AchtergrondMode
Hoe Netflix nu ook de mode regisseert, dankzij reeksen als ‘Bridgerton’ en ‘The Queen’s Gambit’
De ene is gek op de overdaad van Netflix-serie Bridgerton, de ander vindt het maar een oppervlakkig, hysterisch gedoe. Eén ding staat vast: het fel gehypete Amerikaanse kostuumdrama zorgde voor de eerste modetrend van 2021: Regency-core, een feest van linten, parels en bloemen.
‘En zo kwam het, dat toen de lente doorbrak en de mensen na maanden van opsluiting eindelijk weer de straat op konden, het straatbeeld er één was van algehele frivoliteit. Terwijl in de parken de knoppen openbarstten en er zich aan bomen en struiken groen blad en rozige bloesems ontvouwden, verschenen op de dorpels van de huizen meisjes in satijnen jurken, met bijpassende capes en lange handschoenen, vol verwachting uitkijkend naar een nieuw, veelbelovend seizoen.’
Als u in het bovenstaande een niet bijster originele persiflage meent te herkennen van de schrijfstijl van Lady Whistledown uit de Netflix-hit Bridgerton: dat was mijn bedoeling. Voor de leek: de vertelster van de serie is een anonieme vrouw die schuilgaat achter de nom de plume Lady Whistledown, auteur van een krantencolumn die door de hoofdpersonages wordt verslonden, dankzij de vele roddeltjes over de Londense high society anno 1813.
Stel dat we die Lady Whistledown overbrengen naar 2021 en haar wat laten scrollen door artikels op Vogue.com, dan móét ons verhaaltje wel als volgt verder: ‘En terwijl hun freules zich als versierde taartjes aan de wereld toonden, gooiden de dienstmeiden de beige onesies waarin hun meesteressen de hele lockdownperiode Netflix hadden liggen kijken, eindelijk in de wastobbe. Vaarwel loungewear, tijd voor Regency-core!’
Bridgerton zou namelijk verantwoordelijk zijn voor de eerste modetrend van 2021: Regency-core dus, een mix van hedendaagse elementen met stijlkenmerken uit de Regency-periode (1795-1837). Die Regency era werd vestimentair gekenmerkt door de Empire-taille, een taille nét onder de borst, met onderaan een wijd uitlopende rok, en bovenaan een flink naar boven geduwd decolleté.
Voor die pronte borstpartij heb je een stevig korset nodig, zoals te zien in de openingsscène van Bridgerton, waarin een van de Featherington-zussen (een telg van de opzichtige nouveau-richefamilie die in eeuwige concurrentie leeft met de overburen, de meer aristocratische Bridgertons) haast flauwvalt wanneer ze door de meid in een korset wordt gewurmd.
Maken de Regency-look compleet: capes, lange handschoenen, juwelen en diademen versierd met parels en bloemen. De shoppingapp Lyst registreerde sinds de start van Bridgerton op kerstdag vorig jaar opvallend meer zoekacties naar versierde diademen en lange handschoenen en vooral naar korsetten – daarvan zouden de zoekacties al in de eerste weken na de lancering van de reeks met zo’n 123 procent de hoogte in zijn geschoten.
Grace Kelly
Intussen halen TikToksters allerhande toeren uit om als Regency-debutantes uit 1813 door de digitale leefwereld te paraderen; veel meisjes nemen selfies in korsetten, maar er vallen evengoed grappig bedoelde pogingen tot de Empire-taille te bewonderen, waarbij een rok gewoon een paar centimeters hoger wordt getrokken.
Stijlvoller, maar evenzeer Regency inspired gaat het eraan toe op de catwalk: voor zijn debuut bij Fendi (haute couture lente/zomer 2021) hees Kim Jones model Kate Moss in een platinakleurige jurk met Empire-taille. Of de dramatische gebloemde jurken met de al even dramatische gebloemde hoofddeksels waarmee Rodarte deze lente uitpakt: je ziet er de Featherington-zussen – in de serie steevast verpakt in de citruskleurtjes roze, geel en groen – zo om vechten. En de creaties die Jeremy Scott voor Moschino’s prêt-à-portercollectie van deze lente showde op marionetten, lijken dan weer gemaakt voor Daphne, de kuise parel van de Bridgerton-familie. Scott mixte Regency-elementen als het korset en koninklijke capes met de korte roklengte van de fiftiescocktailjurk à la Grace Kelly.
Je moet ook niet zo véél moeite doen om wat Grace Kelly te herkennen in de styling van Daphne Bridgerton in de serie; met haar blonde haren altijd strak naar achteren en haar jurken in koele blauwtinten (intussen al ‘Bridgerton blue’ gedoopt) is ze het soort ijskoningin waarin de kijker vooral een goed verborgen vurige vrouw moet vermoeden. Net zoals de serie zélf allerminst historisch correct is, is de kleding van de personages een mengelmoes van verschillende periodes.
Bridgerton stelt de Regency-periode voor als een diverse maatschappij zoals we die wellicht zelfs in een nabije toekomst nog niet zullen beleven; de helft van de adellijke lieden die deze fantasiewereld van tweehonderd jaar geleden bevolken, is zwart. Bridgerton is een productie van het Amerikaanse Shondaland, de firma van de zwarte vrouwelijke tv-mogol Shonda Rhimes, die doorbrak als bedenkster van Grey’s Anatomy en met series als Scandal van ‘over the top’ het visuele handelsmerk van Shondaland maakte.
