Dinsdag 11/05/2021

ExpoDe Morgen gidst

Houden van is een beetje doodgaan: de bezienswaardigste expo’s van de week

Werk van Eliza Pepermans op de expo 'La mort des amants', Schönfeld Gallery, Ukkel. Beeld Eliza Pepermans
Werk van Eliza Pepermans op de expo 'La mort des amants', Schönfeld Gallery, Ukkel.Beeld Eliza Pepermans

De Morgen gidst u door het allerbeste wat er aan tentoonstellingen te zien is.

Eindigheid wordt tegenover levendigheid gezet in de groepsexpo La mort des amants – naar Baudelaire. De soulvolle wandtapijten van Les Monseigneurs en de textile patchworks van Lisa Ijeoma strijden om het licht met de vlammende sculpturen van Clémence van Lunen, de florale doeken van Werner Mannaers en de sensuele stillevens van Eliza Pepermans.

La mort des amants, Schönfeld Gallery, Ukkel, tot en met 10 juli

Moderne kunst in Brugge

Work in progress voor de Triënnale in Brugge. Beeld rv
Work in progress voor de Triënnale in Brugge.Beeld rv

Bijna 400.000 mensen kwamen in 2018 naar Brugge om er de Triënnale te bezoeken. Een onverwacht succes, dat de West-Vlaamse hoofdstad met de nieuwe editie wil evenaren. Het thema is ‘TraumA’ en je kunt nieuwe installaties van dertien kunstenaars, onder wie Nadia Naveau en Hans Op de Beeck, gaan bekijken. En vergeet die ­vogelnesten van Villar Rojas niet!

Triënnale Brugge, tot en met 24 oktober

‘Surcyclage’-kunstenaar

Op de expo van Jeroen Frateur. Beeld Jeroen Frateur, Artefacten en grensgebieden
Op de expo van Jeroen Frateur.Beeld Jeroen Frateur, Artefacten en grensgebieden

Al lang voor het hip was, ging Jeroen Frateur aan de slag met afgeschreven objecten en bracht ze samen met andere stukken. Oude voorwerpen krijgen een nieuwe betekenis en een tweede leven. Het nutteloze wordt weer waardevol. Zijn ­‘surcyclagekunst’ was al te zien in De Kopergietery in Gent en op buitenlandse beurzen, nu zoekt Frateur het dichter bij huis.

Jeroen Frateur, Artefacten en grensgebieden, t.e.m. 23 mei, CC De Bijl, Zoersel

De actrice die ging schilderen

Joke Devynck: sfeercollages. Beeld Joris Casaer
Joke Devynck: sfeercollages.Beeld Joris Casaer

Het brede publiek kent Joke Devynck van haar rollen in Vlaamse tv-series en films. Minder bekend is dat ze de voorbije jaren ook vele uren schilderde. Haar expressieve doeken laat ze nu voor het eerst zien op de groepsexpo A Cage Went in Search of a Bird. Zelf omschrijft Devynck haar werk als ‘sfeer­collages, waarin ik met grenzen en filters speel’.

'Binnentuin' van Joke Devynck. Beeld Joke Devynck
'Binnentuin' van Joke Devynck.Beeld Joke Devynck

A Cage Went in Search of a Bird , galerie Daisy Verheyden, Antwerpen, tot 16 mei

Poesje mauw

Op de expo 'POES. Hoe de kat de mens vangt'. Beeld rv
Op de expo 'POES. Hoe de kat de mens vangt'.Beeld rv

Zet een poes op de site en de klikcijfers schieten de hoogte in. Of je hetzelfde effect in het museum krijgt, met vele extra bezoekers, wordt de komende maanden in Ieper getest. De tentoonstelling POES. Hoe de kat de mens vangt zoomt op de relatie tussen mens en kat in, met een verzameling werken van onder meer Francisco Goya, Roger Raveel en Jan Fabre.

POES. Hoe de kat de mens vangt, Yper Museum, van 1 mei tot 16 januari

Les Expos C de la B

null Beeld rv
Beeld rv

Optreden zit er nog niet meteen in, maar bij Les Ballets C de la B vonden ze een alternatief dat het midden houdt tussen een expo en een inkijk in hun werk. De ploeg selecteerde wat hen dierbaar is uit het verleden en wat ze willen meenemen naar de toekomst. De bezoeker wordt zo door de geschiedenis van het succesvolle gezelschap van Alain Platel geleid.

Who Wants to Dance with Me, Les Ballets C de la B, Gent, t.e.m. 29 mei

Mysterieuze sculpturen

Werk van Johan Tahon op de expo in Oudenaarde. Beeld Johan Tahon
Werk van Johan Tahon op de expo in Oudenaarde.Beeld Johan Tahon

Oudenaarde is misschien niet de stad waar je spontaan aan denkt als je een expo wilt bezoeken, maar in het MOU kun je momenteel terecht voor een solotentoonstelling van Johan Tahon. Twintig jaar nadat hij voor de Markt daar het beeld Universus creëerde, laat hij in het museum een synthese zien van de - vaak mysterieuze - werken die hij de voorbije decennia maakte.

Johan Tahon, ‘Universus, sculpturen 1999-2021', MOU Oude­naarde tot 30/9

Etalages kijken in Leuven

Kunstroute-Leuven leidt kunstliefhebbers normaal langs de werkplekken van lokale kunstenaars. Helaas steekt ook hier Covid-19 een stokje voor. Maar een alternatief moet de pijn verzachten: de kunstenaars maakten werk dat te bewonderen is in 32 vitrines. Van de C&A via een vastgoedbureau tot de Damart: nooit was winkelen zo artistiek.

