (hij schreef samen met zijn broer Christopher Nolan het scenario van complexe blockbusters ‘Memento’, ‘The Dark Knight’ en ‘Interstellar’, red.) en Lisa is altijd op zoek naar iets échts. Samen vormen ze een weergaloos team.
“Ik vraag me soms af wie onze doelgroep precies is. De mensen die mij aanspraken over Westworld komen uit alle bevolkingsgroepen: van tieners tot zestigers, vrouwen en mannen en alles daartussen. Dat zegt iets over de show: Westworld vertelt een universeel verhaal. Het is donker, maar er is altijd hoop.”
Westworld, seizoen 3 – Nu te zien op Play van Telenet
© Humo