Maandag 21/10/2019
Zinzen en Van Cauwelaert bij Ivan Beeld VRT

DM Zapt

Ik wil Bart De Wever eens toegewijd de ‘belastingtsunami’ van die ‘prulpartij’ horen verdedigen. Zonder ooggerol

In DM Zapt zet de tv-redactie van De Morgen de blik op oneindig. Vandaag schrijft Robin Broos over verkiezingsshows.

Het was – mag ik dat zeggen? – een saaie verkiezingsstrijd. Politici keerden hun kar en ganse inzet volgens de waan van de dag. Er werd volop negatief campagne gevoerd op de kap van de ander, zonder zelf met valabele suggesties te komen. En vooral: met te veel dwaze, inhoudsloze filmpjes op sociale media.

Als politici zich per se willen gedragen als – ik parafraseer Tom Lenaerts – dieren in een circus, moeten we de tv-formats daar beter op afstemmen. Iets wat uitsluitend Ketnet met haar Grote Karrewiet verkiezingsshow met verve heeft gedaan. Daarom richt ik me niet tot de redacties, maar tot de tv-bonzen. Beste Olivier, beste Ricus, dit zijn mijn elevator pitches.

Voorstel 1: Liefde voor politiek

Een variant op het VTM-liedjesprogramma Liefde voor muziek. Alle Vlaamse partijvoorzitters reizen naar de citadel van Dinant en moeten daar elkaars standpunten met vuur verdedigen. Met respect voor hun tegenstellingen, en zonder greintje cynisme. Want dat maakt het origineel net zo mooi. Dat Kommil Foo zich liefdevol waagt aan Bart Kaëll, bijvoorbeeld. Ik wil Bart De Wever wel eens toegewijd de ‘belastingtsunami’ van die ‘prulpartij’ horen verdedigen. Zonder ooggerol.

Voorstel 2: Zeg eens euh!

Ik kan geweldig opstandig worden van verkiezingsdooddoeners als ‘De kiezer beslist’ en ‘Schud de kaarten’. Daarom: we halen Zeg eens euh! nog eens van stal. Laat politici hun standpunten inzake thema’s verdedigen in een minuut. Met verbodswoorden als ‘kiezer’, ‘signaal’ en ‘kaarten’, of zelfs ‘draagvlak’, ‘verantwoordelijkheid’ of ‘planbureau’. Loopt het toch mis, kan Gwendolyn Rutten gewoon een bulderlach doen.

Voorstel 3: Het ideale debat

Deze vraagt wat meer uitleg. Laat me beginnen bij het Canvas-programma Zinzen en Van Cauwelaert bij Ivan, waarbij de twee journalistieke ouderdomsdekens als een soort Statler en Waldorf door de politieke actualiteit gaan bij Ivan De Vadder. Die laatste is dan wel Meneer Verkiezingen, toch is hij hier volstrekt overbodig. In dit format kan zelfs een hond met een hoed het gesprek leiden. Zinzen en Van Cauwelaert spreken voor zich.

Daarom: zet dit olijke duo zaterdagavond aan de kant van Het grote debat, met de buzzer van De ideale wereld in de aanslag. Ivan modereert, dat doet hij goed. Maar telkens een aanwezige politicus liegt, nodeloos schoffeert of zichzelf té belachelijk maakt, kunnen de grijsaards met een druk op de knop tussenbeide komen. Om orde op zaken te stellen, dieper inzicht te bieden of – als het echt nergens naartoe gaat – een leuk filmpje te tonen. Het niveau van de debatten zal substantieel stijgen. En indien niet, wil iedereen wel weten welke geestige filmpjes Zinzen en Van Cauwelaert uit hun mouw schudden.

Want als politici er zelf entertainment van maken, moeten de omroepen anticiperen. Zodat ook wij – de burgers – er nog ìets van kunnen opsteken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234