Zaterdag 03/06/2023

GalleryViewerBent Van Looy

‘Het zien, lezen of horen van kunst maakt dat de wereld even zindert’

Bent Van Looy. Beeld Damon De Backer
Bent Van Looy.Beeld Damon De Backer

Wat vinden kunstliefhebbers mooi? Waar kopen ze kunst en vooral: wat kopen ze? Iedere maandag vertelt een liefhebber in deze rubriek over zijn band met kunst. Deze week: muzikant/schrijver/schilder Bent Van Looy (45).

Oscar van Gelderen

Wat betekent kunst voor u?

“Voor mij was kunst altijd vanzelfsprekend. Een dagelijkse realiteit die mij uit diezelfde dagelijkse realiteit kan optillen, soms. Het zien, lezen of horen van kunstwerken maakt dat de wereld even zindert, even zin lijkt te hebben. Het maken van muziek of schilderijen geeft mij het gevoel dat ik – even – bestaansrecht heb in die wereld.”

Heeft u kunst van huis uit meegekregen?

“Wij werden regelmatig meegenomen naar musea en beeldenparken. Ik herinner mij een obsessie met de ijsbeer van Pompon en de buiken van de zwangere vrouwen van Rik Wouters in Middelheim. Het imposante Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen. Rubens! Ensor! De snoepautomaat op de benedenverdieping! Krijt en papier waren altijd beschikbaar. Er was geen dwang, eerder een vanzelfsprekende uitnodiging om ermee aan de slag te gaan.”

Waar haalt u uw informatie over het wel en wee in de kunstwereld vandaan?

“Ik mag ’s vrijdags Culture Club op Radio 1 presenteren. Daarvoor snuister ik in alle denkbare media naar interessante dingen. Instagram is voor beeldende kunst een goed medium, al riskeer je wel in je eigen bubbel te blijven plakken.”

Felix De Clercq – ‘Yearning’ (2020), Galerie Sofie Van de Velde. Beeld GalleryViewer
Felix De Clercq – ‘Yearning’ (2020), Galerie Sofie Van de Velde.Beeld GalleryViewer

Waar bekijkt u het liefst kunst?

“Ik kom graag in galeries. De mengeling van het nieuwe, het opwindende en de diversiteit qua aanbod en aanpak maken het galeriebezoek spannend. In een museale context heb je daarentegen wel een rustiger sfeer waarin je de werken kan bekijken. Alsof ze door daar te hangen minder koopwaar en meer eeuwigheid zijn geworden.”

Hoe vaak per jaar koopt u kunst?

“Nu en dan valt alles op zijn plaats: een verliefdheid op een werk, een ontmoeting met een inspirerende kunstenaar, een beetje geld op de rekening. Ik zou zeggen: zo’n twee keer per jaar.”

En waar koopt u dan: in de galerie, op een kunstbeurs, op een veiling of online?

“Meestal in de galerie, soms online. Dat was vooral tijdens de lockdown een dingetje, kunstenaars die elkaar onderling steunden door bijvoorbeeld werk op papier van elkaar te kopen. Ik vind het ook altijd fijn om met een andere kunstenaar werk te ruilen. Dat maakt het nog persoonlijker.”

Is het belangrijk dat u en uw partner het altijd eens zijn over een aankoop?

“Ik vrees dat ik te impulsief ben om lang te overleggen. Kunst kopen is toch een beetje zoals de liefde, soms moet je gewoon springen.”

Ed van der Elsken – ‘Zandvoort’ (1975), Annet Gelink Gallery. Beeld GalleryViewer
Ed van der Elsken – ‘Zandvoort’ (1975), Annet Gelink Gallery.Beeld GalleryViewer

Is er een galerie waarmee u een speciale band heeft?

“Ik ben aangesloten bij Super Dakota, een erg internationaal georiënteerde galerie in Brussel. Daar loop ik graag binnen wanneer ik in de buurt ben, er hangt of staat altijd iets prikkelends. In eigen stad heb ik, sinds ik terug in Antwerpen woon, een heel goeie band met Sofie Van De Velde, Jason van PLUS-ONE en veel van de kunstenaars die zij tonen – als een echte familie.”

Als u een onbeperkt budget had, van wie zou u dan een werk aankopen?

“Van de man die – zonder enige steun van vrienden en tijdsgeest – de dwangbuis van het abstract expressionisme van zich afschudde en zichzelf heruitvond: Philip Guston. Zijn volstrekt herkenbare werk is nog steeds elektrisch geladen.”

Wie zijn uw favoriete kunstenaars?

“Een paar grote kleppers die ik erg goed vind, zijn de verstilde grootsheid van de wereld van David Claerbout, de naar buiten gekeerde braniefoto’s van held Ed van der Elsken en het welomlijnde, wat muffe jongensuniversum van Felix De Clercq.”

Een langere versie lezen of zelf kunst kopen? Surf naar galleryviewer.com

David Claerbout – ‘Confetti Drawing’ (2018), Annet Gelink Gallery. Beeld GalleryViewer
David Claerbout – ‘Confetti Drawing’ (2018), Annet Gelink Gallery.Beeld GalleryViewer

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234