NieuwsBoeken
Ierse succesauteur Sally Rooney krijgt steun voor Israël-boycot en ander boekennieuws
Steeds meer auteurs steunen het besluit van Sally Rooney om haar nieuwe roman Beautiful World, Where Are You niet in het Hebreeuws uit te geven. Rooney protesteert zo tegen de Israëlische onderdrukking van Palestina. Schrijvers als Kamila Shamsie, Monica Ali, China Miéville en Rachel Kushner zien Rooneys actie als een “voorbeeldig antwoord op het toenemende onrecht dat de Palestijnen wordt aangedaan”. Vorige maand weigerde Rooney een vertaalbod van de Israëlische uitgeverij Modan, die eerder haar twee eerste romans publiceerde. Twee Israëlische boekenketens halen nu Rooneys werk uit de rekken.
Chris De Stoop verdiept zich in coronadrama in Kempisch zorgcentrum
Journalist en auteur Chris De Stoop komt – na het magistrale Het boek Daniël - met verrassend nieuw werk. Bij De Bezige Bij verschijnt in februari Hemelrijk, waarbij hij inzoomt op het drama in een Kempisch zorgcentrum waar een bezoek van Sinterklaas een golf van coronabesmettingen teweegbracht. Deze sint, mantelzorger van zijn moeder, werd aangeduid als ‘superverspreider’ en was even wereldnieuws. De Stoop, zelf ook mantelzorger, brengt een kroniek van het drama, vermengd met familie-ervaringen: ‘Hoe is het als je goed wilt doen maar kwaad aanricht? Wat is de nasleep van schuld en schaamte?’
Ongepubliceerd jeugdwerk Wessel te Gussinklo op komst
Uitgeverij Koppernik brengt een lijvig ongepubliceerd jeugdwerk van Wessel te Gussinklo uit. De expeditie dateert uit 1963, toen de kersverse winnaar van de Boekenbon Literatuurprijs amper 22 was. Het wordt gevolgd door Het meesterwerk, het ‘verslag’ van zijn bestaan tot 1986. ‘Een verhaal van hellevaart en opstanding van zijn mislukte pogingen schrijvend voortgang te vinden, en over de vaak hilarische stommiteiten bij het vergeefse zoeken naar een uitgever.’ De ernstig zieke Te Gussinklo zou traag verder werken aan een volgend deel in zijn Ewout Meyster-cyclus.