Kunstroute-Leuven, tot en met 9 mei

Aboriginalkunst

‘Aboriginalities’ in het KMSK in Brussel. Beeld Warlimpirrnga Tjapaltjarri
‘Aboriginalities’ in het KMSK in Brussel.Beeld Warlimpirrnga Tjapaltjarri

Aboriginals tekenden lange tijd alleen in het zand of op moeilijk toegankelijke locaties. Toen ze in de jaren 70 een strijd voor erkenning voerden, kwam een gemeenschap op het idee om die strijd kracht bij te zetten via kunst en gebruikten ze verf. De immer spirituele werken zijn zo ook een symbool geworden van hun culturele, politieke, sociale en economische moeilijkheden.

Aboriginalities, KMSK Brussel, tot 1 augustus

Wulpse Mathilde

Mathilde? De censor greep in. Beeld Ballon/Charel Cambré
Mathilde? De censor greep in.Beeld Ballon/Charel Cambré

Censuur is van alle tijden, en zeker in strips wordt af en toe de deleteknop ingedrukt. Duizend bommen en castraten, op basis van het boek van Jan Smet, toont de impact van de censor. Van Lucky Luke die niet meer mocht roken, de Amerikaanse Comics Code Authority die buitensporig geweld verbood, tot Charel Cambré die koningin Mathilde iets te wulps afbeeldde.

Duizend bommen en castraten, Bozar Brussel, tot 16 mei

Ongehoord gehoord

Werk van Leni Van Goidsenhoven. Beeld RV
Werk van Leni Van Goidsenhoven.Beeld RV

Hoe uit je je angsten, noden en gevoelens als je niet, moeilijk of anders spreekt? Leni Van Goidsenhoven onderzocht het en belicht haar traject in een tentoonstelling, waar vragen worden gesteld rond communicatie, stem en gehoord worden, zonder ze sluitend te beantwoorden. Met ook werk van onder anderen Sonja Jokiniemi en Leen Van Tichelen.

Ongehoord, Museum Dr. Guislain, tot 4 juli

Cobra-pionier

Werk van Pierre Alechinsky in het KMSK in Brussel.  Beeld Pierre Alechinsky
Werk van Pierre Alechinsky in het KMSK in Brussel.Beeld Pierre Alechinsky

Hij is 93 en het publieke leven hoeft zo niet meer voor Pierre Alechinsky. Ook naar de overzichtsexpo in Brussel zal hij niet komen – mag ook niet, want hij woont over de grens, bij Parijs. Met ruim 200 tekeningen, aquarellen, etsen, litho’s en schilderijen toont de expo hoe Alechinsky, die mee aan de wieg stond van de avant-gardegroep Cobra, zijn verbeelding aftast.

Pierre Alechinsky, Carta canta, KMSK Brussel, tot 1 augustus

Eindelijk sant in eigen land

Martine Franck-retrospectieve in Antwerpen. Beeld Martine Franck / Magnum Photos
Martine Franck-retrospectieve in Antwerpen.Beeld Martine Franck / Magnum Photos

Bescheiden, empathisch en elegant. Magnum-lid Martine Franck, getrouwd met Magnum-oprichter Henri Cartier-Bresson, was geen tafelspringer in de wereld van de fotografie. Toch zijn een aantal van haar zwart-witbeelden iconisch, zo ontdek je in het FOMU. Eindelijk sant in eigen land, mag je zonder verpinken zeggen over de retrospectieve van de in Antwerpen geboren Franck.

Martine Franck, FOMU Antwerpen, tot 18 april

Radioschilder

Koen Fillet exposeert in cc Binder. Beeld David Legreve
Koen Fillet exposeert in cc Binder.Beeld David Legreve

Koen Fillet mag bij de meeste mensen dan in de eerste plaats bekend zijn als presentator bij Radio 1, als hij zijn koptelefoon niet op heeft vertoeft hij het liefst van al in zijn atelier. In Lichaam zonder naam brengt hij oud en nieuw werk samen waarin hij de figuren anonimiseerde door de hoofden uit het kader te ­laten.

Lichaam zonder naam, cc Binder in Puurs-Sint-Amands, t.e.m. 23 mei

Boem, wat een expositie

Eerste proefdrukvel van de handschriftenpagina uit de bundel ‘Bezette stad’, te zien op de expo. Beeld Bezette Stad 100!
Eerste proefdrukvel van de handschriftenpagina uit de bundel ‘Bezette stad’, te zien op de expo.Beeld Bezette Stad 100!

2021 is hét herdenkingsjaar van dandy-dichter Paul van Ostaijen, een jaar dat met een knaller begon. De Vlaamse overheid kocht het (lang verloren gewaande) handschrift van Bezette stad voor 725.000 euro. Het manuscript van de baanbrekende dichtbundel, ook wel eens het eerste multimediale kunstwerk genoemd, is uiteraard het paradepaard van de expositie.

Bezette stad 100!, Letterenhuis Antwerpen, tot 27 juni.

De mythe Napoleon

Napoleon Bonaparte op de expo in Luik. Beeld rv
Napoleon Bonaparte op de expo in Luik.Beeld rv

De 200ste sterfdag van Napoleon komt eraan, op 5 mei. Ter gelegenheid daarvan wordt in het station van Luik een expo georganiseerd over de Franse generaal en dictator. Met ruim 300 originele stukken, drie grote originele decors en een meeslepende scenografie van bijna 3.000 m² belooft het een objectieve en kritische blik op de legendarische figuur te werpen.

Napoleon, voorbij de mythe, Station Luik-Guillemins, tot 9 januari

Alle kasseien verzamelen

Uit de expo 'Heeren, vertrekt!' Beeld Jelle Vermeersch
Uit de expo 'Heeren, vertrekt!'Beeld Jelle Vermeersch

Nog een weekje aftellen, en dan is het opnieuw dé wielerhoogdag met de Ronde van Vlaanderen. Geen betere manier om alvast in de stemming te komen dan met Heeren, vertrekt! In de kop van de koers, een fijne expo met enkele mooie verhalen uit de wielergeschiedenis. Over Roger Decock bijvoorbeeld, de Ronde-winnaar uit 1952 die vorig jaar overleed. Gaat dat zien.

