Dinsdag 23/04/2019

Muziek

"Hoe ontmoedigend pijn ook kan zijn, het is vaak een boodschap in een fles"

Beeld rv

Met hun tweede album verzekerde het Amerikaanse trio PVRIS zich deze zomer van een plaats in de Britse top tien. Nog nooit van gehoord, zegt u? Dan wordt het tijd om daar verandering in te brengen.

Lynn Gunn, frontwoman van de driekoppige band PVRIS, rent onophoudelijk over het podium. De groep heeft meer energie dan de nabijgelegen kerncentrale van Doel. Maar haar enthousiasme in de Antwerpse concertzaal Trix staat in schril contrast met de gevoelswaarde van haar songs, waarin Gunn haar leven blootlegt. Dat ze worstelt met depressies, dat ze op vrouwen valt, niets houdt ze geheim.

Wat ooit begon als een vijfkoppige metalcoreband, genaamd Operation Guillotine, kromp tot een vaardig trio: zangeres Lynn Gunn, gitarist Alex Babinsky en basgitarist Brian MacDonald. Ze maken alternatieve rock en pop met een duister kantje.

De naam PVRIS ontstond in Gunns middelbareschooltijd. Tijdens een test over de renaissancestroming kwam Parijs aan bod. “Een vriendin schoof een briefje naar me toe waarop ‘PARIS?’ stond, en op dat moment wist ik het.” Enkel de A heeft in 2013 moeten plaatsmaken voor een V - naar verluidt om juridische redenen. De uitspraak werd wel behouden. 

Momenteel reizen ze met hun tourbus en met gitaren gevulde aanhangwagen door Europa om hun tweede album
All We Know of Heaven, All We Need of Hell te promoten. White Noise, hun eerste album, was nog een plaat van een band in haar kinderschoenen. Op het tweede merk je hoe de band uit Lowell, Massachusetts is gegroeid.

Lynn Gunn in Trix, Antwerpen. Beeld rv / Inke Gieghase

Massachusetts is Gunns veilige thuishaven. Op haar enkel heeft ze een spar getatoeëerd: symbool voor het park in haar thuisdorp waar ze helemaal tot rust kan komen. “Dat is echt een van mijn favoriete plekken.” Daar heeft ze geen last van mensen die haar beoordelen, in tegenstelling tot in ‘Holy’, haar favoriete liedje uit White Noise.

Het nummer gaat over iemand in Gunns leven die een probleem heeft met haar seksualiteit. “Dat kan je,” zegt ze na het optreden in Trix, “doortrekken naar veel mensen. Hoeveel hebben er geen problemen met iemand? Hoeveel leven er niet met oogkleppen op?” Mensen die je niet laten zijn wie je bent, ze kunnen tot een pijnlijke, innerlijke strijd leiden. Maar de muzikant ervaart pijn niet meteen als iets negatiefs. “Velen deinzen terug voor pijn of negatieve ervaringen. Maar ik denk echt dat dat de dingen zijn in je leven waar je het meest van groeit. Hoe ontmoedigend pijn soms ook kan zijn, het is vaak een boodschap in een fles.

‘Heaven’ is de eerste single uit het nieuwe album van PVRIS. En ook hierin is Gunns pijn voelbaar. De muziekclip zit vol symboliek en verwelkte bloemen. Die staan volgens de frontwoman voor de dood gevolgd door wedergeboorte. Tijdens het optreden in Trix kan je haar verleden haast in haar ogen lezen, als ze luidkeels “you took my heaven away” zingt.

Voor het schrijven van nieuwe songs heeft de zangeres momenteel wel geen tijd. De huidige tour moet eerst afgerond worden. Toch is het schrijven van een nummer iets wat voor Gunn natuurlijk komt. “Het is er plots in je hoofd. Soms hoor je twee noten die niks met elkaar te maken hebben, maar samen leiden ze dan naar iets groters. Zo bouw ik een nummer op.”

Op het podium gaat Gunn soms nog een beetje de mist in. Al zet ze haar foutjes meestal meteen weer recht met noten waar je kippenvel van krijgt. Ze vertelt dat ze op dit moment nog aan het leren is hoe ze met fouten moet omgaan. Leuk vindt ze het sowieso niet. “Maar je moet dat van je kunnen afzetten en gewoon doorgaan naar het volgende moment. Ik moet echter toegeven dat dat meestal een pak makkelijker gezegd is dan gedaan.” Van de kleine foutjes trekt het publiek in Trix zich evenwel weinig aan. En als Gunn merkt dat de fans niet enkel de songs kennen, maar ook keihard meezingen, kan haar geluk niet op.

Lynn Gunn in Trix, Antwerpen. Beeld rv / Inke Gieghase

Naast keihard meezingen kunnen de fans ook een bijdrage leveren aan het goede doel. Een deel van de opbrengsten van het concert in Trix gaat naar The Ally Coalition, een organisatie die zich inzet voor holebi- en transgenderrechten. Fans die binnen voor een dergelijke organisatie vrijwilligerswerk doen, krijgen van PVRIS bovendien een gratis ticket voor een concert. 

Zelf probeert Gunn met de tegenstanders van holebi’s en transgenders op een menselijke manier om te gaan. “Ik heb er dagelijks mee te maken en merk dat dat ze gewoon schrik hebben. Ze komen niet genoeg in aanraking met de holebi- en transgendergemeenschap om in te zien dat we ook maar gewoon mensen zijn. In plaat van te haten, wil ik de liefde voor zich laten spreken.”

All We Know of Heaven, All We Need of Hell is uit bij Rise. pvris.com

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.