Donderdag 17/10/2019

Holebi

Hoera, K3 heeft holebi-lied

► 'Soms houden prinsesjes van prinsesjes', weet K3. Beeld ANP Kippa

K3 heeft een nummer gemaakt over prinsessen die op prinsessen vallen en over vastgeroeste rolpatronen. "Het is goed dat K3 hierover zingt", zegt de holebi-beweging.

'Prinsesje en Superman' heet het nummer op de pas uitgekomen cd van K3 en in het refrein zingt K3: "soms houden prinsesjes van prinsesjes" en "waarom mag een meisje nooit superman zijn?" Een keuze waarmee het trio nieuwssites haalde. Is dat eigenlijk terecht?

"Ik heb veel vrienden die willen dat hun kinderen weten dat holebi's bestaan", vertelt Lies Verhetsel van Sensoa. Maar dat geldt niet voor iedereen. Twee jaar geleden bleek uit een onderzoek van de Universiteit Antwerpen (UA) dat 42 procent van de hetero's in België niet akkoord gaan met de stelling dat kinderen al in de kleuterschool moeten leren dat holebi's normaal zijn. "Dat impliceert toch dat er een moreel oordeel gekoppeld wordt aan homoseksualiteit", zegt Verhetsel.

Kinderen trekken zich op zich weinig aan van de concepten gender en seksuele identiteit, maar vroeg of laat pikken ze het toch op. Het moment dat bij een kind de omslag komt, hangt af van de mate waarin hij of zij voldoet aan de norm. "Een jongen die zich meisjesachtig gedraagt, zal sneller worden aangesproken op het feit dat hij een jongen is", legt Jeroen Borghs van holebi-beweging Cavaria uit.

Kan het nieuwe nummer van K3 een invloed hebben op de manier waarop kinderen daar naar kijken? Verhetsel vindt het zeker een mooi gebaar, maar denkt dat kinderen die niet weten dat holebi's bestaan geen seconde stil zullen staan bij refreinen over meisjes die van meisjes houden. "Misschien zullen een paar kinderen vragen stellen, maar als de omgeving dat niet oppikt, zal zo'n nummer het verschil niet maken."

Trage evolutie

Want uiteindelijk is het niet K3 ("die zelf toch behoorlijk genderstereotiep zijn", merkt Verhetsel op) dat bepaalt hoe kinderen kijken naar jongens, meisjes en homoseksualiteit, maar de hele maatschappij. "Op speelplaatsen schelden kinderen elkaar regelmatig uit voor homo of janet", weet Verhetsel. "Van die studie van de UA weten we dan ook dat 40 procent van de Belgen toegeeft dat ze die woorden gebruiken als scheldwoord."

En hoewel het onderwijs stilaan meer oog heeft voor diversiteit en in leerboeken al eens de naam 'Ali' in plaats van 'Jan' opduikt, gaat het trager voor homoseksualiteit en gender. Verhetsel "Het zit hem in de kleine dingen. Een collega die vorming ging geven, hoorde de leerkracht zeggen: ik zoek nog een paar sterke mannen om de tafels te verzetten'."

Net daarom vindt Borghs het wel goed dat K3 hier over zingt en dat het nog steeds nieuws is. "Dat wijst ons op het feit dat deze thema's nog steeds niet evident zijn."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234