Vrijdag 03/02/2023

InterviewBoeken

‘Ik kraak boekenruggen. Heiligschennis, ik weet het’: de boekenkast van Anne-Mie Van Kerckhoven

‘Als ik voor het slapengaan de Argentijnse schrijver Jorge Luis Borges lees, krijg ik uitstekende dromen.’ Beeld © Stefaan Temmerman
‘Als ik voor het slapengaan de Argentijnse schrijver Jorge Luis Borges lees, krijg ik uitstekende dromen.’Beeld © Stefaan Temmerman

Dirk Leyman en Stefaan Temmerman portretteren een fervente lezer tussen zijn boeken. Deze week: kunstenaar Anne-Mie Van Kerckhoven in Borgerhout.

Dirk Leyman

“Ik ben opgegroeid tussen de boeken. Mijn vader, aannemer van feesten, schreef ook liederen en gedichten. Ik herinner me levendig hoe hij via het ­Davidsfonds regelmatig een halve meter boeken insloeg. En mijn leraar Nederlands op het Heilig Graf-internaat in Turnhout, meneer De Jong, raadde ons aan om boeken te verzamelen: ‘Koop elke week een nieuw of tweedehands boek, zelfs zo’n Prisma-pocketje, en dan heb je tegen je dertigste al een mooie bibliotheek’, zei hij. Dat nam ik ter harte.

“Mijn man (kunstenaar Danny Devos, red.) en ik hebben altijd veel boeken gekocht. We slepen ze uit alle hoeken en kanten aan. Onlangs was er een uitverkoop van de UFSIA-universiteitsbibliotheek. Kijk hier: boeken over Buñuel, D’Annunzio, Artaud, over film enzovoort, voor een habbekrats!

“Op mijn 28ste trok ik voor het eerst naar New York. Daar ontdekte ik het werk van Deleuze en Guattari. Ik kocht een speciale valies om alle boeken te versjouwen, ook veel wetenschappelijk werk dat bij ons nog niet verkrijgbaar was, bijvoorbeeld over elasticiteit van materialen. Daar had ik veel aan.

“Ik ben mijn atelierbibliotheek momenteel drastisch aan het reorganiseren. Een verwarrende, ontregelende periode. Ik probeer nu thematische clusters te maken, zoals vroeger in de kloosters, waarin je je kunt afzonderen: rond mystiek, rond wetenschap, de kosmos, decadentie, erotiek. Ik kan ook moeilijk afscheid nemen van boeken. Meestal heb ik er hartgrondige spijt van. Van uitlenen gruw ik: dat loopt altijd mis.

“Soms moet ik mordicus een boek bezitten. Ik gebruik boeken als fenomenen. Veel van mijn expo’s dragen de titels van boeken. Ik leg stapeltjes bij elkaar, die geleidelijk een conglomeraat van invloeden, onderwerpen en betekenissen vormen waarmee ik aan de slag ga. Dat proces kan één tot tien jaar aanslepen. Ik laat me inspireren door woordenregisters of hoofdstuktitels, waar ik dan vrouwenafbeeldingen aan koppel. Een oneindig spel van referenties, ja.

“Ik kraak boekenruggen. Heiligschennis, hè, ik weet het, maar ik vind het onverdraaglijk als je niet op een makkelijke manier kunt lezen. Met mijn kunst(enaars)boeken ben ik voorzichtiger, tuurlijk dat! En ik bezit een zeldzaam vroeg exemplaar van Là-bas van Joris-Karl Huysmans, daar spring ik zeer zorgvuldig mee om.

“Ik lees graag ’s nachts – onlangs in een slapeloze periode de nieuwe Houellebecq, Anéantir – dat gaat goed vooruit. Ook in de trein lezen is weldadig. En ik hou mijn gelezen boeken bij in een schriftje. Zoals onlangs de biografie van Susan Sontag (door Benjamin Moser) of Mijn lieve gunsteling van Marieke Lucas Rijneveld. Maar ook Johan Daisne, Pearl Buck, Jos Vandeloo of Irina van Goeree. Op dit moment Leen Huet en Seneca. Ik lees nogal eclectisch, ja.

“Ik start elke dag klokvast met een fragment uit een boek van de dalai lama, over hoe je als mens in de wereld moet staan. En daarna lees ik in de maankalender. Ooit begon ik elke morgen met fragmenten uit de correspondentie van Wittgenstein. Ik raakte erdoor bezeten. Na drie à vier jaar dacht ik: Anne-Mie, stop daarmee! Verstop dat boek. Nu vind ik het niet meer terug. (lacht) Nog iets merkwaardigs: als ik voor het slapengaan Jorge Luis Borges lees, krijg ik uitstekende dromen. Zijn verbeelding activeert op de gewenste manier mijn hersenen.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234