Heeren, vertrekt!, Sint-Pietersabdij, Gent, tot en met 4 april

Kunst in de straat

In normale tijden is het een drukke straat waar winkels elkaar snel opvolgen, maar tot begin april verandert de 122 meter lange Brusselse Spoormakersstraat in een soort openluchtgalerie. Vijfentwintig kunstenaars stellen er hun werk in de deelnemende winkels tentoon – kunst die het voorbije jaar gemaakt is en geïnspireerd werd door de lockdown.

Act Exhibition, Spoormakersstraat, Brussel, tot 4 april

Roger Revisited

Tijdens de opbouw van de Raveel-expo in Bozar. Beeld Thomas Nolf
Tijdens de opbouw van de Raveel-expo in Bozar.Beeld Thomas Nolf

Roger Raveel zou in 2021 zijn 100ste verjaardag vieren, en dat kunnen de musea niet zomaar voorbij laten gaan. In Machelen-aan-de-Leie, het dorp waar hij woonde, staan een expo en allerlei nevenactiviteiten gepland. Bozar pakt groots uit met een hommage met 150 werken. Raveel blijft een van de belangrijkste Belgische na­oorlogse kunstenaars.

Roger Raveel, een retro­spectieve, Bozar, tot 21 juli

Foto’s in de stad

Werk van Bieke Depoorter in Kortrijk. Beeld DEPOORTER BIEKE
Werk van Bieke Depoorter in Kortrijk.Beeld DEPOORTER BIEKE

Op een mooie lentedag een stadswandeling combineren met knappe fotografie? Het kan nu in Kortrijk, waar het nieuwe fotofestival Track & Trace is gelanceerd. Op een resem binnen- en buitenlocaties kun je naar werk van onder anderen Katrien De Blauwer en Bieke Depoorter gaan kijken. Er is ook een interactief parcours voor het jonge grut.

Track & Trace, Kortrijk, tot 26 april

Ui-de-kunst

null Beeld Sofie Muller
Beeld Sofie Muller

Soms ontstaat een idee door iets ogenschijnlijk banaals. Een ui die je te lang laat liggen en die ontkiemt, bijvoorbeeld. Kunstenares Sofie Muller zag er zo een liggen, kraste er eerst op en boetseerde er vervolgens harten in wax of klei rond om ze dan in brons te gieten. 150 exemplaren zijn nu te bezichtigen in galerieën wereldwijd waar Muller eerder tentoonstelde.

Movement of the Heart, Galerie Geukens & De Vil, Knokke, tot 26 april

Zwart is altijd schoon

Raphael Adjetey Adjei Mayne, Untitled, 2020, acrylic, khaki and African waxprint on canvas, 168 x 205 cm. Beeld RAPHAEL ADJETEY ADJEI MAYNE
Raphael Adjetey Adjei Mayne, Untitled, 2020, acrylic, khaki and African waxprint on canvas, 168 x 205 cm.Beeld RAPHAEL ADJETEY ADJEI MAYNE

Eén werk kan een enorme impact hebben. De Ghanees Raphael Adjetey Adjei Mayne, wiens werk vooral kadert in de Black Lives Matter-beweging, maakte het mee met zijn portretten van Amanda Gorman en Kamala Harris. Opeens staat hij in lijstjes van meest gevraagde kunstenaars. Een kortstondige hype, of het begin van een mooie carrière?

The Joy of My Skin, Geukens & De Vil, Antwerpen, tot 25 april

Ontworteld in Hasselt

Francis Alÿs. Beeld AFP
Francis Alÿs.Beeld AFP

Eén werk, twee perspectieven. De ene keer ­schildert Frans Alÿs de Middellandse Zee vanuit Spanje, de andere keer vanuit Marokko. Het werk is te zien in Le déracinement, de expo in Z33 in Hasselt die je de wereld anders laat bekijken. Enkele grote thema’s van vandaag, zoals kolonisatie en klimaat, worden in deze boeiende en vaak harde expo met elkaar verweven.

Le déracinement, Z33, Hasselt, tot 16 mei

Splendid isolation in Hamont-Achel

Nils Verkaeren. Beeld Thomas Sweertvaegher
Nils Verkaeren.Beeld Thomas Sweertvaegher

Normaal reist Nils Verkaeren de wereld rond en trekt hij zich terug in pakweg Colombia om aan de slag te gaan met verf en canvas. De pandemie gooide roet in het eten en dus trok hij naar Hamont-Achel, naar het ouderlijk huis van zijn vriendin. Het resultaat daarvan is nu te zien in Splendid Quarantine, een expo die het eigen Belgische ­natuurschoon laat herontdekken.

Nils Verkaeren, Splendid Quarantine, Kusseneers Gallery, Brussel, tot 3 april.

Een uurtje kunst

Hans Bourlon bij Emile Claus' 'Hanengevecht in Vlaanderen' uit 1882. Beeld BELGA
Hans Bourlon bij Emile Claus' 'Hanengevecht in Vlaanderen' uit 1882.Beeld BELGA

Een expo in een uur bekijken, volgens een vast tijdsschema en parcours. Er zijn redelijk wat argumenten tegen in te brengen, maar de broers Hans en Joost Bourlon oogsten wel succes met Het kunstuur. In een tweede tentoonstelling geven BV’s opnieuw wat uitleg bij een reeks werken, met als top of the bill het gigantische Hanengevecht in Vlaanderen (1882) van Emile Claus.

