Donderdag 08/12/2022

Review

'High Society': De happy few ten voeten uit

Taco Dibbits (hoofddirecteur van het Amsterdamse Rijksmuseum) poseert voor Rembrandts huwelijksportretten van Marten Soolmans en Oopjen Coppit op de tentoonstelling 'High Society'.  Beeld ANP
Taco Dibbits (hoofddirecteur van het Amsterdamse Rijksmuseum) poseert voor Rembrandts huwelijksportretten van Marten Soolmans en Oopjen Coppit op de tentoonstelling 'High Society'.Beeld ANP

De rijken der aarde lieten zich op levensgroot formaat schilderen. Een tentoonstelling in het Amsterdamse Rijksmuseum met dit portretgenre als onderwerp viert de terugkeer van Rembrandts Marten en Oopjen in Amsterdam.

Sandra Kooke

Daar hangen ze, de rijken der aarde. Zelfverzekerd, chic, ijdel. De 39 levensgrote portretten die op de tentoonstelling High Society in het Rijksmuseum in Amsterdam hangen, tonen allemaal prachtig uitgedoste mensen. De dure stoffen en ingenieuze patronen van hun kledingstukken suggereren welvaart. Maar beter nog lees je hun hooggeplaatste positie af aan hun blik: neus in de lucht, hand in de zij, de tevreden uitdrukking op hun gezicht. Niemand kan hun iets maken. Althans, dat willen ze ons doen geloven.

Wat zouden ze in hun nopjes zijn geweest als ze wisten dat ze nu in het Rijksmuseum hangen, op de tentoonstelling waarmee de aankoop van Rembrandts levensgrote portretten van Marten en Oopjen door het Rijksmuseum en het Louvre wordt gevierd. Hun terugkeer in Amsterdam moest een feestje worden. Conservator Jonathan Bikker bedacht dat de twee chique Amsterdammers zich dan moesten omringen met andere hooggeplaatsten die zich ten voeten uit en levensgroot lieten afbeelden.

‘Markiezin Luisa Casati en haar windhond’ (1908). Beeld AP
‘Markiezin Luisa Casati en haar windhond’ (1908).Beeld AP

En een feestje is het geworden, want de eredivisie van de schilderkunst is hier in de zachtroze gekleurde feestruimte verzameld: onder anderen Velázquez, Veronese, Cranach de Oudere, Anthony van Dyck, Gainsborough, Manet, Singer Sargent en natuurlijk Rembrandt. Het is de nieuwe lijn van Rijksmuseumdirecteur Taco Dibbits. Hij wil de Nederlandse schilderkunst in een internationale context laten zien.

De topschilders schilderden koningen, keizers, edelen, kooplieden, industriëlen en hun vrouwen. Oud geld, nieuw geld, maar hoe dan ook de mensen voor wie geld geen rol speelt. Want alleen dan kon je je zo'n portret van zo'n 2,5 bij 1,5 meter veroorloven. Rembrandt hanteerde een prijs van 500 gulden (omgerekend naar nu ongeveer 100.000 euro). Rond 1900 kon een portret door een gerenommeerde schilder als Whistler oplopen tot de prijs van een luxehuis.

Rembrandts huwelijksportretten van Marten Soolmans en Oopjen Coppit. Beeld EPA
Rembrandts huwelijksportretten van Marten Soolmans en Oopjen Coppit.Beeld EPA

Maar je kreeg er ook heel wat voor: een portret vol prestige. En niet alleen omdat iedereen kon zien dat een groot portret veel geld kostte. Je kon je ook in je mooiste kleren laten zien. Van pofbroeken naar schoenrozen, van hooggesloten naar decolleté: de mode van de afgelopen vijf eeuwen komt voorbij. En voor een schilder was het een koud kunstje om je een wat gunstiger uiterlijk te geven of je in een voorname houding te schilderen, desnoods in het adamskostuum van de held Hercules (Goltzius). Ook statussymbolen zijn er volop te zien: wapens, honden, een leeuw. Ook opvallend: de vele handschoenen. Aan, uit of halverwege, met dit overbodige attribuut konden schilders beweging suggereren.

Op de tentoonstelling zijn zo'n vijf eeuwen vertegenwoordigd, vanaf de allereerste portretten in dit genre - Hendrik de Vrome, hertog van Saksen, en zijn vrouw Catherina van Mecklenburg (Lucas Cranach de Oudere) - tot de portretten van de nouveaux riches begin twintigste eeuw. Daarna stierf deze portretsoort uit, omdat schilders er geen belangstelling meer voor hadden. Abstract kreeg de voorkeur. Van stijf en formeel veranderde het poseren in los en vrij. De knappe dr. Pozzi (John Singer Sargent) is geschilderd in rode kamerjas, bij Anna, gravin van Noailles (Kees van Dongen) vermoedt de kijker een tepel. Ravissant is het enige woord voor het portret van de markiezin Luisa Casati (Giovanni Boldini). De schilder zette de frêle vrouw met de grote ogen en haar hond neer in snelle, scherpe vegen, alsof ze een irreëel spookbeeld is.

‘Dr. Pozzi in zijn huis’ (1881). Beeld AP
‘Dr. Pozzi in zijn huis’ (1881).Beeld AP

Een enkele keer maakt ijdelheid plaats voor een interessantere emotie: de scherpzinnige blik van Don Pedro de Barberana y Aparregui (Velázquez) nodigt uit tot langdurig kijken. Ontroerend zijn Paolo Veronese's portretten van het echtpaar Livia en Iseppo da Porto, die gewoonlijk aan verschillende zijden van de Atlantische Oceaan hangen. Zij poseert met hun dochtertje, hij met hun zoontje. In beider blikken en bewegingen voel je het liefdevolle gezin, de verlegen kinderen houden zich vast aan hun veilige ouders.

Marten en Oopjen, fris gerestaureerd, stralen in het chique zwart van het protestantse Holland te midden van hun gasten. Hun feest is geslaagd. Het enige minpuntje van de tentoonstelling is dat het schildersproces er zo bekaaid vanaf komt. Hoe kwamen de schilderijen tot stand? Hoe lang werkte een schilder er aan, hoe lang moest er worden geposeerd? Schilderde hij alles zelf, of hielpen assistenten mee? Zelfs de catalogus biedt geen inzicht.

‘Livia da Porto en dochter Deidamia’ (1552). Beeld AP
‘Livia da Porto en dochter Deidamia’ (1552).Beeld AP

Een aardige toegift is het tweede deel van de tentoonstelling, waarop te zien is wat de rijken der aarde achter de schermen deden. Kort samengevat: gokken, drinken, seks. De afbeeldingen zijn waarschuwend bedoeld, maar ook komisch en soms gewoon pornografisch. Niets menselijks was hun vreemd.

High Society is tot en met 3 juni te zien in het Rijksmuseum: rijksmuseum.nl.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234