Maandag 06/12/2021

''Iemand een klootzak noemen, moet kunnen. Aanzetten tot haat niet''

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

Brede steun voor oproep om reacties op mediafora beter te filteren
Twee CD&V-senatoren roepen alle media-uitgevers en hoofdredacteuren op om beter op te treden tegen haatdragende en racistische reacties op de websites van gereputeerde media. Ook de Raad voor de Journalistiek springt mee op de kar. Het Centrum voor Gelijkheid van Kansen is formeel. 'Aanzetten tot geweld, haat of racisme kan niet. Maar schokkende en zelf kwetsende meningen moeten kunnen.'

Senatoren Els Schelfhout en Pol Van Den Driessche storen zich al een tijdje aan de vaak scherpe toon van de reacties op de websites van de verschillende media. In februari van dit jaar kwam de spreekwoordelijke druppel, toen kopman Yves Leterme opgenomen werd in het ziekenhuis. Op een krantensite stonden reacties als 'Hij is genezen? Merde.' In een opiniestuk in deze krant lieten ze hun ongenoegen blijken.

De weken nadien kregen ze tal van reacties. "Die zijn hoopgevend", zet Pol Van Den Driessche. "We hebben een oproep gesteld aan alle uitgevers en hoofdredacteuren en die is ondertekend door heel wat prominenten. Van werkgeversorganisaties en vakbonden over politici, professoren, journalisten en artiesten. De Raad voor de Journalistiek wil zich ook gaan bezighouden met deze materie."

Bedoeling is dat webredacties beter gaan nadenken over de manier waarop ze met reacties van lezers omgaan. Van Den Driessche: "Het plaatsen van die commentaarstukken van lezers gebeurt niet alleen om de burgers aan het woord te laten, maar heeft zeker ook een commerciële doelstelling. Hoe meer lezers en commentaren, hoe meer hits en sitebezoekers en dus hoe hoger de prijzen die voor onlinereclame kunnen worden gevraagd. Maar op die manier gaan mensonwaardige opmerkingen een opiniërende invloed uitoefenen. Ze verschijnen immers op de site van van gereputeerde media"

Maar waar ligt de grens precies? De meeste mediabedrijven filteren de reacties van lezers nu al op zaken die niet kunnen, zo blijkt. Alle reacties van de lezers van De Standaard komen eerst in een centrale databank terecht en om pas na goedkeuring te verschijnen.

"Aanzetten tot racisme en dergelijke komt er uiteraard niet op", stelt webmaster Jeroen Overstijns. "En te persoonlijk worden, is ook niet de bedoeling."

Bij De Persgroep werken momenteel twee moderatoren fulltime om alle reacties te bekijken. "Dagelijks komen er zo'n 5.000 reacties binnen", legt Bart Franssen, die instaat voor de de sites van de Persgroep (HLN.be en demorgen.be), uit. "Het is dus niet ondenkbaar dat er eens eentje door de mazen glipt. Enkele jaren geleden zijn we op de vingers getikt door het Centrum voor Gelijkheid van Kansen, sindsdien werken we nauw samen. We zitten geregeld samen om de situatie te bespreken."

Bij Kif Kif hebben ze wel vragen bij de manier van filteren. Tien minuten na de publicatie van de persmedeling rond dit item op demorgen.be kwam bijvoorbeeld al een opvallend harde reactie van een lezer. Een man noemde Kif Kif een 'facistische extreem linkse organisatie'. "Dat is nu precies wat we bedoelen", zucht Dany Neudt, wanneer hij ons op de reactie wijst. "Dit is kwetsend en duidelijk dus niet gefilterd. Bovendien is het gevaarlijk. Als dit een aantal keer herhaald wordt, dan begint dat te circuleren en dan krijgen mensen een dergelijk beeld van onze organisatie."

Webmaster Bart Franssen blijft erbij dat dit soort reacties moet kunnen. "Ik kan begrijpen dat Kif Kif dit niet leuk vindt, maar dit is de mening van die persoon en wordt dus niet van de site gehaald", klinkt het beslist. "Bovendien heb je binnen die internetgemeenschap ook een vorm van zelfregulering. Je merkt vaak dat bij een grove reactie de schrijver ervan terechtgewezen wordt door andere lezers."

Ook Jozef De Witte van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen vindt dat dergelijke reacties moeten kunnen. "Iemand een klootzak noemen, moet kunnen. Aanzetten tot haat niet. Maar schokkende, verontrustende en kwetsende reacties mag je niet verbieden, zelfs al zijn ze wansmakelijk en grof. De geviseerde persoon kan per slot van rekening altijd nog een klacht bij de rechtbank indienen." (Cathy Galle)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234