Het kunstuur, Heilige Geestkapel, Mechelen, tot 30 september

Ontworteld

Nu te zien in Z33: Anna Boghiguian, Attack, 2017, Pencil, paint, encaustic on paper 107 x 160 cm. Courtesy of Silvia Fiorucci Collection.

z33 Beeld z33
Nu te zien in Z33: Anna Boghiguian, Attack, 2017, Pencil, paint, encaustic on paper 107 x 160 cm. Courtesy of Silvia Fiorucci Collection.z33Beeld z33

Terwijl de roep weerklinkt om de Europese buitengrenzen beter te bewaken, vergeten sommige politici al eens dat migratie er altijd is geweest. Meer zelfs, het is een essentieel onderdeel in het ontstaan van Europa en was bepalend voor het culturele landschap. Tegen die achtergrond brengen de kunstenaars in de expo Le déracinement een poëtisch verzet en een kritische blik.

Le déracinement, Z33, Hasselt, tot 16 mei

Verleiden doe je zo

Datingsimulator ‘The Game’. Beeld Angela Washko
Datingsimulator ‘The Game’.Beeld Angela Washko

Op café gaan zit er niet meer in, waardoor een lief zoeken bijna alleen online kan. Bijna, want er zijn nog de musea. In het STUK kun je terecht voor The Game, een dating­simulator waarin kunstenares Angela Washko zes beruchte verleidingscoaches op je loslaat, elk met hun eigen pick-up­lines en manipulatieve spelletjes. Het spel voorziet ruim vijftig eindes, en ze zijn niet allemaal happy.

Angela Washko, The Game, STUK Leuven, tot 25 april

Leve de illusie

Illusions - Dansende bollen © Cité Miroir Beeld © Cité Miroir
Illusions - Dansende bollen © Cité MiroirBeeld © Cité Miroir

Versoepelen of verstrengen... Afhankelijk van wat je leest en welke info je onthoudt, zit je al snel in het ene of het andere kamp. Iedereen heeft dezer dagen zijn eigen waarheid. Dat dé waarheid niet bestaat, zie je ook op de nieuwe expo Illusies, je gelooft het niet!. De tentoonstelling toont hoe onze zintuigen en ons brein ons voortdurend in de luren leggen.

Illusies, je gelooft het niet!, Cité Miroir, Luik, tot 30 mei

Creatief in corona

Nel Aerts (hier met collega-kunstenaar Vaast Colson). Beeld Thomas Sweertvaegher
Nel Aerts (hier met collega-kunstenaar Vaast Colson).Beeld Thomas Sweertvaegher

‘Nel Aerts is naar verluidt tijdens de lockdown ‘ontploft’’, schreef deze krant onlangs. Of dat zo is, en of de coronacrisis voor de getalenteerde schilder inderdaad een zegen was, kunt u nu gaan ontdekken in de Antwerpse Plus-One Gallery. Haar nieuwe solotentoonstelling, met de cryptische titel SWALLOW MAELSTROM HUT HEADS, is meer dan de moeite waard.

Nel Aerts, SWALLOW MAELSTROM HUT HEADS, Plus-One Gallery, tot 4 april

Rome zien en sterven

Luisteren naar 'ooggetuigenverslagen' in het Gallo-Romeins Museum. Beeld RV luc daelemans
Luisteren naar 'ooggetuigenverslagen' in het Gallo-Romeins Museum.Beeld RV luc daelemans

Hoe leefden de Romeinen? Vele series en docu’s probeerden dat te reconstrueren, in Tongeren kun je dat nu zien in Oog in oog met de Romeinen, een expo met ook meer dan 250 topstukken uit het British Museum. In films met ‘ooggetuigen’ komen mensen uit alle uithoeken van het rijk en uit alle lagen van de bevolking aan bod die vertellen over hun leven onder het gezag van Rome.

Oog in oog met de Romeinen, Gallo-Romeins Museum Tongeren, tot 1/8

De collectie van ’t Stad

Mathieu Verhaeghe, 'Sausage paintings', 2017-2019. Nu in het M HKA. Beeld MUHKA
Mathieu Verhaeghe, 'Sausage paintings', 2017-2019. Nu in het M HKA.Beeld MUHKA

Tweehonderdduizend euro heeft de stad Antwerpen jaarlijks veil om een collectie hedendaagse kunst uit te bouwen. Die collectie kun je bekijken in het M HKA, dat de werken van vooral jonge kunstenaars in bruikleen krijgt. Zo slaat de stad twee vliegen in één klap: het M HKA krijgt er een boeiende collectie bij, jonge kunstenaars krijgen in deze lastige tijd een duwtje in de rug.

Lippenstift en gasmaskers. De Stadscollectie, in het M HKA, A’pen, tot 18 april

Google Maps van de 17de eeuw

Dubbele bladzijde in de 'Atlas Maior'. Beeld rv
Dubbele bladzijde in de 'Atlas Maior'.Beeld rv

In een nog niet zo gek ver verleden, toen er van Google Maps nog geen sprake was, had elk gezin thuis wel een atlas staan. De mooiste atlas van de wereld kunt u nu in Sint-Niklaas bekijken: de Atlas Maior van Johan Blaeu uit de 17de eeuw. Elf boekdelen met 594 handgekleurde kaarten en drieduizend bladzijden Latijnse tekst. Iets minder praktisch dan Google Maps, wel veel mooier.

Atlas Maior van Blaeu, in het Mercator­museum, Sint-Niklaas, tot 25 april

Het museum van de toekomst

Maquette uit de expo ‘Le Museé et son Double’. Beeld Dirk Pauwels
Maquette uit de expo ‘Le Museé et son Double’.Beeld Dirk Pauwels

Het Gentse S.M.A.K. kampt met een huisvestingsprobleem. Het huidige gebouw is te klein en de klimaatcontrole laat te wensen over. Architect en ex-bouwmeester Peter Swinnen ging op zoek naar een oplossing en kwam met een vernieuwend concept op de proppen. De maquette van zijn ontwerp is - samen met wat tekst en uitleg - nu in het S.M.A.K. te bekijken.

