Donderdag 02/02/2023

InterviewBoeken

‘Ik maak een onderscheid tussen studerend en entertainend lezen’: de boekenkast van Charlotte Van den Broeck

Charlotte Van den Broeck: ‘Klinkt het egocentrisch als ik zeg dat ik bij een brand ook het eerste exemplaar van mijn eigen boeken zou meenemen?’ Beeld Stefaan Temmerman
Charlotte Van den Broeck: ‘Klinkt het egocentrisch als ik zeg dat ik bij een brand ook het eerste exemplaar van mijn eigen boeken zou meenemen?’Beeld Stefaan Temmerman

Dirk Leyman en Stefaan Temmerman portretteren een fervente lezer tussen zijn boeken. Deze week: schrijver en dichter Charlotte Van den Broeck in Borgerhout.

Dirk Leyman

‘Ik heb een intieme verhouding met mijn bibliotheek. Lange tijd waren boeken mijn enige bezit en had ik amper andere spullen. Toen ik hier introk, omvatte mijn gerief twee verhuisdozen plus mijn boeken. Mijn vriend had veertig verhuisdozen. Zoals je ziet, is de collectie intussen flink uitgebreid. Er is nog plaats, jazeker, maar het is toch de bedoeling dat het volume ongeveer gelijk blijft. Als er een boek bijkomt, moet er een ander plaatsruimen: dat is het principe. Toch zijn deze demonteerbare boekenkasten ook erg makkelijk uit te breiden. We mogen er dus niet aan toegeven.” (lacht)

“Het gaat me bijlange niet om de volledigheid van een bibliotheek. Een bibliotheek mag, ja, moet in beweging zijn. Een bibliotheek is een voortdurend denkproces, net zoals er onderweg gedachten afvallen, sneuvelen er ook boeken.

“Er zit wél een duidelijk systeem in mijn boekenkast. De ordening vind ik superbelangrijk. Boven staan de romans en de woordenboeken, recht voor mij de poëzie, de non-fictie, mijn researchboeken voor Tasmanië, mijn Duitse bibliotheek en de kwantumfysica… onderwerpen die me fascineren. Beneden mijn handbibliotheek waar ik veel mee werk. Ik ben een tijdlang naar een atelier getrokken om daar te werken, samen met andere schrijvende mensen. Maar ik had er moeite mee om ’s morgens te beginnen, omdat ik mijn boekenkast niet bij de hand had. Te lastig om ’s ochtends te beslissen welke boeken je wil raadplegen tijdens het werken.

“Ik lees ook veel in deze rustgevende ruimte, maar wel meestal heel gericht en aan mijn bureau. Ik maak een onderscheid tussen studerend en entertainend lezen. Dat laatste gebeurt in een zetel, in bad of in bed.

“Mocht hier brand uitbreken, dan zou ik zeker een aantal gesigneerde exemplaren redden. Omdat er een persoonlijke boodschap in staat, zoals in het verzameld werk van Remco Campert. Klinkt het egocentrisch als ik zeg dat ik telkens ook het eerste exemplaar van mijn eigen boeken zou meenemen? Erg zeldzame boeken of eerste drukken heb ik verder niet. Maar mijn eigen stukgelezen exemplaar van Malina van Ingeborg Bachmann is een heel belangrijk object geworden. Misschien moet ik toch maar een noodkastje met dierbare exemplaren preparen, in het geval dat?

“Momenteel lees ik veel door elkaar, maar wat me laatst bijzonder trof, was de essaybundel Het recht op seks van de Brits-Indiase Amia Srinivasan. Erg scherp. Via incels tot verschillende feministische stromingen toetst ze of er zoiets bestaat als het recht op seks. Ze denkt elk perspectief over en om, zonder in morele oordelen te vervallen.

“Voorts ben ik een groot liefhebber van uitgeverij Het Balanseer. Hun uitgaven verbazen me telkens weer, in vorm en inhoud. Ik denk nu meteen aan het pas verschenen De encyclopedieën van de val van Marc Kregting, waarin hij alles inventariseert rond ‘vallen’. Ook qua dichters hebben ze een goede neus, met bijvoorbeeld Ex Daemon van Arno Van Vlierberghe. Ook Warsan Shire, vertaald door Radna Fabias, en de nieuwe Hannah van Binsbergen liggen klaar. Al moet ik steeds vaker oppassen dat ik poëzie niet te technisch, vanuit beroepsmisvorming, lees.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234