Dinsdag 23/07/2019

Look hoes talking

Het verhaal achter deze geweldige platenhoes: “Dit is mijn manier om het verleden te herbeleven”

In de rubriek Look Hoes Talking gaan we op zoek naar het verhaal achter een Belgische platenhoes. Deze keer: Different Waters, het langverwachte debuutalbum van Coely, met een ontwerp van fotograaf Jesse Willems.

De hoes van 'Different Waters'. Beeld Universal Music

“Ik had vooraf geen uitgewerkt idee mijn hoofd”, herinnert Coely zich. “Ik heb Jesse heel toevallig ontmoet en vanaf dan ging alles snel. Wanneer ik nu naar de hoes kijk, zie ik een beeld dat vertelt waar ik voor sta. Ik denk écht dat deze samenwerking voorbestemd was.”

Coely is in de wolken met de hoes van Different Waters. En terecht. In haar zoektocht naar een collagekunstenaar kwam ze via haar artdirector uit bij opkomend fotograaf Jesse Willems. “Ik herinner mij hoe vlot onze eerste ontmoeting verliep”, vertelt ze. “Toen hij enkele ideeën toonde, zaten we meteen op de juiste golflengte. Zo dacht hij aan dezelfde kleuren als ik.”

Jesse Willems is vooral bekend voor zijn portretwerk. Hij werkt nog maar een half jaar met collages. “Omdat ik mij gevangen voelde binnen de grenzen van de fotografie zocht ik een andere manier om mij uit te drukken”, legt hij uit. “Ik heb een decennia-oude collectie National Geographic magazines geërfd van m’n overgrootvader, waaruit ik elementen voor mijn collages pluk. Dat is mijn manier om het verleden te herbeleven.”

Eclectisch

Voor het ontwerp van Different Waters vond hij in een National Geographic uit de jaren 50 een wolk die perfect op het gezicht van de Antwerpse zangeres paste. “Ik wilde een moderne hoes met een oude toets maken. Ik vind Coely haar muziek tegelijk doorleefd en hedendaags. Dat eclectisch karakter probeer ik in het beeld verwerken.”

Dromerig. Zo valt het ontwerp het best te omschrijven. “Ik heb de laatste jaren hoogtes en laagtes gekend”, vertelt Coely, “en je kan die mix van gevoelens ook aflezen uit de foto. Maar dat is verleden tijd, ik kijk op de hoes letterlijk naar de toekomst.”

Coely. Beeld Wouter Van Vooren

Pastelroos 

Dat ze voor een opvallende kleur als pastelroos koos, betekent dus niet dat Different Waters een zomerse wandeling door wonderland is. “Er zijn kleurrijke en donkere songs, maar aan het einde van de rit overheerst het optimisme. Ik zal mij zelden focussen op het negatieve. Zo zit ik gewoonweg niet in elkaar. Ik hoop dat je dat ook kan afleiden uit de hoes.”

Wanneer we haar vertellen dat het artwork hoop uitstraalt, volgt er een korte stilte. “Ik vind het cool dat jij dat erin ziet”, besluit Coely. “Ik kan alleen maar hopen dat de muziek hetzelfde gevoel oproept. Dan klopt het plaatje volledig.”

Coely - Different Waters Beeld Universal Music

Different Waters van Coely verschijnt op 17/3 bij Universal Music.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden