Zaterdag 28/01/2023

Televisie

Het tv-najaar komt eraan: dit krijgt u allemaal te zien

Het tweede seizoen van ‘Callboys’ komt eraan. Beeld RV
Het tweede seizoen van ‘Callboys’ komt eraan.Beeld RV

Na een zomer van Lili en Marleen, FC De Kampioenen en Eigen kweek, halen de zenders hun grote kanonnen boven om u in het najaar naar het scherm te lokken. Vaste waarden keren terug, maar ook een hele resem nieuwe programma’s krijgen een kans. Dit zult u te zien krijgen.

Cultredactie

EEN

null Beeld Belgaa
Beeld Belgaa

Voor Eén geldt vernieuwing en ‘oude vernieuwing’. De vertrouwelijke ‘oudjes’ en sterkhouders blijven, maar ze krijgen een nieuw laagje verf. Voor Jeroen Meus is dat een nieuwe keuken in Dagelijkse kost, voor Ben Crabbé een nieuw decor in Blokken en voor Thuis een nieuwe generiek. Keren ook terug (in het oorspronkelijke jasje): de human interest-programma’s Het huis, Spoed 24/7, Het gezin en Mij overkomt het niet.

Tot zover het vertrouwde gevoel. De hele zender krijgt vanaf september een nieuwe huisstijl, vijf jaar na de introductie van het handgeschreven Eén-logo.

Vandaag

Danira Boukhriss host de nieuwe dagelijkse talkshow Vandaag. Het programma wordt gemaakt door VRT NWS, maar is geen duidingsprogramma pur sang. “Het wordt geen tweede Terzake, maar een echt Eén-programma”, stelt nethoofd Olivier Goris gerust. “De grote man achter de schermen is Thomas Van den Bossche, die zowel Iedereen kiest met Phara de Aguirre als Van algemeen nut met Steven Van Herreweghe heeft geleid. Die werelden moeten allebei mogelijk zijn.”

Danira Boukhriss. Beeld Joris Casaer
Danira Boukhriss.Beeld Joris Casaer

Merci voor de muziek

Bart Peeters en Nora Gharib maken Merci voor de muziek. Peeters kreeg het idee uit de vele berichten die hij zelf zo vaak krijgt: of hij bijvoorbeeld geen livenummer wil opdragen aan een bijzonder persoon.

Durf te vragen

Siska Schoeters gaat in Durf te vragen op zoek naar de grappige, inhoudelijke en soms ongepaste vragen die gewone Vlamingen stiekem hebben over iets minder gewone Vlamingen, van priesters over bdsm-beoefenaars tot mensen met dwerggroei.

De twaalf

Op zondag is er sterke fictie met de reeks De twaalf, waarin twaalf burgers worden opgeroepen als juryleden van een ophefmakende moordzaak. Ze moeten beslissen over de schuld of onschuld van een gerespecteerde schooldirectrice die wordt beschuldigd van twee moorden.

Donderen in Keulen

De komische Sven de Leijer krijgt een quiz: Donderen in Keulen . Hij stelt een panel van burgers samen uit de hele wereld en stelt hen telkens dezelfde vragen. De kandidaten in eigen landen moeten gokken waarover zij het hebben, in een poging hun vooroordelen voor te zijn.

Geub

In Geub gaat de vrouw van een fictieve Philippe Geubels ervandoor met de dertig jaar oudere charismatische Nederlander William Van Bronkhorst. Een serie over het liefdesverdriet van Geubels.

Philippe Geubels en Jonas Geirnaert in ‘Geub’. Beeld Woestijnvis / Telenet
Philippe Geubels en Jonas Geirnaert in ‘Geub’.Beeld Woestijnvis / Telenet

Grenslanders

De mensen die in de polders tussen Vlaanderen en Nederland wonen, verbergen vaak meer geheimen en tradities dan de toeristische brochures doen vermoeden. Hun verhaal wordt verteld in Grenslanders. De drie fictiereeksen (Geub, Grenslanders en De twaalf) zijn ook direct integraal online te bekijken.