Le Musée et son Double, nu in het S.M.A.K., tot 21 maart

De film ligt op straat

31.01.2021 - ANTWERPEN - De video's van Nam June Paik wordt geprojecteerd in kunstgallerij TICK TACK. Beeld Damon De Backer
31.01.2021 - ANTWERPEN - De video's van Nam June Paik wordt geprojecteerd in kunstgallerij TICK TACK.Beeld Damon De Backer

De cinema’s blijven nog even gesloten, maar voor de betere portie videokunst kun je ‘s avonds nu gewoon in Antwerpen terecht. Op de Mechelsesteenweg laat de Antwerpse kunstruimte Tick Tack vanaf zonsondergang elke avond de films van Nam June Paik, een van de pioniers van de videokunst, op de toevallige voorbijgangers los.

Nam June Paik, bij Tick Tack, tot 16 februari

Groots in kleine dingen

Guillaume Bijl, portret, kunstenaar, expo, Antwerpen Beeld Wouter Maeckelberghe
Guillaume Bijl, portret, kunstenaar, expo, AntwerpenBeeld Wouter Maeckelberghe

Guillaume Bijl maakt al veertig jaar furore met zijn levensechte installaties van autorijscholen, sauna’s en andere supermarkten. In de Wintertuin van het KASK Antwerpen exposeert hij nu klein maar fijn werk dat bijna terloops ontstaan is, ter lering en vermaak van de studenten. Al zijn multipels, edities en posters worden er voor het eerst samengebracht in één expo.

Multipels & Edities, KASK Antwerpen, tot 14 februari

Als lachen eindigt in haat

Arthur Langerman en zijn collectie antisemitische posters in Kazerne Dossin. Beeld Bas Bogaerts
Arthur Langerman en zijn collectie antisemitische posters in Kazerne Dossin.Beeld Bas Bogaerts

Hoe onschuldig is het om Joodse karikaturen te gebruiken tijdens Aalst Carnaval? Totaal niet ­onschuldig, meent Arthur Langerman (78). Hij verzamelt al meer dan vijftig jaar anti­semitische spotprenten, een collectie die nu de basis vormt van een tentoonstelling in de Kazerne Dossin. Een onthutsend beeld over stereotypen en waar die toe kunnen leiden.

#FAKE-IMAGES, Kazerne Dossin, Mechelen, tot 31/8

Een dagboek van 2020

Werk van Walter Swennen. Beeld RV Walter Swennen
Werk van Walter Swennen.Beeld RV Walter Swennen

Het coronajaar 2020 was voor verschillende kunstenaars een grote bron van inspiratie. Walter Swennen (1946) exposeert bij Xavier Hufkens nu nieuwe schilderwerken die hij vorig jaar maakte en die samen als een soort dagboek kunnen worden ­gezien. In Swennens beste traditie krijg je weer verschillende stijlen en raadselachtige combinaties van teksten en beelden.

Walter Swennen, Parti chercher du white spirit, Xavier Hufkens, Brussel, tot 27/2.

Dansen in de Vooruit

Anouk Kruithoffs 'Universal Tongue'. Beeld ANOUK KRUITHOF
Anouk Kruithoffs 'Universal Tongue'.Beeld ANOUK KRUITHOF

Duizenden en duizenden uren kun je op YouTube kijken naar video’s waarin mensen in allerlei stijlen en vormen dansen. Beeldend kunstenaar Anouk Kruithof keek zich suf en kneedde uit al die video’s 32 uur aan beeldmateriaal dat simultaan op acht schermen wordt geprojecteerd. In de Vooruit kun je er nu naar kijken, en eventueel meedansen.

Universal Tongue, Vooruit, Gent, tot 7/3 .

Spoken in Kemzeke

Een van de 'ghost sculptures' van Albert Szukalski. Beeld RV Verbeke Foundation
Een van de 'ghost sculptures' van Albert Szukalski.Beeld RV Verbeke Foundation

Albert Szukalski zorgde in de jaren zeventig in Antwerpen voor originele en artistieke stunts. Maar ook nu nog zie je er de erfenis van de in 2000 overleden kunstenaar, met zijn ghost sculptures die op verschillende plaatsen staan. Verbeke Foundation organiseert de eerste overzichtstentoonstelling van deze voor velen onbekende kunstenaar.

Szukalski, Verbeke Foundation, tot 11/4

Inzoomen op de lockdown

null Beeld RV julia fullerton-batten
Beeld RV julia fullerton-batten

De lockdown was en is voor veel mensen een moeilijke periode, maar sommigen halen er ook inspiratie uit. Het S.M.A.K. toont lockdowntekeningen, terwijl het PhotoBrussels Festival op werk inzoomt dat tijdens de eerste lockdown vorig jaar is gemaakt. Met de blik op 27 projecten houdt de expo de herinnering aan de lockdown levend en wil het onze menselijke veerkracht tonen.

PhotoBrussels Festival, Hangar Brussel, tot 27/3

Slijk aan de muur

Wout Van Aert op de expo. Beeld Droogvis, slijk en Algipan
Wout Van Aert op de expo.Beeld Droogvis, slijk en Algipan

Wordt Wout van Aert wereldkampioen veldrijden? Publiek is volgende zondag 31 maart niet welkom in Oostende, maar wat de pijn kan verzachten is de tentoonstelling Droogvis, slijk en algipan, waar werk van het kruim van de wielerfotografen te bewonderen is. Van ploeteren door de modder tot polonaises in de biertenten: veldrijden blijft een uniek fenomeen.

