Zaterdag 28/01/2023

CULT.TOPHONDERD

Het ultieme Cult.overzicht van het jaar: aftellen van 60 naar 41

Katherine Langford in een scène van Netflix-reeks '13 Reasons Why'. Beeld AP
Katherine Langford in een scène van Netflix-reeks '13 Reasons Why'.Beeld AP

De Cult.redactie van De Morgen serveert een week lang het ultieme Cult.overzicht van het jaar. Van film over theater naar muziek: welke honderd dingen staken er het afgelopen jaar met kop, schouder en - vooral - bonte hanenkam bovenuit? Vandaag tellen we af van 60 naar 41.

Cult.redactie

60. TV Rick & Morty (Seizoen 3)

BoJack Horseman en Big Mouth schotelden ons in 2017 overheerlijke animatie voor. Maar het was het derde seizoen van Rick & Morty dat op eenzame hoogte stond. De serie over een geschifte wetenschapper en zijn sullige kleinzoon koppelde geflipte sciencefiction en horror aan scherpe maatschappelijke analyses en Weltschmerz. Superbe televisie. (Sasha Van der Speeten)

Te bekijken op Netflix.

59. THEATER INUK - Studio Orka

Je vraagt je af waar het Gentse gezelschap het blijft halen, maar na Zoutloos en Chasse patate dient alwéér de volgende bloedmooie jeugdvoorstelling zich aan. INUK is een verhaal over jonge mensen die een thuis zoeken en oude mensen die terug de wereld in moeten. Ze kruisen elkaars pad en openen elkaar de ogen. Onder de komische flow van gekke scènes schrijnt het verlies – het uwe én het mijne. (Evelyne Coussens)

Nog tot 28/1 op tournee door Vlaanderen. studio-orka.be

Lees hier onze recensie.

null Beeld Phile Deprez
Beeld Phile Deprez

58. CONCERT Gorillaz (Vorst)

Euforie, overdonderende sensatie en cartoonesk spektakel? Daar komen wij ons bed wel voor uit. Hey, we schuiven de gordijnen zelfs even open. U ook, kennelijk. In Vorst voelde niemand zich een moment in de aap gelogeerd bij Gorillaz. Wat. Een. Fuckin’. Grandioos. Concert. (Gunter Van Assche)

Gorillaz speelt volgend jaar op Rock Werchter.

Lees hier onze concertrecensie.

null Beeld Stefaan Temmerman
Beeld Stefaan Temmerman

57. EXPO Kenta Cobayashi (Stieglitz 19)

Voor coole, avontuurlijke fotografie kan u al tien jaar terecht bij Stieglitz 19, de Antwerpse galerie met een neus voor jong, hyperkinetisch en vaak ook Aziatisch talent. Japanner Kenta Cobayashi, die niets liever doet dan zijn leven in Tokio door Photoshop jagen, mocht de verjaardagstentoonstelling verzorgen. (Lotte Beckers)

Lees hier ons interview over de expo.

null Beeld rv Kenta Cobayashi / Stieglitz Gallery
Beeld rv Kenta Cobayashi / Stieglitz Gallery

56. THEATER £¥€$ - Ontroerend Goed

Ontroerend Goed speelde altijd al graag met zijn publiek, maar in £¥€$ (Lies) gebeurt dat letterlijk: welkom aan de casinotafels van het graaikapitalisme, waar de vriend van gisteren de concurrent van vandaag is. Ontroerend Goed legt de perverse psychologische mechanismen bloot van de high finance, maar veegt ook de medeplichtige rol van overheid niet onder de mat. Slim, snel en razend spannend theater. (Evelyne Coussens)

£¥€$ wordt in mei 2018 hernomen in Tielt en Luxemburg. ontroerendgoed.be

Lees hier onze recensie en hier ons interview over £¥€$.

null Beeld Michiel Devijver
Beeld Michiel Devijver

55. ALBUM Lilies - Melanie De Biasio

Negen tracks telt Lilies van Melanie De Biasio. Dat zij er acht meer dan op haar vorige plaat Blackened Cities - een bezwerende song van 24 minuten. Op Lilies zet ze, fragiel en zoekend, de tocht in de spelonken van haar hoofd en hart verder. Ons hart heeft ze intussen al. (Rik Van Puymbroeck)

Uit bij Pias.