Kamp Waes

Later in het najaar komt Tom Waes terug op ‘zijn’ zondagavond. Hij gaat deze keer echter zelf geen uitdagingen aan. Voor Kamp Waes selecteerde hij uit 5.600 kandidaten vijftien Vlamingen die zich laten opleiden tot lid van de special forces van het Belgische leger.

CANVAS

null Beeld kos
Beeld kos

“Canvas staat weer ergens voor”, stelt nethoofd Olivier Goris. Maar wat is dat dan? In het najaar is dat toch vooral cultuur en geschiedenis. Zo krijgt Belpop een nieuw seizoen (vanaf 7/10) met Joost Zweegers, De Mens, Guido Belcanto en Bart Peeters, en een terugblik op 40 jaar Ancienne Belgique.

Paradise City

Triggerfinger-drummer Mario Goossens gaat in Paradise City (vanaf 18/10) naar zes steden die zwaar geteisterd werden door natuurrampen. In o.a. Hiroshima, Japan (de Atoombom 1945) en Port-au-Prince, Haïti (aardbeving 2010) onderzoekt hij of gekwetste steden via muziek uit hun as kunnen herrijzen? Welke stedelijke sterkhouders schrijven een positief verhaal tegen een gruwelijke achtergrond?

Weg van het meesterwerk

Binnenkort is er al Weg van het meesterwerk (vanaf 4/9), waarin Thomas Vanderveken een historische roadtrip maakt in het spoor van drie wereldberoemde werken van Vlaamse Meesters. “Dat wordt verteld als een detective, maar geeft ook goesting om die werken zélf te gaan bekijken.”

Thomas Vanderveken in het spoor van de Vlaamse Meesters in zijn nieuw programma.  Beeld VRT
Thomas Vanderveken in het spoor van de Vlaamse Meesters in zijn nieuw programma.Beeld VRT

Kinderen van het verzet

Kinderen van het verzet is er eind oktober en klinkt waarschijnlijk bekend. In die reeks zullen nakomelingen van Holocaust-slachtoffers hun verhaal doen. Daarvoor verzamelden de makers getuigenissen over de Jodenvervolging in België en de manier waarop de Holocaust in ons land is herdacht. Die producenten zijn dezelfde als bij Kinderen van de collaboratie, en ze bereiden nog een derde reeks voor, Kinderen van de Holocaust.

De slapelozen & Eenzaamheid

Met De slapelozen van Annick Ruyts (vanaf 2/10) en Eenzaamheid van Xavier Taveirne (later dit najaar), beiden gemaakt door productiehuis De chinezen, zet Canvas ook in op onderbelichte maatschappelijke thema’s. Taveirne maakt het taboe bespreekbaar in een reeks portretten van eenzame mensen uit alle generaties, van jongeren tot bejaarden. Annick Ruyts heeft zelf slaapproblemen en ze onderzoekt waarom zoveel mensen slecht slapen.

Fictie

Uiteraard mag frictie ook niet ontbreken. Internationale topfictie dan nog. Met de HBO-reeks Sharp Objects (vanaf 4/9 en nu al op VRT NU), later Das Boot (de sequel op de anti-oorlogsklassieker uit 1981) en Perpetual Grace Ltd (een neonoir met Ben Kingsley) haalt Canvas weer grote titels in huis.

VTM

null Beeld rv
Beeld rv

In het najaarsprogramma van vtm zien we elf nieuwe titels.

Gina & Chantal

Gina & Chantal is een fictiereeks met Tine Embrechts en Nathalie Meskens in de hoofdrollen. Op het online platform VTM GO is de reeks nu al te bekijken. Wie nog eventjes kan wachten om de spanning te bekijken rond een geheim van Gina, haar poetsvrouw Chantal en rijke hartsvriendinnen Eve en Nicky, krijgt de eerste aflevering begin september.

