Woensdag 19/02/2020

Theater aan Zee

Hollywood aan de Noordzee

Gob Squad – Super Night ShotBeeld David Baltzer/Zenit

Het Brits-Duitse collectief Gob Squad mocht dit weekend aantreden op Theater aan Zee met Super Night Shot en Gob Squad's Kitchen – You've never had it so good. Twee voorstellingen die excelleren in vermakelijk, hartverwarmend spektakel. Maar mag het misschien iets meer zijn?

Bij Gob Squad is niets wat het lijkt: grenzen tussen fictie en realiteit vervagen, performers en toeschouwers blijken inwisselbaar, het banale wordt een bron van schoonheid. Het collectief bestaat al vijfentwintig jaar en heeft zich ondertussen opgewerkt tot een internationaal gelauwerd fenomeen. Ze reizen de hele wereld rond met voorstellingen die het midden houden tussen performance, film en publieke actie. Oostende stond heel even op zijn kop.

De premisse van Super Night Shot is bijzonder risicovol en daarom ook zo spannend. Een uur voor het begin van de voorstelling trekken de vier acteurs afzonderlijk de stad in, elk gewapend met een videocamera. Hun missie: ten strijde trekken tegen de anonimiteit van de stad. Zestig minuten later zullen hun avonturen worden geprojecteerd voor het publiek in de theaterzaal. Wat er in de tussentijd zal gebeuren is onvoorspelbaar, omdat een groot deel van de actie berust op de medewerking van toevallige passanten. Zij zijn de echte hoofdrolspelers in deze film, en heel even wordt Oostende getransformeerd tot een fonkelend Hollywood aan de Noordzee. Inclusief glitterpakken, tapdansjes, musicaldeuntjes en schuimende champagne. Je ziet de acteurs door de straten rennen, ondertussen argeloze wandelaars intieme vragen stellend, op zoek naar die ene vrijwilliger die op het einde de show zal stelen met een spectaculaire kusscène.

Het is een groots opgezette stunt die fascinerend is om naar te kijken, maar ook niet veel meer dan dat. De ongemakkelijke gesprekken met de Oostendenaars zijn grappig en aandoenlijk – de dames en heren van Gob Squad weten hoe ze het feelgoodgehalte de hoogte in moeten jagen – maar veel boodschap heb je er uiteindelijk niet aan. De makers laten zich leiden door het motto: 'Without the banal, there can be nothing remarkable.' Helaas blijft Super Night Shot te vaak hangen in het banale om een diepe, blijvende indruk na te laten.

Gedweep

Gob Squad's Kitchen lijdt aan dezelfde kwaaltjes. In deze voorstelling probeert het collectief enkele films van Andy Warhol te reconstrueren om op die manier de jaren 60 opnieuw tot leven te wekken. Centraal staat de film – u raadt het al – Kitchen, maar ook de befaamde Screen Tests en Sleep (waarin Warhol gedurende acht uur lang een slapend lichaam filmde) krijgen een plaats.

Met veel humor en de nodige ironie proberen de makers zich in te beelden hoe het leven moet zijn geweest in de jaren 60. Dat gebeurt aan de hand van een aantal makkelijke clichés: van de emancipatie van de vrouw tot het geforceerd in gang zetten van een 'typisch' sixtiesfeest. Het doel is de essentie van een era te vatten, wat natuurlijk van bij het begin gedoemd is om te mislukken. In het gekunstelde van hun pogingen openbaart zich al heel snel de onmogelijkheid om de hartslag van een tijdperk opnieuw te doen kloppen.

De voorstelling wil het gedweep met het verleden doorprikken en vragen stellen bij onze zoektocht naar authenticiteit. Net als in Super Night Shot zit je er gefascineerd en vaak zelfs glunderend naar te kijken, maar het blijft allemaal nogal mager. Hoe amusant het er ook aan toegaat, wanneer er steeds maar op dezelfde spijker wordt gehamerd, begint dat op den duur te vervelen. Fijn spektakel, maar er mag wat meer vlees aan het been.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234