Droogvis, slijk en algipan, Venetiaanse Gaanderijen, Oostende, tot 16/5

Freddy doet het met afval

Uit de expo 'Mabele eleki lola'. Beeld Africamuseum
Uit de expo 'Mabele eleki lola'.Beeld Africamuseum

De Congolese kunstenaar Freddy Tsimba voegde bij de heropening van het AfricaMuseum ­Congolese namen toe aan een memoriaal met uitsluitend namen van Belgische militairen. Het werk van dezelfde Tsimba is nu te zien in de eerste tijdelijke expo daar. Zijn werk, met een opvallende interesse voor afvalmateriaal, gaat in dialoog met het eeuwig betwiste museum.

Mabele eleki lola, nog tot 15 augustus in het Africa­Museum in Tervuren

Kunst volgens Bourlon

Vlaam minister Bart Somers bij de opening van de expo. Beeld Photo News
Vlaam minister Bart Somers bij de opening van de expo.Beeld Photo News

Wie nog een ticket wil moet snel zijn – de slots zijn bijna volgeboekt –, maar in Het Kunstuur kan je nog tot eind deze maand naar 32 topwerken uit de periode 1887-1938 gaan kijken. In het museum, dat ­opgericht werd door Hans ­Bourlon en zijn broer, hangen nu onder meer werken van Valerius de Saedeleer, Gustave Van de Woestyne en Rik Wouters.

Het Kunstuur, nog tot 31 januari in Mechelen, hetkunstuur.com

Verborgen parels

Francis Bacon: ‘Pope with Owls’. Beeld MRBAB, Bruxelles / Photo: J. Geleyns
Francis Bacon: ‘Pope with Owls’.Beeld MRBAB, Bruxelles / Photo: J. Geleyns

Wat een majestueuze Ai WeiWei-expo moest zijn, werd door corona de huidige expo Be Modern. We klagen niet. Want daardoor komen nu verborgen parels uit de Belgische collectie voor het eerst in tien jaar nog eens boven water in De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten in Brussel. Het publiek wordt getrakteerd op een parade van moderne meesters van 1910 tot vandaag.

Be Modern: Van Klee tot Tuymans, in KMSKB, nog tot 24 januari , brusselsmuseums.be

Grenzeloze kunst in Wiels

Werk van Manuel Graf op 'Risquons-Tout'. Beeld Van Horn Gallery/Manuel Graf
Werk van Manuel Graf op 'Risquons-Tout'.Beeld Van Horn Gallery/Manuel Graf

Met de tentoonstelling Risquons-Tout wil het kunstencentrum Wiels letterlijk en figuurlijk grenzen overschrijden. Een enorm divers gezelschap bevolkt dan ook deze expo: van de Congolese Irene Kanga en de Amerikaanse Sturtevant, tot de Duitse Manuel Graf en de Libanese Mounira Al Sohl. Allen tekenen present met bijzonder sterk werk.

Risquons-Tout, tot 10 januari in WIELS, Vorst

Gestripte kunst in Bergen

'Crying Girl' (1963) van Roy Lichtenstein, nu te zien in Bergen.  Beeld Roy Lichtenstein
'Crying Girl' (1963) van Roy Lichtenstein, nu te zien in Bergen.Beeld Roy Lichtenstein

Niet veel kunstenaars die tegelijk zo bekend en onbekend zijn als Roy Lichtenstein. Iedereen kent wel de zwijmelende vrouwenfiguren met hun melancholische tekstballonnetjes, of de ratelende machinegeweren die recht uit strips lijken te zijn overgenomen. Maar als de expo in Bergen ergens in slaagt, dan is het dit: tonen dat Lichtensteins oeuvre onnoemelijk rijk is.

Roy Lichtenstein, ‘Visions Multiples’, tot 18 april, BAM, Bergen

Verjaren in stijl

Luchtfoto van de stad Gent, in het STAM. Beeld stamgent
Luchtfoto van de stad Gent, in het STAM.Beeld stamgent

Het Gentse stadsmuseum STAM viert dit jaar zijn tiende verjaardag. Om dat de nodige luister bij te zetten, trok de stad 2 miljoen euro uit voor een ­update. Een uitgebreid aanbod, een nieuwe gigantische luchtfoto van de stad en een hele reeks interactieve, digitale toepassingen maken van het museum nog een grotere must voor wie meer over de Arteveldestad wil weten.

STAM, Bijlokesite, Gods­huizen­laan 2, Gent, www.stamgent.be

Verborgen parels

Henri Matisse, 'Stilleven. Interieur in Venetiaans rood' (1946; olieverf op doek). Beeld KMSKB, Brussel / foto : J. Geleyns
Henri Matisse, 'Stilleven. Interieur in Venetiaans rood' (1946; olieverf op doek).Beeld KMSKB, Brussel / foto : J. Geleyns

Wat een majestueuze Ai Wei Wei-expo moest zijn, werd door corona de huidige expo Be Modern. We klagen niet. Want daardoor komen nu verborgen parels uit de Belgische collectie voor het eerst in tien jaar nog eens boven water in De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten in Brussel. Het publiek wordt getrakteerd op een parade van moderne meesters van 1910 tot vandaag.

‘Be Modern’: Van Klee tot Tuymans, in KMSKB, nog tot 24 januari

Onderduiken in dans

Charlie Chaplin danst in 'Modern Times'', 1936. Beeld Roy Export S.A.S.
Charlie Chaplin danst in 'Modern Times'', 1936.Beeld Roy Export S.A.S.

De meest intrigerende expo van het voorbije jaar. Danser brut is een samenwerking tussen Museum Dr. Guislain en Bozar die op dans inzoomt. Niet dat je er zoveel bijleert over de ­geschiedenis van dans. Wel krijg je inzicht in de onzichtbare wereld die is opgebouwd uit onopzettelijke bewegingen, onbewuste ­gebaren, poses en trajecten die nooit helemaal verklaard zijn.

