Vrijdag 24/05/2019

DM Zapt

Het zijn verwarrende tijden voor voetballiefhebbers

Tv’s in een winkeletalage. Dankzij Multi Live zou je thuis, op één scherm, verschillende wedstrijden moeten kunnen volgen. Beeld Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Pieter Dumon zet deze week de blik op oneindig. Vandaag: het ingewikkelde voetbalfenomeen Multi Live.

Het zijn verwarrende tijden voor voetballiefhebbers. Nu de vaderlandse voetbalcompetitie zijn ontknoping nadert worden alle wedstrijden verplicht afgewerkt op zondagavond om zes uur. Een maatregel die competitievervalsing tegen moet gaan. Al lijkt de regel in kwestie de Mogi Bayats en Dejan Veljkovicen van deze wereld voorlopig maar weinig schrik in te boezemen. Wie er wel nachtmerries aan overhoudt is de modale voetballiefhebber. In plaats van op zondagavond rustig achterover te leunen moet hij of zij nu maar liefst acht voetbalmatchen tegelijk zien te volgen. 

Gelukkig hebben ze daar bij de voetbalzenders van Telenet en Proximus iets op gevonden. Multi Live heet het beest. Een ingenieus systeem dat er door het slim switchen tussen de verschillende wedstrijden voor zorgt dat abonnees geen doelpunt, kans, redding of messcherpe sliding hoeven te missen. Ook al worden er dan acht wedstrijden op hetzelfde moment afgewerkt. 

Tot zover het promopraatje. In de praktijk zorgt dat ‘slimme switchen’ er vooral voor dat je als kijker na een kwartier hopeloos verloren loopt tussen de Ghelamco Arena, het Constant Vanden Stock Stadion, Le Cannonier of het Kehrwegstadion. Nog erger is dat het aantal doelpunten, kansen, reddingen of messcherpe slidings die live op je scherm komen uiterst beperkt blijft. Wat je dan wel te zien krijgt? Juichende spelers, protesterende spelers, ontgoochelde spelers en herhalingen. Heel veel herhalingen. 

Tot grote verrassing van de verzamelde breinen achter Multi Live blijkt voetbal immers een totaal onvoorspelbaar spelletje. Waarbij doelpunten wel vaker volkomen uit de lucht komen vallen. Dat gegeven degradeert het slimme switchen uit het promopraatje tot puur nattevingerwerk. Met een heleboel net-te-late-switches tot gevolg. In de zeldzame gevallen dat er dan toch eens echt een doelpunt in de lucht hangt, zal je zien dat er net dan op een van de zeven andere velden iets spannends gebeurt. Met nog maar eens een ‘slimme switch’ en alweer een paar gemiste hoogtepunten tot gevolg. 

Niet alleen de doorsnee voetballiefhebber raakt bij al dat gezap de draad kwijt. Ook voor Karl Vannieuwkerke, Marc Degryse en Eric Van Meir, het drietal dat zondagavond in opdracht van Telenet vanuit de studio voor deskundige analyses moest zorgen, was voetbal kijken op acht schermen tegelijk duidelijk van het goede te veel. “Het blijft alle richtingen uit gaan”, liet Marc Degryse zich tijdens de rust ontvallen. We hadden het zelf niet beter kunnen omschrijven. 

Multi Live, zondagavond om 18u00 bij Proximus Sports en Sporting Telenet

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.