Zondag 08/12/2019

Adelstand

Hoe verwerf je een adellijke titel?

Beeld PHOTO_NEWS

Wie droomt van een adellijke titel zoals George Forrest, historica Sophie de Schaepdrijver, choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui of kinderpsychiater Peter Adriaenssens, moet grote verdiensten kunnen voorleggen. Goede contacten hebben kan ook geen kwaad.

Alle lintjes en titels worden uitgereikt door de zogenaamde Commissie voor Adellijke Gunsten, een deel van de overheidsdienst Buitenlandse Zaken. Ze bestaat uit veertien leden uit de brede samenleving. Onder meer Jacques van Rijckevorsel van Solvay, diplomaat Jan Grauls, oud-politicus Paul Breyne en magistraat Beatrice Homans gaan na wie in aanmerking komt. Pierre-Emmanuel De Bauw, de woordvoerder van het paleis, heeft ook zijn zeg.

Kandidaten moeten succes hebben in zaken, cultuur, sport of goede werken. Een vlekkeloze reputatie is zeker een pluspunt. De levenswandel van kandidaten wordt nagetrokken bij politie en media.

Maar evenzeer belangrijk is vrienden hebben op de juiste plaats. Door de leden van de Commissie voor Adellijke Gunsten wordt stevig gelobbyd voor hun eigen favoriet. "Natuurlijk zijn er gevallen van ons kent ons", klinkt het in politieke kringen. "Zeker de top van de Belgische zakenwereld is een kleine club."

Nieuwe namen

Onder anderen Herman Van Rompuy en Karel Pinxten worden dit jaar in de adelstand verheven. Lees er meer over.

Namenlijst

Uiteindelijk wordt de beslissing genomen tijdens een gesprek tussen minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) en koning Filip. Royaltywatchers zeggen dat de invloed van de koning echter beperkt blijft. Het is de minister die een namenlijst voorlegt. Het gebeurt zelden dat de koning daar iets aan verandert.

"De koning moet zijn handtekening zetten, dus technisch gezien heeft hij het laatste woord. Maar in de praktijk heeft hij niet zo veel invloed", verduidelijkt Mark Van den Wijngaert, emeritus hoogleraar geschiedenis. "Hij kan misschien hier en daar een kandidaat een extra zetje geven, maar daar stopt het ook."

Koning Boudewijn zou wel ooit de zakenman Albert Frère geweigerd hebben. Enkele jaren later werd de rijkste Belg wel geridderd door Albert II.

Iedereen kandidaat

Nog dit: iedereen kan zich kandidaat stellen voor een erelintje door een verzoekschrift op te sturen naar de Commissie of het paleis met daarin zijn verdiensten voor de maatschappij. Maar opgelet: ridder worden is een dure eer. Wie uitverkoren wordt, krijgt het recht om 'een adelbrief te lichten'. Zo'n adelbrief is een handgemaakt diploma met een persoonlijk wapen en devies erop, maar kost wel 3.000 euro.

Dit artikel verscheen in april 2014 in De Morgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234