Om van Bridgerton het orgelpunt van haar extravagante ‘Shondaland’-stijl te maken, trok Rhimes de doorgewinterde costumière Ellen Mirojnick aan. De looks moesten, net als de hele bontgekleurde maatschappij in de serie, aspirational zijn: iets waar jonge mensen van nu naar zouden willen streven; Mirojnick liet zich voor de 7.500 (!) kostuums die haar team maakte daarom niet alleen inspireren door korsetten en Empire-tailles, maar ook door een retrospectieve expo rond Christian Dior in het Londense V&A-museum, de bloemenprints in de coutureshows van Chanel voor de lentes van 2017 en 2018, én door de sixties. In dat decennium beleefde de Empire-taille namelijk haar allereerste revival, toen natuurlijk in combinatie met losvallende minirokjes.
De haast absurde romantische sciencefiction die Bridgerton is, zowel qua personages als qua kostuums, is wat de fans van de serie juist zo aantrekt. Adepten van Jane Austen (hét grote voorbeeld van Julia Quinn, de Amerikaanse hedendaagse schrijfster van de Bridgerton-boeken waarop de serie is gebaseerd), wier romans Emma en Pride and Prejudice zich in de Regency-periode afspelen, vinden de serie dan weer hysterisch of ‘te Amerikaans’, in het slechtste geval zelfs fake. Zo kwam er al kritiek op het feit dat het korset dat in die fameuze openingsscène wordt strakgetrokken, van de verkeerde soort is. Een Regency-korset was inderdaad veel korter en diende enkel om de boezem te liften als een soort ‘wonderbra’; navelstreek en heupen mochten vrijelijk rondzwabberen onder de Empire-rok.
Wie jong is, niet maalt om Jane Austen, laat staan geschiedenis, maar des te meer om mode én het heersende zandloperideaal van de Kardashians, trekt zich daar vanzelfsprekend niks van aan. Terwijl ik deze zinnen tik, heeft een lukrake influencer op Instagram genaamd @Clairerose (564.000 volgers) net een foto van zichzelf gepost in kaki mini-jurk, met daarover in de taille een strak dichtgestrikt lederen korset. Een cadeautje van Dior blijkbaar, aan de caption te lezen: ‘Watched bridgerton episode 1. #suppliedbydior’.
Productplacement verplaatste zich de voorbije jaren niet alleen succesvol naar Instagram en z’n influencers, maar ook naar Netflix. Toen afgelopen oktober de serie Emily in Paris van start ging, over een Amerikaans meisje dat in Parijs gaat werken en daar in een knettergekke, door styliste Patricia Field (zie ook: Sex and the City) bedachte garderobe rondstruint, pakte modehuis Chanel openlijk uit als sponsor van de serie. Nadat hoofdrolspeelster Lily Collins te zien was met een vissershoedje van Kangol boven een van haar gratis Chanel-pakjes, zag shoppingapp Lyst de zoekacties naar zulke bucket hats met 324 procent stijgen.
Zeker het voorbije jaar, zonder celebrity’s op de rode loper, of events waar streetstylers zich konden laten fotograferen, werden tv-personages zowat de belangrijkste influencers. De Netflix-hit The Queen’s Gambit deed niet alleen de verkoop van schaakborden stijgen: de retrolooks-met-een-knipoog-naar-Prada waarin Beth Harmon haar mannelijke tegenspelers uitschakelt, werden op diverse modesites gekopieerd, vanzelfsprekend mét shoppinglinks. Het meest recente seizoen van The Crown maakte van Lady Di dan weer een stijlicoon bij een jonge generatie meisjes, die nog niet eens geboren was toen de prinses van Wales door de paparazzi werd gekiekt in haar revenge dresses, statement blazers of mom jeans.
Parels voor de heren?
Of je nu fan bent van Bridgerton of niet, één ding moet je de serie nageven: méér dan alle voornoemde series, zit de reeks pal op de tijdgeest, die snakt naar escapisme. Ook de Ierse ontwerpster Simone Rocha, met wie H&M op 11 maart z’n capsulecollectie lanceert, voelt die hang naar nostalgie en romantiek perfect aan. ‘Simone Rocha x H&M’ is een bont feest van linten, tule, parels en pastels in combinatie met moderne, oversized volumes. Oorspronkelijk was de lancering gepland voor november, door corona werd ze verplaatst naar dit voorjaar; zeker is dat de collectie door die verschuiving alleen maar zal profiteren van het Bridgerton-effect. We kijken intussen niet meer op een strikje meer of minder.
aar zullen de heren ook te vinden zijn voor een Rocha x H&M-trui bezet met parels (de collectie biedt namelijk ook mannen- én kinderkleren)? En krijgt Regency-core deze lente nog een extra injectie extravaganza via de verfilming van Jane Austens Emma door rockfotografe/regisseur Autumn de Wilde? De poster van die film, die te streamen valt op onder meer Proximus VOD en iTunes, toont actrice Anya Taylor-Joy, sinds haar hoofdrol in The Queen’s Gambit dé it-girl van deze tijd, alvast als een gedurfd knalgele Emma. Mét blauwe hoed.
Dat belooft.