‘Danser brut’, in Bozar en Museum Dr. Guislain, nog tot 11 februari

Spektakel in fluokleuren

Sergio De Beukelaer in zijn expo in CC Mechelen. Beeld Illias Teirlinck
Sergio De Beukelaer in zijn expo in CC Mechelen.Beeld Illias Teirlinck

Sergio De Beukelaer vond al vroeg zijn eigen kunstvorm uit: het fat canvas, een soort mix van schilderij en sculptuur. Waartoe dit leidt, kun je nu zien in Mechelen: een totaalspektakel in fluoroze, goudgeel en blauw. Abstracte kunst is alvast een veel te saai en ontoe­reikend label om te omschrijven wat De Beukelaer daar heeft klaar­gespeeld.

Sergio De Beukelaer, -..., tot 21/3, De Garage/Museum Hof van B., Mechelen

Fotograaf Tom Barman

null Beeld Tom Barman
Beeld Tom Barman

Dat hij aardige muziek maakt, weten we al langer. Dat Tom Barman ook beter dan gemiddeld met een fototoestel uit de voeten kan, is nog niet zo lang bekend. Hurry Up and Wait is een fraai overzicht van zijn stads­foto’s. Nadat corona vlak na de opening roet in het eten gooide, krijgt de expo nu een nieuw ­onderdak op de Leopoldplaats, inclusief vijf nieuwe werken.

Hurry Up and Wait, tot 31/1, Studio Gert Voorjans, Leopoldplaats 11, Antwerpen

De influencer in Memling

Uit de expo 'Memling Now'. Beeld Inge Kinnet
Uit de expo 'Memling Now'.Beeld Inge Kinnet

Brugge gaat voor een gespreide opening van de musea – erfgoedbewakers werden tijdelijk in woon-zorgcentra of op de groendienst ingezet – maar het Sint-Jans­hospitaal behoort tot de musea die al direct de deuren konden opengooien. Op de expo Memling Now gaan werken van de Vlaamse vijftiende-eeuwer Hans Memling in dialoog met die van hedendaagse kunstenaars.

Memling Now, Sint-Janshospitaal, Brugge

Van Eyck doorgelicht

null Beeld Bozar
Beeld Bozar

Het Van Eyck-jaar mag dan, met dank aan corona, een sisser geworden zijn, het houdt Bozar niet tegen om er op de valreep nog een expo bij te doen. Facing Van Eyck is een interactieve tentoonstelling waarbij je via beelden van extreem hoge resolutie door het volledige oeuvre van Jan Van Eyck kunt navigeren. De kleinste details openen zo een nieuwe wereld.

Facing Van Eyck, tot 14/2 in Bozar, Brussel

Olympisch Kiel

Ook het touwtrekken stond nog op het olympisch programma in 1920. Het had plaats in het Olympisch Stadion op het Kiel. Beeld RV
Ook het touwtrekken stond nog op het olympisch programma in 1920. Het had plaats in het Olympisch Stadion op het Kiel.Beeld RV

Het is dit jaar honderd jaar geleden dat Antwerpen de Olympische Spelen mocht organiseren. Om die verjaardag in de verf te zetten gingen vijf jonge kunstenaars aan de slag met het olympisch erfgoed. Het resultaat is een kunstenparcours in en rond de wijk het Kiel. Het parcours kun je op eigen houtje en volledig coronaproof af­leggen.

Kunsten­parcours Kiel, via www.antwerpen.be

De curator spreekt

Laat u virtueel rondleiden in Museum M. Beeld M Leuven
Laat u virtueel rondleiden in Museum M.Beeld M Leuven

Ook de deuren van Museum M in Leuven zijn al een tijdje dicht. Fysiek ronddwalen kan nog even niet, maar op het YouTube-kanaal van Museum M vindt u een hele lading video’s waarin medewerkers en curatoren van het museum u een privé­rondleiding geven door expo’s en de vaste collectie. Of luister naar podcasts als Moving Henry, over Hendrik I van Brabant.

Curator aan het woord, via mleuven.be

Stillevens hermaakt

Jan Van Imschoot vond inspiratie in de Gouden Eeuw. Beeld Galerie Templon
Jan Van Imschoot vond inspiratie in de Gouden Eeuw.Beeld Galerie Templon

Twee jaar na zijn laatste expo in Galerie Templon keert Jan Van Imschoot terug naar Brussel. Voor zijn nieuwste expo Le bouillon de onze heures laat hij zich inspireren door stil­levens uit de Gouden (zeventiende) Eeuw van de Nederlanden. De werken die dat oplevert zijn een stuk gelaagder dan de 17de-eeuwse originelen. De expo is volledig online te bezoeken.

Jan Van Imschoot, via templon.com

De Stones in Groningen

The Rolling Stones, nu in het Groninger Museum. Beeld The Rolling Stones Archive
The Rolling Stones, nu in het Groninger Museum.Beeld The Rolling Stones Archive

Het heeft lang geduurd, maar eindelijk is er een tentoonstelling over The Rolling Stones. Het slechte nieuws: u moet online reserveren, en u moet er helemaal voor naar Groningen. Het goede nieuws: het is een expo over The Rolling Stones! Over Keith Richards alleen al kun je tentoonstellingsruimtes vol zetten. Hebt u echt nog meer argumenten nodig?

The Rolling Stones Unzipped, tot 28/2 in Groningen, Groninger­museum.nl

Virtueel spinnen

In eigen land moeten we het ondertussen nog steeds doen met virtuele tours. Onder meer de openbare omroep pakt op VRT NU uit met ­Museum Tour, een reeks online­documentaires over Vlaamse musea en collecties. De laatste nieuwe aflevering gaat over het Gentse Industriemuseum, dat een van de oudste bewaarde spin­machines ter wereld bezit.

