Maandag 25/05/2020
Guy, Juliette, Agnes en Godfried klappen uit bed in ‘All The Sex I’ve Ever Had’.

Theater

‘Ik heb 52 jaar lang graag gevreeën met mijn man’: 65-plussers over hun seksleven op het podium

Guy, Juliette, Agnes en Godfried klappen uit bed in ‘All The Sex I’ve Ever Had’.Beeld Damon De Backer

Monogamie, partnerruil, slechte seks of stomende affaires: het komt allemaal aan bod in All The Sex I’ve Ever Had, een voorstelling waarin zes Gentenaars tussen 64 en 93 vrijuit praten over hun seksuele ervaringen. ‘Robert is 93 maar praat over partnerruil en prostituees.’

Er heerst een uitgelaten sfeer in de repetitieruimte van Vooruit. Door de speakers knalt luide muziek en de jonge makers van het Canadese gezelschap Mammalian Diving Reflex dansen wild door de ruimte. “Aha, de opwarming is al bezig,” glundert de gepensioneerde leraar en sportverslaggever Guy (66) terwijl hij binnenwandelt. Samen met drie van de andere deelnemers – Juliette (74), Agnes (73) en Godfried (66) – wordt hij enthousiast begroet door de kunstenaars. “Het is fijn om met die jonge mensen samen te werken,” vertelt hij. “Wist je dat we onlangs zelfs samen naar een karaokebar geweest zijn?”

All The Sex I’ve Ever Had mag dan wel voor het eerst in België spelen, de succesformule werd al toegepast in twintig steden over de hele wereld. Of het nu in Singapore, Helsinki of Melbourne is, telkens gaan de theatermakers aan de slag met zes plaatselijke bewoners van de derde leeftijd. Op basis van urenlange interviews over hun intieme leven bouwt het gezelschap aan een script van anderhalf uur. Ingedeeld op basis van de verstrijkende decennia en doorspekt met muzikale hits uit de voorbije honderd jaar biedt dat een ontroerend zicht op de evoluerende sociale en seksuele normen. En nu is Gent dus aan de beurt.

Geen preutse generatie

“Op zich gaat het over veel meer dan alleen maar over seks”, licht Guy toe. “We vertellen over onze levens: hoe we zijn vastgelopen op mislukkende relaties, over zekerheden die je verliest of herwint, beslissingen die je hebt genomen, enzovoort.” Maar dat dus wel degelijk aan de hand van mijlpalen uit hun intieme leven. “Uhu”, monkelt het viertal. “Toen we de vraag kregen of we interesse hadden om mee te werken aan dit project dachten we aanvankelijk dat het een grap was”, lachen ze.

Allemaal hebben ze er heel bewust voor gekozen om zo open te zijn over hun seksleven. “Ik merk dat de maatschappij weer preutser wordt en dat steeds minder mensen over seks durven praten. Ik denk niet dat dat gezond is”, vertelt Juliette. Haar man stierf vier jaar geleden na een huwelijk van 52 jaar. “Wij hebben altijd goed over seks kunnen praten en zijn tot het einde met elkaar blijven vrijen.”

Beeld Damon De Backer

Godfried vertelt dat hij zijn vrouw verliet na een huwelijk van dertig jaar om uit de kast te komen als iemand die op mannen valt. “Zeker voor mensen van mijn generatie is dat nog steeds niet evident. Ik wil mijn lotgenoten helpen door zelf open te zijn over mijn verhaal. Pas op, ik durf met trots te zeggen dat ik van in het begin eerlijk geweest ben tegen mijn vrouw over mijn biseksualiteit. Maar zeker naar de buitenwereld toe was dat niet vanzelfsprekend. Vandaag zie je onder meer bij jonge Marokkaanse mannen dat ze in de knoop liggen met hun seksuele identiteit. Ik wil iemand zijn waarmee ze kunnen praten. Ook al omdat ik bang ben dat het klimaat ten aanzien van homo’s weer verslechtert.”

Wie ervan uitgaat dat deze mensen behoren tot een preutse generatie die door de kerk gedomineerd werd, vergist zich. Allemaal hebben ze de nodige seksuele experimenten en avonturen achter de rug. “Wist je trouwens dat onze oudste deelnemer Robert het meest liederlijke leven heeft gehad?” merkt Guy op. “Hij is 93 maar hij heeft het over partnerruil en prostituees. Hij leerde bijvoorbeeld ook Russisch zodat hij het kon aanleggen met Russische vrouwen, die vond hij namelijk erg mooi.”

Nieuwe liefdes?

Ook het cliché dat je vroeger maagd bleef tot aan je huwelijk gaat niet voor hen op. Agnes vertelt zelfs dat ze goed werd voorgelicht door haar moeder. “Ik was 19 toen ik voor het eerst met iemand naar bed ging, en dat was heel aangenaam. Het hielp natuurlijk wel dat het iemand was met ervaring (lacht).” De voormalig administratief bediende lijkt aanvankelijk het meest bedeesde groepslid. Ze verloor enkele jaren geleden haar zicht als gevolg van een hersenbloeding en haakt soms wat minder makkelijk aan bij het gesprek. Als ze begint te vertellen, blijkt ze echter allesbehalve een dutsje. Na twee huwelijken en een daaropvolgende mislukte langere relatie is ze al een hele tijd single maar dat vindt ze best oké. “Ik mag dan wel alleen zijn, eenzaam ben ik geenszins”, poneert ze kranig. “Ik heb veel vrienden en ben bijna nooit thuis.”

