Maandag 23/05/2022

Analyse

Hoe de veroordeling van Bart Schols als een boemerang terug in het gezicht van de VRT-hoofdredactie keerde

Bart Schols, presentator van 'De afspraak'. Beeld Photo News
Bart Schols, presentator van 'De afspraak'.Beeld Photo News

De publieke veroordeling van Bart Schols na zijn interview met een ex-Syrië-strijder keert als een boemerang terug in het gezicht van de VRT-hoofdredactie. Op de redactievloer is de onvrede over hun bazen groot.

Jan Debackere

"Een eigen man zet je niet voor het vuurpeloton." Met een korte maar krachtige mail aan de hoofdredactie zette Kobe Ilsen gistermiddag de zaken op de scherp. Dat de vijfkoppige hoofdredactie maandagavond laat nog een persbericht had verstuurd omdat een interview in De afspraak met een Syrië-strijder "niet aan de journalistieke normen van het VRT beantwoordt", vindt in de ogen van de presentator geen genade. "Ik heb zelf ook al in het oog van een mediahetze gestaan en dan is de houvast en steun van je hoofdredactie broodnodig. Tv-maken is teamwork, en naar buiten toe, vind ik, scoor je samen maar faal je ook samen."

Bart Schols publiekelijk 'opofferen' omdat hij volgens de hoofdredactie te weinig weerwerk bood, moet zowat de slechts mogelijke strategie zijn.

Met zijn mail verwoordde Kobe Ilsen het ongenoegen dat gisteren bij vele VRT-journalisten leefde, maar toen een Koppen-journalist zijn onvrede ook op mail zette, probeerde hoofdredacteur Nieuwsgaring Emmanuel Rottey het rumoer in de kiem te smoren. "Alle begrip voor de reacties, maar overhaast mails sturen is ook geen goed idee." Wat Stijn Vercruysse, buitenlandjournalist bij Het journaal, prompt tot een kurkdroog antwoord aan de hele redactie verleidde: "Mij leken de mails niet overhaast verstuurd."

Lees ook

• VRT-journalisten boos op hoofdredactie: "Een eigen man zet je niet voor het vuurpeloton"
• Bijgedachte Bart Eeckhout: "De VRT-directie en de hoofdredactie wilden zelf een volgzaam programma" (+)

"Absolute schande"

Rottey verwees alle journalisten met hun opmerkingen door naar een infomoment dat om 15 uur plaatsvond. De hoofdredactie onder leiding van Luc Rademakers had die belegd omdat ze hadden gemerkt dat er nog veel vragen leefden over hun persbericht en de beslissing om het studiogesprek niet meer uit te zenden en van deredactie.be te verwijderen. Alleen zou die vergadering niet meteen rust in het huis brengen. Integendeel, op de heftige vergadering was de kritiek op de hoofdredactie vrij unaniem. Ook vele schermgezichten namen het daarbij op voor Schols. Vooral algemeen hoofdredacteur Luc Rademakers, die vroeger al geen goede beurt maakte met het boek van twee VRT-journalisten over Johan Vande Lanotte, wordt intern op de korrel genomen.

Bart Schols stuurde na afloop een mail rond om iedereen te bedanken voor de steun, maar hij wilde niet reageren op de demarche van de hoofdredactie. Op de redactie van De afspraak was wel te horen dat ze de slag onder de gordel door de hoofdredactie konden missen als kiespijn na de moeilijke start die het programma kent op Canvas. De hoofdredactie mag dan al intern zijn vertrouwen in Schols en het programma uitgesproken hebben, het kille persbericht zonder ook maar één zalvend woordje dreunt nog na. Dat ook Björn Soenens, die als hoofdredacteur van Het journaal geen verantwoordelijkheid draagt over De afspraak, maandag op Twitter meteen het interview veroordeelde valt allerminst in goede aarde. "Een absolute schande", luidt het.

Bij De afspraak voelen ze zich vooral koud gepakt omdat de hoofdredactie hen de voorbije maanden zonder veel inspraak ingedrild heeft dat het nieuwe programma een andere toon moest aanslaan. Agressieve, harde interviews waren uit de boze, De afspraak moest vooral empathisch zijn. Dat de hoofdredactie Schols en zijn redactie na anderhalve maand publiekelijk in hun hemd zet, zet daarom veel kwaad bloed. "Misschien hebben we dat interview inderdaad niet goed ingeschat en had Bart wat kritischer kunnen zijn, iets wat hij zelf ook beseft, maar dit is echt not done."

Dat het interview meteen offline gehaald werd, wordt zielig en dom genoemd in tijden waar alles op internet beschikbaar blijft.

Luc Rademakers. Beeld BELGA
Luc Rademakers.Beeld BELGA

Extreme gedachten

De hoofdredactie hield ook geen reden met verzachtende omstandigheden, valt te horen. De voorbereiding voor De afspraak was hectisch verlopen en Schols was laat gebrieft. "We werken met verschrikkelijk weinig mensen en iedereen is overwerkt. Dan is het logisch dat er fouten gebeuren", duidt een VRT-gezicht. Bovendien wist de hoofdredactie ook dat De afspraak een radicale Syrië-strijder te gast zou hebben. Als ze dat niet wilden, hadden ze vooraf hun bezorgdheid kunnen uiten in plaats van nadien een persbericht sturen.
De steun voor Schols mag dan al groot zijn, niet iedereen op de redactie veroordeelt de beslissing van de hoofdredactie. "Het interview was niet goed. Als je als hoofdredactie niets doet, is het ook niet goed." Ook de redactieraad neemt nog geen initiatief.

Directeur informatie Luc Rademakers blijft ondanks alle commotie achter de beslissing staan. "Extreme gedachten moeten aan bod kunnen blijven komen in onze programma's, maar dan moet je wel goed de context schetsen, de juiste toon hanteren en dat in een aangepaste setting. En dat was onvoldoende het geval in De afspraak. Maar door dat te zeggen, viseren wij Bart niet. Wij blijven alle vertrouwen in hem en het programma hebben. Dit gaat over de manier waarop VRT-nieuws dit heeft aangepakt."

Volgens Rademakers hadden de vlijmscherpe tweets van onder meer NRC-hoofdredacteur Peter Vandermeersch niets te maken met hun beslissing. "Een hoofdredacteur heeft de hoofdredactie verwittigd over het interview, en daarop zijn we met elkaar beginnen bellen. De beslissing hebben we daarop in alle transparantie willen meedelen. We willen de Vlaamse mediagebruiker laten weten wat onze norm is. Op dat vlak zijn we een stuk strenger dan andere media. Wij moeten de lat hoger leggen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234