Lees hier ons interview met Melanie De Biasio.

54. TV 13 Reasons Why

Ze zijn op één hand te tellen, de series over tieners die ook door volwassenen massaal worden verslonden. Alleen al daarom hoort 13 Reasons Why thuis in ons overzicht. Meer nog: deze reeks met verrassende vertelstructuur er níet in één keer doorjagen was op het randje van ondoenbaar - ons is het niet gelukt. En ook al noemden sommige psychologen de expliciete benadering van zelfdoding gevaarlijk, wij vonden ze gedurfd en grensverleggend. (Kim Van de Perre)

Te bekijken op Netflix.

53. FILM Get Out - Jordan Peele

Zelden was een thriller zo slim en relevant als Get Out. Regisseur Jordan Peele hekelt het systematische racisme waar zwarten in de VS elke dag mee geconfronteerd worden, maar verpakt zijn aanklacht in een razend spannend en lichtjes krankzinnig verhaal. Pure Hitchcock voor het #BlackLivesMatter-tijdperk. (Lieven Trio)

Te bekijken op Blu-ray, dvd, iTunes en VOD.

Lees hier onze recensie.

52. ALBUM The Kid - Kaitlyn Aurelia Smith

Met een uitzonderlijk oor voor detail tekent Smith in The Kid de hele menselijke levenslijn, van de eerste gedachte aan een kind, over het leren functioneren in het wereldlijke radarwerk, tot het langzaam weer tot as vergaan. En in haar intelligente en speelse taal laat ze haar stem versmelten met haar favoriete instrument: de modulaire synthesizer. (Lilith Geeraerts)

Uit op Western Vinyl.

51. STRIP Betty Boob - Vero Cabot & Julie Rocheleau

We hadden geen idee dat een woordeloos boek over borstkanker zo kon ontroeren en tegelijkertijd zo vrolijk en optimistisch kon zijn. Scenarist Vero Cabot en tekenaar Julie Rocheleau leverden zo dé verrassing van 2017. Hoewel het album in eerste instantie enkel bedoeld was voor de Franstalige lezer, deed de mond-tot-mondreclame snel haar werk en belandde het boek - geheel terecht - ook in de Vlaamse winkels. (Geert De Weyer)

Uit bij Casterman.

Lees hier ons artikel over Betty Boob.

null Beeld rv
Beeld rv

50. DANS A Love Supreme - Anna Teresa De Keersmaeker & Salva Sanchis

Coltrane laat zich niet makkelijk vatten. Kenners noemen zijn plaat A Love Supreme een gebed, opgebouwd uit minuscule muziekcellen die voor het doorsnee oor nauwelijks hoorbaar zijn. Maar zet die klanklijnen om in danslijnen, belichaam elk van de vier instrumenten door een jonge danser, en plots begrijp je het allemaal. Pure comfortfood voor het oog én hart. (Eline Van Lancker)

Tot 17/6 op tournee. rosas.be

Lees hier onze recensie.

null Beeld rv Anne Van Aerschot
Beeld rv Anne Van Aerschot

49. CONCERT Tamino (Rock Werchter)

Amper 21 is Tamino. Maar deze zomer ontpopte hij zich tot een volleerde festivalfluisteraar en hartenbreker. Beurtelings werd je door hem ontroerd, verleid en omvergekegeld. Verwoést zelfs door zijn stem. Die draait nooit loze pirouettes, maar gaat in Arabische krullen gehuld, en heeft het altijd zwaar gemunt op je gemoed. (Gunter Van Assche)

Lees hier onze recensie.

48. PODCAST Heavyweight (Seizoen 2)

Ooit al moeten huilen bij het beluisteren van een podcast? Nee? Dan heb je Heavyweight van Jonathan Goldstein nog nooit gehoord. Goldstein reist erin met anderen terug in de tijd om fouten, waar ze al hun hele leven over piekeren, terug recht te zetten. (Thomas Smolders)

Te beluisteren via iTunes en podcast-apps als Pocket Casts en Podcast Addict.

