#metoo
Hoofdrol voor Belgische journalist in Zwitsers #metoo: beschuldigd door 12 vrouwen
Zwitserland heeft zijn #metoo. Werner De Schepper, de ex-hoofdredacteur van het boulevardblad Blick, heeft volgens de krant Tages-Anzeiger jarenlang medewerksters ongewenst betast en gekust.
Volgens de twaalf anonieme getuigen in het krantenartikel drong Werner De Schepper hen geregeld in het nauw, sloeg hij seksistische praat uit, zat hij ongevraagd aan hun billen en borsten, en kuste hij hen zonder toestemming. Hij deed het in zijn kantoor, in de lift, op bedrijfsfeestjes. Zoals zo vaak zwegen de slachtoffers jarenlang, uit angst voor represailles en uit schaamte.
"In feite ben ik een macho", zei De Schepper veertien jaar geleden in een interview. De auteur van het artikel voegde eraan toe dat de lezer aan die uitspraak niet moest twijfelen: "Gegarandeerd geen enkele van zijn medewerksters zal dit tegenspreken."
In een recenter artikel, uit 2014, schetsten mannelijke collega's Scheppi, zoals ze hem noemen, als een "vrolijke, katholieke zondaar". In de wandelgangen van de Zwitserse media gonsde het al lang: de diepgelovige hoofdredacteur van Blick hield zijn handen niet thuis.
Werner De Schepper werd geboren in 1965. Twee jaar eerder was zijn vader, een bakker met zwakke longen, uit het Gentse naar Zwitserland verhuisd voor de gezonde Alpen-lucht. De zoon - die nog altijd de Belgische nationaliteit heeft - studeerde theologie en werd journalist. Toen hij in 2003 aan het hoofd van Blick kwam, de grootste krant van het land, haalde hij onmiddellijk de dagelijkse foto van een vrouw met blote borsten van pagina drie. In de plaats kwam een citaat uit de Bijbel. Want religie, zei De Schepper, was in de media een nog veel groter taboe dan seks.
Bij Blick bleef hij tot 2007, en na wat omzwervingen in de media werd hij in 2015 cohoofdredacteur van het tijdschrift Schweizer Illustrierte. Hij schreef er vooral over politiek. Dat belette hem niet om op Twitter vaak promo te voeren voor zijn 23 jaar jongere vriendin Irene Kälin, een parlementslid voor de groenen.
Sneeuwlandschappen
De uitgeverij waarvoor De Schepper werkt, zegt geen stappen te kunnen zetten omdat het om anonieme getuigenissen gaat. De Schepper zelf heeft nog niet gereageerd op de aantijgingen. Hij post op sociale media foto's van sneeuwlandschappen alsof er niets aan de hand is.