“Ik heb ook veel vrienden en ga naar allerlei activiteiten, maar ik ben juist wel eenzaam”, merkt Juliette op. Het verlies van haar man went niet. “Natuurlijk hadden we ook onze mindere periodes maar hij was op alle vlakken mijn beste vriend en ik heb nooit naar iemand anders verlangd. We waren elkaars eerste seksuele partner. In het begin was dat aftasten, maar al doende leer je. En als je ondervindt dat het een periode wat minder gaat, dan moet je daar op een ongedwongen manier aan werken. Dan zei ik: ‘Zeg jongen, nu is het toch wel heel lang geleden.’ En dan waren we weer vertrokken (lacht).”

Beeld Damon De Backer

Het valt op dat alle deelnemers geen partner meer hebben, al is de ene daar blijer mee dan de andere. “Ik geloof dat ik wat dat betreft de schade wat aan het inhalen ben”, gniffelt Godfried. Hij is de enige die nog werkt – als consultant in de financiële wereld – en zet sinds zijn scheiding de bloemetjes graag buiten. “Mijn dochter belde onlangs een geplande brunch af omdat ze tot vier uur uit was geweest. Ik kon daarop fijntjes repliceren dat ik die ochtend pas om zes uur was thuisgekomen (lacht).”

Hij sluit niet uit dat hij ooit nog eens een relatie met iemand begint, en dat kan zelfs met een vrouw zijn, maar voorlopig geniet hij nog te veel van zijn vrijheid. “Ik krijg weleens het verwijt dat ik vooral interesse zou hebben in jongere mannen, maar als een oudere man iets begint met een jongere vrouw vinden we dat wel normaal. Kijk, koppels van mijn leeftijd blijven vaak samen uit gewoonte terwijl ze ongelukkig zijn. Ik heb op mijn 59ste tegen mezelf gezegd dat ik zo niet op pensioen wilde gaan en daar sta ik nog steeds achter.”

Guy hoort het glimlachend aan. Zijn vrouw stierf anderhalf jaar geleden na 32 jaar huwelijk. “Mocht ze nog leven, dan zou ik hier wellicht niet aan hebben meegedaan. Niet dat ze preuts was, maar echt leuk zou ze het niet gevonden hebben.” Intussen is er een nieuwe vrouw in zijn leven, vertelt hij. “Alleen wil zij geen relatie met mij. Ze denkt dat ik niet over mijn vrouw heen ben, maar voor mij kunnen die twee perfect naast elkaar bestaan. Ik zal altijd blijven voelen voor mijn vrouw wat ik voor haar voel, en toch is die nieuwe vriendin voor mij een grote liefde. Ik geef de hoop alleszins niet op.”

‘The Sound of Music’

Dan komt de vraag op tafel of hun kinderen komen kijken naar de voorstelling. Er wordt aarzelend naar elkaar gekeken. “De mijne zijn niet op de hoogte,” vertelt Juliette, “ze zouden dat echt niet snappen.” Die van Godfried weten ervan maar komen niet. Guy vermoedt daarentegen dat zijn vier zonen in de zaal zullen zitten. “Al twijfelt de jongste bijvoorbeeld nog. Mijn bakker en slager komen alvast wel (lacht).”

Beeld Damon De Backer

“Ik moet zeggen dat het wat gek is dat mijn kinderen dingen zullen horen die ik hen nooit eerder verteld heb. Mijn vrouw en ik hadden een heel goed huwelijk. We hebben nooit slechte periodes gehad en van affaires was geen sprake. Maar het is wel zo dat ik het soms jammer vond dat seks haar niet zo interesseerde. Laat ons zeggen dat één keer per maand meer dan voldoende was voor haar terwijl het van mij meer had mogen zijn. Het pijnlijke is bovendien dat de eerste symptomen van haar hersenafwijking opdoken tijdens het vrijen. We waren op vakantie in Spanje en we hebben daar meer gevreeën dan in de twee voorgaande jaren samen. Maar plots kon ze niet goed meer zien. Het bleek om een hersenbloeding te gaan. Aanvankelijk leek ze goed te herstellen maar een dik half jaar later kreeg ze onverwachts opnieuw stekende hoofdpijn. Een nieuwe hersenbloeding werd haar fataal.”

Het is even stil aan tafel. Het leven is niet altijd mals geweest voor het viertal. Agnes vertelt hoe slecht haar eerste huwelijk was. “Het was een ramp op alle vlakken, ook seksueel. We vreeën nauwelijks met elkaar. Cru gesteld bakte hij er niks van in bed. Dan gaat de goesting snel over natuurlijk.” De leukste seks die ze ooit had, dateert ook uit die periode. “Ik had een affaire met een heel fijne man. Maar ook hij was getrouwd dus het is nooit iets geworden tussen ons.” Mocht ze vrijuit kunnen dromen, dan zou ze die man graag opnieuw ontmoeten en een verre reis met hem maken. “Maar dan liefst opnieuw met mijn scherpe zicht van vroeger,” lacht ze.

Achter haar maken de Canadezen zich op om aan de repetitie te beginnen. De muziektechnicus komt Godfried halen. “Wist je dat ik een stuk ga zingen uit de The Sound of Music?” zegt hij enthousiast. “I am sixteen going on seventeen”, zingt hij luid. “Zalig!”

Van 12/12 tem 14/12 in Vooruit, Gent. In het kader van het festival ‘With Pleasure’. Vooruit.be/withpleasure

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234