Vrijdag 24/03/2023
Bill Cosby wordt overgebracht naar een gevangenis in Pennsylvania. Beeld getty images
Bill Cosby wordt overgebracht naar een gevangenis in Pennsylvania.Beeld getty images

Soap & co

Hoe zou het nog zijn met Bill Cosby?

Bill Cosby zit nu acht maanden vast en vermaakt zichzelf en zijn medegevangenen met doktertje spelen. Serieus.

Harmen van Dijk

Zijn woordvoerder Andrew Wyatt vertelde onlangs dat Bill Cosby (81) weer in de huid gekropen is van Cliff Huxtable uit de Cosby Show. Oké, dat was een brave gynaecoloog, maar een tv-dokter weet natuurlijk overal iets van. Hij houdt spreekuur en geeft medische adviezen aan gedetineerden.

In september werd Bill veroordeeld voor het drogeren en misbruiken van een vrouw. Er zijn ­talloze beschuldigingen, maar deze werd bewezen. Hij kreeg drie tot tien jaar opgelegd en werd ­overgebracht naar SCI Phoenix, een gloednieuwe, maximaal beveiligde penitentiaire inrichting in Pennsylvania.

Aanvankelijk kreeg hij bepaald geen applaus van de 3.800 medebewoners, onder wie een aantal ­terdoodveroordeelden. Bij binnenkomst kreeg Bill een oud broodje tegen zijn hoofd en hij viel van een trap – de komiek is praktisch blind.

De eerste vier maanden verbleef hij op een aparte afdeling, vlak bij de ziekenboeg. Dat gebeurt vaker bij gevangenen die veel in de media zijn geweest en Cosby is met afstand de beroemdste gevangene van het land. Eind januari bepaalde de leiding dat hij naar de reguliere afdeling kon ­worden overgeplaatst. Al heeft hij wel een cel voor zichzelf – terwijl de meeste inmates een cel moeten delen.

Inmiddels hebben medegedetineerden de taak gekregen hem te begeleiden, zodat hij zonder ongelukken rond kan lopen. Bill zou ook vaak een rolstoel gebruiken. Hij doet mee met het gewone dagprogramma: hij begint met rek- en strek­oefeningen in zijn cel en wordt gelucht met de andere gevangenen.

In januari vloog er plots een drone boven de luchtplaats: natuurlijk doen paparazzi er alles aan de oude komiek in een oranje overall te kunnen fotograferen. Dat is ook de reden waarom hij niet wil dat zijn familie op bezoek komt – het zou een mediacircus worden. Zijn vrouw Camille (75) zou best willen, ze is overtuigd van zijn onschuld. Met Bills advocaten bereidt ze een hoger beroep voor.

Bill heeft zich nog lang niet bij zijn veroordeling neergelegd. Hij ziet zichzelf als niets minder dan een politieke gevangene. “Mijn overtuiging, mijn streven om alle rassen, geslachten en religies te verzoenen, heeft me hier gebracht, een plek omringd door prikkeldraad, in een kamer van ijzer en staal”, zei hij bij monde van zijn woordvoerder. “Deze ruimte lijkt op de cellen waarin King, Gandhi en Mandela werden vastgezet.” Op een spijtbetuiging hoeft niemand te rekenen - dat mag duidelijk zijn.

In zijn betoog zal vooral rechter Steven O’Neill het moeten ontgelden. Hij zou vooringenomen zijn geweest tijdens het proces en de veroordeling. En nu zou hij het hoger beroep opzettelijk vertragen. Allemaal omdat de rechter ‘een racist’ is. “Hij wil alle zwarte en gekleurde mannen in de VS vernietigen”, zegt de komiek. “Dit was het meest racistische en ­seksistische proces in de geschiedenis van de VS.”

Bill vond dat hij in afwachting van het hoger beroep moest worden vrijgelaten. Maar dat ­verzoek werd afgewezen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234