Maandag 30/01/2023

Het Vlaamse volk heeft recht op het allerbeste

Geert Van Istendael. Beeld kos
Geert Van Istendael.Beeld kos

Benno Barnard en Geert van Istendael zijn allebei schrijver.

OPINIE

Een minder lullige cultuur dan de onze koestert de verwezenlijkingen uit het verleden, de schilderijen, gebouwen, teksten vooral. Met 'lullig' bedoelen we die bedroevende mengeling van provincialisme en materiële rijkdom die zo kenmerkend is voor het landschap hier: het literair-historische, het politieke en dat van villa's en gewestwegen.

Wat de politiek betreft: we weten niet of Beersel wordt bestuurd door landjonkers of door Beotiërs, maar de raadsleden van de socialisten en de groenen zullen ons toch eens moeten uitleggen hoe het nu zit met hun liefde voor de Vlaamse cultuur. Je kunt niet de nationalisten beschuldigen van bekrompenheid en afbraak van subsidies, en tegelijkertijd het museum van een van je grootste schrijvers helpen sluiten. Wij vinden dat het Vlaamse volk recht heeft op het allerbeste. Bijvoorbeeld Herman Teirlinck en zijn huis.

Als je tegen de populaire vorm van flamingantisme bent gekant, moet je de Franstaligen zien te overtuigen van je eigen kwaliteiten. Zeker, het Franstalige brein is soms moeilijk te bevatten voor ons. Achter de helverlichte balzaal van het Rationalisme bevinden zich duistere vertrekken, volgestouwd met Onredelijkheid. Maar hoe kunnen we van de Franstaligen verlangen dat ze belangstelling opbrengen voor onze taal als instrument van beschaving, wanneer wijzelf de belangrijkste boeken in die taal verwaarlozen?

De ondergetekenden zijn nota bene in een Franstalige e-mail op de petitie voor het behoud van het huis van Teirlinck geattendeerd. Hij was afkomstig van de weduwe van de wereldberoemde dichter Maurice Carême uit Waver. Geen Vlaams kind leert op school wie deze Belg was. Dat op zich is al een schande. Maar hoe kunnen we verwachten dat Maurice Carême bekend is, als Herman Teirlinck dat niet eens is? Want wie meent dat Vlaamse schoolkinderen nog iets van hem te lezen krijgen, is zo naïef als een koorknaap in een pas gesteven hemd.

In ons gedroomde België krijgen Nederlandstalige én Franstalige schoolkinderen ooit dermate goed Nederlands dat Teirlinck deel uitmaakt van het curriculum. Het is toch een godvergeten schande dat iedereen het maar normaal vindt dat Nederlandstalige kinderen geen notie hebben van hun eigen verleden, zoals dat overgeleverd is in schitterende teksten, of dat Franstalige kinderen te stom worden geacht goed Nederlands te leren, in plaats van iets lachwekkend krakkemikkigs?

Niet lang geleden was er op de radio een leraar Nederlands die een lijst van verplichte boeken opsomde. Allemaal naoorlogs. Op één na: Het gezin van Paemel van Cyriel Buysse. "Dat is toch wel heel erg oud", merkte de verslaggeefster met lichte ontzetting in haar stem op.

Heel erg oud is: van 1903.
En de Abele Spelen dan? Hadewych? Multatuli? Conscience desnoods? Die portretteert in 1850 (aargh!) Baas Gansendonck. De gelijkenis met de huidige burgemeester van Beersel is treffend.

U zegt dat die ouwe troep zo moeilijk te lezen is? Een negentiende-eeuwse Engelse of Franse roman is over het algemeen goed te volgen, wat mede komt doordat de Engelse en Franse traditionalisten besloten hebben dat Engelse en Franse schoolkinderen die teksten moeten lezen, zodat ze gedwongen worden het ouderwetse hedendaags te maken. Dit is de kortste samenvatting van onze aanbevelingen aan de minister van Onderwijs.

Het zal u verheugen te vernemen dat er binnenkort bij AtlasContact een heruitgave van Het ivoren aapje verschijnt. De lichte ironie van een meesterwerk over Brussel dat in Amsterdam moet verschijnen zal wel niemand ontgaan. De eerste pagina hebben we dit voorjaar herspeld en zonder de naam Teirlinck te vermelden naar onze uitgeverij gestuurd. De redactrice las: "STIL, stil is de hoge kamer. Tegen de neergelaten venstergordijnen blauwt de vroege Meimorgen en verwisselt zijn violette klaarte met het ongelijke kaarsenlicht. Twaalf grote kaarsen branden aan het hoofdeinde van het zwarte praalbed, waar, in de open zwaar-eiken kist, wit uitrust de dode mevrouw Chanteraine..." "Wat een prachtig proza!", zei de redactrice. "Vast een klassieke Franse roman!"

À propos, waarom horen we onze minister van Cultuur niet? Eis nu eindelijk eens een competente, bevlogen minister van Cultuur! Want moet het resultaat van meer dan honderd jaar emancipatie nu echt een verzameling verkavelingen zijn, bestuurd door de nazaten van Baas Gansendonck, waar schoolkinderen onwetend worden gehouden en de Vlamingen van vijf dorpen verderop al ondertiteld moeten worden?

Benno Barnard. Beeld Photo News - Filip Naudts
Benno Barnard.Beeld Photo News - Filip Naudts

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234