The Team 2

Dan is er ook The Team 2, met Lynn Van Royen in de hoofdrol. De zevenvoudige moord in een pension in de Deense moerasgebieden brengt een team van onderzoekers uit Denemarken, Duitsland en België samen. Wat eerst lijkt op een terreurdaad leidt de rechercheurs al snel naar de internationale kunsthandel, en een breed uitgesponnen netwerk van vluchtelingen.

Lynn Van Royen in ‘The Team 2'. Beeld Lumiere
Lynn Van Royen in ‘The Team 2'.Beeld Lumiere

(h)Alloomedia

In (h)Alloomedia gaat Luk Alloo opnieuw met BV’s aan de slag.

Loïc: Zot van Koken

Televisiekok Loïc Van Impe moet Sandra Bekkari doen vergeten en steekt VTM Koken in een nieuw jasje. Van Impe is vooral bekend als foodvlogger- en blogger én zijn recepten zijn enorm populair op zowel Facebook, Instagram als Youtube.

Lees nu

Kersvers tv-kok Loïc Van Impe en topchef Gert De Mangeleer: ‘Je mag falen. Dat hoort bij ondernemen’

Onderzoeksrechters

In Onderzoeksrechters kijken we mee in het bureau van acht onderzoeksrechters.

Nieuwe talkshow

De kers op de taart van VTM wordt een nieuwe late-night talkshow, die voorlopig in mysterie gehuld is. “Wat wij willen doen, is iets helemaal anders dan wat Eén de voorbije jaren deed”, licht Ricus Jansegers, directeur tv bij DPG Media, al een tipje van de sluier..

Sergio & Axel: van de kaart

In Sergio & Axel: van de kaart komt een verrassend duo bijeen. Na 25 jaar achter het fornuis acht sterrenchef Sergio Herman de tijd gekomen om een stapje in de (culinaire) wereld te zetten. Met Axel Daeseleire als reisgezel trekt hij onder andere naar Thailand, Japan, India, Mexico en Libanon. Een programma dat het vooral van de wisselwerking tussen de plichtbewuste Herman en bon vivant Daeseleire moet hebben.

Sergio Herman en Axel Daeseleire op avontuurlijke roadtrip langs de grootste wereldkeukens. Beeld VTM
Sergio Herman en Axel Daeseleire op avontuurlijke roadtrip langs de grootste wereldkeukens.Beeld VTM

Make Belgium Great Again

Make Belgium Great Again komt terug. Nadat ze vorig jaar de Vlaming warm maakte voor orgaandonaties en drinkbussen doet Frances Lefebure dit najaar opnieuw een poging om van België een greatere plek te maken. Ze bindt onder andere de strijd aan tegen sigarettenpeuken, probeert de bij van de ondergang te redden en zet vrijwilligerswerk in de kijker.

‘Make Belgium Great Again’ met Frances Lefebure.  Beeld RV
‘Make Belgium Great Again’ met Frances Lefebure.Beeld RV

De Code van Coppens

De broertjes Coppens maakten de afgelopen jaren van wetenschappelijk verantwoorde stunts hun handelsmerk. Maar stilaan raken ze het beu om zelf als proefkonijn te dienen. In De Code van Coppens sturen ze daarom een aantal van hun bekende collega’s de vuurlinie in. Aan hen om op wetenschappelijk wijze uit de escape room van de Coppens-broers te raken.

Studio Stan

Sommige persoonlijke verhalen zijn zo sterk, dat ze hun eigen plaat verdienen. Elke gast in de opnamestudio van Stan Van Samang heeft een bijzondere reden om een bepaalde song op te nemen. Stuk per stuk zijn het songs die horen bij een grappig of emotioneel verhaal. Stan schakelt topmuzikanten in om van die ene song een speciale cover te maken, even uniek als de uitvoerder.

