Zondag 07/08/2022

InterviewStijn De Paepe

‘Ik steek een dichterlijke thermometer in het gat van Vlaanderen’: onze huisdichter Stijn De Paepe

Stijn De Paepe. Beeld Wouter Maeckelberghe
Stijn De Paepe.Beeld Wouter Maeckelberghe

Een speldenprikje links, een messteekje rechts. In zijn dagelijks vers in deze krant is Stijn De Paepe (39) niet mals voor de wanen van de dag. In zijn nieuwe boek Belgische ballades komt hij niet minder scherp uit de hoek. ‘Het mag niet zomaar rijmen, zoals bij Willy Sommers.’

Robin Broos

Het begon met gedichten over de actualiteit, die hij bijna dagelijks op Twitter dropte. En sinds 2016 is hij huisdichter van De Morgen, waarvoor hij de waan van de dag vat in een puntig dagvers. Stijn De Paepe wijt het aan zijn neiging tot taalspel, en daarmee heeft hij zijn eigen stijl gevonden: kritiek op een vormvaste manier.

“Voor de krant giet ik dat in gedichten, in mijn nieuwe boek zijn het onder meer ballades. Een nóg striktere vorm dan die twee kwatrijnen die elke dag in de krant staan. Een zaligheid om te maken, omdat het vooral geen rijmelarij mag worden.”

Dit is uw tweede boek in acht maanden tijd. Vanwaar die drang?

Stijn De Paepe: “Die is er gewoon, al sinds mijn puberjaren. Om te schrijven én om mijn mening te ventileren, liefst zo scherp mogelijk. Dat moet de schuld zijn van de auteurs die ik toen las: Jeroen Brouwers, Gerrit Komrij, Willem Frederik Hermans. Maar ook (RV) en PDW, toen Humo nog het scherpste mes in de schuif was.”

Hoor ik hier een indirecte commentaar op de geschreven pers?

“Die scherpe pennen van toen zijn vandaag in de verdrukking, ja. Maar toen ik in literatuur geïnteresseerd raakte, waren die volop in bloei. Met schrijvers die elkaar snedige stukken stuurden, met literaire polemieken die weken duurden en waar ik watertandend naar uitkeek. Dat bestaat niet meer.”

Dus probeert u zelf scherp en polemisch te zijn op Twitter en in de krant, maar dan wel in rijmvorm. Precies op die rijmelarij wordt wel eens neergekeken.

“Weet je, rijmen lijkt misschien heel simpel. En veel mensen rijmen mij terug op sociale media. Maar juist daaraan zie je hoe moeilijk het is. Het is pas goed als het tegelijk rijmt én metrisch goed zit. Maar het mag ook niet zomaar rijmen, zoals het doet bij Willy Sommers. Intussen heb ik daar een zesde zintuig voor, om een goed van een slecht rijm te onderscheiden. Daardoor wordt het – hoop ik – nooit banaal.

“Zeker in de begindagen heb ik wel wat smurrie over me heen gekregen. Wie schrijft voor De Morgen, wordt blijkbaar nog altijd in een links hokje geduwd, ook al heb ik best wat conservatieve trekken. De kritiek op mijn karamellenverzen viel toen vaak samen met het feit dat ik niet tot ‘de juiste kant’ behoorde. Maar zo wordt de kritiek haast waardeloos, omdat men het ambacht niet kan scheiden van wat men van mij als persoon denkt.”

null Beeld Wouter Maeckelberghe
Beeld Wouter Maeckelberghe

Die spreidstand lijkt me moeilijk. Bent u niet bang om partijpolitiek geframed te worden?

“Wanneer ik weer een keer wil tweeten over Theo Francken, denk ik dat weleens. Maar hoge bomen vangen veel wind. Wie is er alomtegenwoordig op Twitter? Dat zijn de N-VA en Francken. Een politicus met enig sérieux doet geen dingen die Francken online doet. Daarom vind ik het mijn morele plicht om juist het meest op hen in te hakken als dat nodig is. En ik hoef daar niet voorzichtig in te zijn, tenslotte ben ik geen objectief journalist maar een buitenstaander die commentaar levert. Dat is mijn rol.

“Tegelijk probeer ik niet alleen N-VA aan te pakken, maar ook de tsjeven, het slabakkende rood, het beter wetende groen of het zwalpende blauw. In mijn boekje probeer ik iedereen evenredig erdoor te sleuren. Het is een dichterlijke thermometer in het gat van Vlaanderen, en voor een stukje ook België, net voor de verkiezingen.”

Denkt u intussen in rijmvorm?

“Nee. (lacht) Maar als ik ‘speciale’, niet zo courante woorden hoor of lees, overweeg ik wel al snel de ‘rijmbaarheid’. Het is een mentale tic.”

Stijn De Paepe, Belgische ballades: Het land op de korrel, Lannoo, 120 p., 19,99 euro.

null Beeld Wouter Maeckelberghe
Beeld Wouter Maeckelberghe
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234