Museum Tour, via VRT NU.

Kunst in het park

Kunst beleven is dezer dagen niet zo makkelijk, maar gelukkig staat er her en der wel nog veel fraais in parken. Het Middelheim in Antwerpen sloot de deuren van het collectie- en Braempaviljoen, maar het kunstpark blijft gewoon open. De dertig hectare grote exporuimte bevat werken van onder meer Panamarenko, Constant Permeke en Berlinde De Bruyckere.

Middelheimmuseum, Antwerpen, middelheimmuseum.be

Arno op de muur

Arno op het Oostendse stadhuis, een werkstuk van Helen Bur. Beeld TVA
Arno op het Oostendse stadhuis, een werkstuk van Helen Bur.Beeld TVA

The Crystal Ship mag dan officieel afgelopen zijn, de vele prachtige muurtekeningen kun je nog altijd in Oostende gaan bekijken. De voorbije weken en maanden kwamen er zelfs nog enkele bij. Street artist Strook gaf zijn houten kunstwerk boven Toerisme Oostende een opknapbeurt, maar dé blikvanger is toch een portret dat Helen Bur maakte van Arno, op het stadhuis.

The Crystal Ship, in Oostende

Koop eens wat kunst

Om de werking te ondersteunen, vlak voor de grote renovatie die nu gaande is, wilde het Museum Dhondt-Dhaenens een groepstentoonstelling organiseren waarin alle werken te koop werden aangeboden. De expo werd afgeblazen, maar de werken zijn nog online te zien en te koop. In het aanbod onder meer werk van Hans Op de Beeck en Rinus Van de Velde.

Museum Dhondt-Dhaenens, via melancholy-of-the-future.com

Samen dino’s kijken

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

De musea blijven nog even gesloten, maar gelukkig valt er ook digitaal wel wat rond te struinen. In de onlineversie van het Museum voor Natuur­wetenschappen, kortweg het dinomuseum, kun je met dank aan Google samen met de kinderen de dino’s en vele andere skeletten bewonderen. Al kan niets tippen aan de iguanodons in het echt zien, natuurlijk.

Museum voor Natuurwetenschappen, via artsandculture.google.com

De straat op met Van Eyck

Street art in Gent. Beeld Michiel Devijver
Street art in Gent.Beeld Michiel Devijver

2020 had een groots jaar voor Gent moeten worden met alle tentoonstellingen en activiteiten rond Jan Van Eyck. Nu alles dicht is, rest ­alleen de streetart geïnspireerd op het werk van de meester. ­Hyuro, Pastel, Isaac Cordal, Strook en anderen lieten hun creativiteit de vrije loop en maakten nieuw werk dat je overal in de stad kunt ontdekken.

Van Eyck Street Art, stadsplattegrond via visit.gent.be

Kunst in het park

Kunst beleven is dezer dagen niet zo makkelijk, maar gelukkig staat er her en der wel nog veel fraais in parken. Het Middelheim in Antwerpen sloot de deuren van het collectie- en Braempaviljoen, maar het kunstpark blijft gewoon open. De dertig hectare grote exporuimte bevat werken van onder meer Panamarenko, Constant Permeke en Berlinde De Bruyckere.

Middelheimmuseum, Antwerpen. middelheimmuseum.be

Wandelen met Belpop

Jan Delvaux en Jimmy Dewit scoren al jaren met hun vermakelijke optredens en weetjes over de Belgische pophistorie. Die rijke muzikale geschiedenis hebben ze nu ook in fietstochten en wandelingen gegoten, van Zonhoven tot de Westhoek, van Boechout tot Halle. In elke stad hebben zich wel opmerkelijke hoofdstukjes uit de Belpopgeschiedenis afgespeeld.

Belpop Bonanza fiets- en wandel­routes, via belpop-bonanza.be

De kegels van Borremans

Nieuw werk van Michaël Borremans in galerie Zeno X in Antwerpen. Beeld borremans
Nieuw werk van Michaël Borremans in galerie Zeno X in Antwerpen.Beeld borremans

Drie jaar na zijn laatste expo in België is Michaël Borremans klaar voor een nieuwe. In Coloured Cones toont hij kegels, gemaakt van satijn. Een beetje vreemd misschien, maar ook de kegels lijken echt te poseren, zei Borremans daarover in deze krant. “Ik ben ze gaan schilderen als waren het individuen.” De expo vindt plaats in een galerie en blijft dus open.

Michaël Borremans, Coloured Cones, tot 19/12, Zeno X, Antwerpen

Kunst voor u alleen

De kunstbeurs Tefaf moet zijn New York-editie noodgedwongen digitaal organiseren. Voordeel: nu kun je van thuis uit werken bekijken. De bijna 300 deelnemers selecteerden voor deze beurs één werk uit hun collectie, wat topkwaliteit moet garanderen. Naast gewoon kijken kun je op bepaalde momenten ook live met de exposanten in contact komen.

Tefaf online, van 1/11 tot 4/11, via tefaf.com

Kerk in de wei, tent aan de boom

De Nederlandse kunstenaar Dre Wapenaar hing traanvormige tenten aan de bomen bij Borgloon.  Beeld REUTERS
De Nederlandse kunstenaar Dre Wapenaar hing traanvormige tenten aan de bomen bij Borgloon.Beeld REUTERS

Dat de musea de deuren moeten sluiten, betekent niet dat je van kunst gespeend moet blijven. Op verschillende plaatsen zijn er kunstenroutes uitgestippeld, langs werken die in het landschap gezet zijn. In het Limburgse Borgloon bijvoorbeeld, waar PIT - kunst in de open ruimte je onder meer langs de doorkijkkerk van architectenduo Gijs Van Vaerenbergh brengt.

PIT-kunstenroute, kunst in de open ruimte, Borgloon

Dossier De Morgen gidst

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234