Andy op patrouille

Andy Peelman, de flik uit De buurtpolitie die ook in het echte leven agent is, krijgt een eigen programma. Hij trekt in Andy op patrouille naar het buitenland om in lokale korpsen de sfeer te gaan opsnuiven.

Beat VTM

Dan is er nog het kopstukkenprogramma Beat VTM. Acht onbekende Vlamingen kruisen de degens met 8 VTM-gezichten. Koen Wauters, Nathalie Meskens, Freek Braeckman, Kürt Rogiers, Natalia, Guga Baúl, Mathias Coppens en Olga Leyers worden door hen uitgedaagd om een totaal nieuwe discipline onder de knie te krijgen, binnen de 100 dagen. In de herfst komt een pilootaflevering op tv, het volledige programma volgt later.

VIER

null Beeld SBS Belgium
Beeld SBS Belgium

Ook bij vier volgt dit najaar een combinatie van sterkhouders en opmerkelijke nieuwkomers. Sterkhouders Gert Late Night en, later, De slimste mens vormen samen met de voetbalprogramma’s de ruggengraat van de zender.

Dancing with the Stars

Dancing with the Stars krijgt een tweede seizoen en gaat op zoek naar een opvolger voor winnaar James Cooke. Jani Kazaltsis presenteerde vorig jaar nog samen met Gert Verhulst, maar is nu zelf deelnemer.

The Battle

Cooke is daarnaast te zien in The Battle met zijn maatje Gert Verhulst. Het duo Verhulst-Cooke wil Hollanders inpakken in het programma. Ze dagen twee Nederlandse collega’s uit om aartsmoeilijke uitdagingen van hen te winnen. Van acrobatische stunts met een trapeze tot extreme hersentrainingen. En dat voor een livepubliek.

Ooit vrij

In Ooit vrij staan verhalen over gevangenisstraffen centraal. Hoeveel jaar cel riskeert iemand? Hoe snel komt iemand weer vrij? Hoe kan een penitentiair verlof mislopen? En wie beslist wanneer een gedetineerde de gevangenis mag verlaten?

Forever Young

Frances Lefebure is niet alleen te zien op VTM. In Forever Young reconstrueert ze samen met familieleden en vrienden de laatste reis van een verloren zoon, dochter, broer of zus. Pakkende portretten over jonge helden die zoveel meer waren dan ‘op het verkeerde moment op de verkeerde plaats’.

Help, mijn borsten staan online

Help, mijn borsten staan online is een vierdelige reeks van Eric Goens met Evi Hanssen over de donkerste kanten van het internet. Ze komen er in contact met sexting, grooming, catfishing en sextortion.

De Callboys.  Beeld RV
De Callboys.Beeld RV

Callboys

En dan zijn er nog de Callboys, natuurlijk. Na het succes van de eerste reeks komt er dit najaar een vervolg. Gigolo’s Devon Macharis (Matteo Simoni), Jeremy - de identieke tweelingbroer van de overleden Jay - Vleugels (Rik Verheye), Wesley Biets (Stef Aerts) en Randy Paret (Bart Hollanders) gaan dit seizoen voor meer ‘diepgang’.

De rechtbank

Humor en bittere ernst wisselen elkaar dan weer af in de ondertussen al vertrouwde Belgische gerechtsgebouwen. De rechtbank volgt dit najaar zes nieuwe en vier bekende rechters bij hun oordelen over kleine en minder onschuldige feiten. Van een moeder met geheugenproblemen en iemand die haar bankkaart heeft gebruikt tot een agressieve zoon die enkel voor de rechtbank tot rede kan komen.

Bake Off

Ook VIER heeft terug zijn kookprogramma, namelijk het derde seizoen van Bake Off. Na acht weken vol soesjes, cupcakes en spektakelstukken weten we welke kandidaat zich dit jaar de beste hobbybakker van Vlaanderen mag noemen. Nieuw dit seizoen: een kerstspecial waarin BV’s hun bakkunsten mogen showen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234