Maandag 27/01/2020

DM ZAPT

Ik denk dat de gasten in ‘Radio Gaga’ zich begrepen voelen. Eventjes

Dominique Van Malder. Beeld VRT

In de dagelijkse rubriek DM ZAPT zet de tv-redactie van De Morgen de blik op oneindig. Vandaag: Kris Kuppens over Radio Gaga, en het rare haar van Dominique Van Malder.

Ik ken Dominique Van Malder van toen hij nog een bronstig veulen was. Daarmee verwijs ik niet naar zijn staat van toen, maar naar het theatercollectief waar hij vroeger in zat. Hij maakte een stuk over een cowboy op een witte sofa in een verlaten gebouw. Ik kwam hem onlangs nog eens tegen. Zijn haar zat wat raar. Hij zat op een stoel en hij herkende me meteen. Ik vroeg hoe het met hem was. Hij antwoordde dat het goed ging. Toen vroeg hij hoe het met mij was. Ik antwoordde dat het goed ging. Vind je me ouder geworden, had ik hem willen vragen. Maar het moment vervloog en het werd maar eens tijd om op te stappen.

Nu zit hij elke woensdagavond in een caravan, op nummer 51 van mijn televisie. Dat is het Canvas-kanaal bij mij en ik vind het prima zo. De caravan is krap of zijn lijf te groot en zijn haar zit nog altijd een beetje raar. Zijn de zijkanten afgeschoren? 

Tegenover hem zit zijn kompaan Joris Hessels in een wit marcelleke van het gelige soort. Er komen mensen bij hen op bezoek. Die mensen vertellen hoe het met hen gaat en vragen een plaatje aan. Een meisje van veertien zegt dat het goed met haar gaat. Over een week mag ze de instelling verlaten. Waar naartoe? Ze heeft geen idee. Ze leeft al tien jaar niet meer thuis. Dat komt omdat haar ouders haar niet kunnen houden, want dan wordt het zo druk in huis. Ze zegt dat ze zich daar schuldig over voelt. 

Bruggenbouwers en roepers

Het is onnozel om te zeggen maar het is niet anders: ik huil. Zou het kunnen dat ik kwaad ben? Ja, ook dat. Op al die bruggenbouwers die heel hard roepen dat ze bruggen willen bouwen en vinden dat de anderen niet naar hen luisteren. Al die mensen die denken de waarheid in pacht te hebben en geloven in hun eigen gelijk. Die roepers die iedereen overstemmen en vinden dat ze zo alleen staan, dat niemand hen begrijpt. Al die mensen die het goede willen doen, maar vergeten dat goed voor hen niet altijd goed voor een ander is. Op zij die ervan overtuigd zijn dat ze de waarheid kennen en op zij die denken dat ze er te min voor zijn.

En dan zijn er de jongens van Radio Gaga en hun gasten. Ze luisteren en stellen open vragen. Zelfs vragen waar ze het antwoord zélf nog niet op kennen, en dat op televisie. Stel je voor, dat dat kan! Ze geven vertrouwen. Ze laten het binnenkomen. Ze durven lachen, stoute vragen stellen, boos en verdrietig zijn. Ze zijn soms bang en ze tonen dat. Ze vinden zichzelf soms lelijk en dat is oké. En ik denk dat hun gasten zich begrepen voelen. Eventjes.

De volgende keer dat ik Van Malder zie, zeg ik hem dat allemaal. Misschien wel. En ik zal ook zeggen dat ik hem en zijn kompaan heel goed vind, maar de mensen aan hun microfoon nog beter. Voilà, dat was het. Ik zou dan nu graag een nummer aanvragen van Will Tura: 'Hoop doet leven'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234