Lees hier onze recensie.

null Beeld RV
Beeld RV

47. ALBUM Sampha – Process

"No-one knows me like the piano in my mother's house", zong Sampha en hij scoorde een radiohitje. Maar die intimistische pianoballade is weinig representatief voor zijn grandioze debuut Process. De Britse soulvernieuwer croont er prachtig tussen donzige drumbeats, oriëntaalse motiefjes, hypnotiserende keyboards en klikkende elektronica. Kippenvel verzekerd. (Sasha Van der Speeten)

Uit op Young Turks.

Lees hier ons interview met Sampha.

46. ALBUM LCD Soundsystem – American Dream

Toen James Murphy in 2011 ophield met LCD Soundystem, was zijn nalatenschap quasi perfect. Te vrezen viel dat American Dream, zijn vierde album, een smet zou zijn op zijn oeuvre. Te hopen viel dat Murphy een nieuw meesterwerk afleverde. Het is dat laatste geworden: American Dream is een meesterwerk, en daarvoor kunnen we Murphy enkel dankbaar zijn. (Ewoud Ceulemans)

Uit op DFA/Columbia.

Lees hier onze recensie.

45. FILM Coco - Lee Unkrich & Adrian Molina

Na twee mindere vervolgfilms had Pixar dit jaar weer origineel werk klaar. Coco speelt zich af op Día de los Muertos, het uitbundige dodenfeest in Mexico (wanneer wij ons mistroostige Allerheiligen vieren), en opnieuw heeft de animatiestudio erin de grenzen van wat technisch mogelijk is verlegd. O, en nooit eerder zag de dood er zo mooi uit. (Robin Broos)

Nu in de bioscoop.

Lees hier onze recensie, hier ons interview met regisseur Lee Unkrich en hier onze reportage vanuit de Pixar-studio.

44. EXPO Hello, Robot (Design museum Gent)

Dat je er R2-D2 in volle glorie aantreft, is voor elke zichzelf respecterende Star Wars-fan al genoeg om deze expo de hemel in te prijzen. Maar ook op minder nostalgische gronden verzamelde het Gentse museum een intrigerende hoop vintage robots, bevreemdende technologieën én slimme vragen. Ticket inclusief een extra portie dankbaarheid, voor het feit dat je aan de kassa van het museum nog gewoon door een mens wordt toegesproken. (Eline Van Lancker)

Tot 15/4 in Design Museum Gent.

Lees hier onze recensie, hier onze reportage en hier ons interview met de chaperon van R2-D2.

null Beeld Mark Niedermann
Beeld Mark Niedermann

43. ALBUM I See You - The xx

I See You is de plaat waarop The xx zijn songs niet langer in het zwart kleedt, maar als bescheiden discokikkers. Of ook: op het derde album van het Britse trio leidt geluidsarchitect Jamie Smith de dans, en dat bezorgde de band gelijk zijn minst donkere langspeler tot dusver. Maar geen nood: The xx verliet dan al de schaduw, ze blijven ook in het licht onze favoriete kippenvelkwekerij. (Elmo Lê van)

Uit op Young Turks/XL.

Lees hier onze recensie en hier ons interview.

42. CONCERT Amenra (AB)

Er ontbreekt nog een vierde MIA-nominatie voor Amenra: die van beste live-act. Wie erbij was in een uitverkochte AB weet waarom. Een concert van de Kortrijkse postmetalband is als een zwarte mis, een ritueel. Onder loodzware tonen liet brulboei Colin H. van Eeckhout vleeshaken aanbrengen, om er gehavend maar gezuiverd weer uit te komen. Slotsong ‘A Solitary Reign’ (uit het knappe, nieuwe album Mass VI) was zelfs van een ultieme schoonheid. (Wim Wilri)

Lees hier onze recensie.

41. BOEK East/West - Harry Gruyaert

Magnumfotograaf Harry Gruyaert laat in East/West twee schijnbaar contrasterende werelden herrijzen: het Moskou van 1989, vlak voor de val van het IJzeren Gordijn, en Las Vegas en Los Angeles anno 1981. Maar de bijna cinematografische tableaus van Gruyaert tonen vooral hoe extreem interessant banaliteit kan zijn. De van Kodachrome verzadigde foto’s zijn ünheimlich, absurdistisch en mild melancholisch.(Dirk Leyman)

Uit bij Kannibaal.

Lees hier ons artikel over het boek en hier ons interview met Harry Gruyaert.

null Beeld rv
Beeld rv

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234