Televisie
Het tv-najaar komt eraan: dit krijgt u allemaal te zien
Na een zomer van Lili en Marleen, FC De Kampioenen en Eigen kweek, halen de zenders hun grote kanonnen boven om u in het najaar naar het scherm te lokken. Vaste waarden keren terug, maar ook een hele resem nieuwe programma’s krijgen een kans. Dit zult u te zien krijgen.
EEN
Voor Eén geldt vernieuwing en ‘oude vernieuwing’. De vertrouwelijke ‘oudjes’ en sterkhouders blijven, maar ze krijgen een nieuw laagje verf. Voor Jeroen Meus is dat een nieuwe keuken in Dagelijkse kost, voor Ben Crabbé een nieuw decor in Blokken en voor Thuis een nieuwe generiek. Keren ook terug (in het oorspronkelijke jasje): de human interest-programma’s Het huis, Spoed 24/7, Het gezin en Mij overkomt het niet.
Tot zover het vertrouwde gevoel. De hele zender krijgt vanaf september een nieuwe huisstijl, vijf jaar na de introductie van het handgeschreven Eén-logo.
Vandaag
Danira Boukhriss host de nieuwe dagelijkse talkshow Vandaag. Het programma wordt gemaakt door VRT NWS, maar is geen duidingsprogramma pur sang. “Het wordt geen tweede Terzake, maar een echt Eén-programma”, stelt nethoofd Olivier Goris gerust. “De grote man achter de schermen is Thomas Van den Bossche, die zowel Iedereen kiest met Phara de Aguirre als Van algemeen nut met Steven Van Herreweghe heeft geleid. Die werelden moeten allebei mogelijk zijn.”
Merci voor de muziek
Bart Peeters en Nora Gharib maken Merci voor de muziek. Peeters kreeg het idee uit de vele berichten die hij zelf zo vaak krijgt: of hij bijvoorbeeld geen livenummer wil opdragen aan een bijzonder persoon.
Durf te vragen
Siska Schoeters gaat in Durf te vragen op zoek naar de grappige, inhoudelijke en soms ongepaste vragen die gewone Vlamingen stiekem hebben over iets minder gewone Vlamingen, van priesters over bdsm-beoefenaars tot mensen met dwerggroei.
De twaalf
Op zondag is er sterke fictie met de reeks De twaalf, waarin twaalf burgers worden opgeroepen als juryleden van een ophefmakende moordzaak. Ze moeten beslissen over de schuld of onschuld van een gerespecteerde schooldirectrice die wordt beschuldigd van twee moorden.
Donderen in Keulen
De komische Sven de Leijer krijgt een quiz: Donderen in Keulen . Hij stelt een panel van burgers samen uit de hele wereld en stelt hen telkens dezelfde vragen. De kandidaten in eigen landen moeten gokken waarover zij het hebben, in een poging hun vooroordelen voor te zijn.
Geub
In Geub gaat de vrouw van een fictieve Philippe Geubels ervandoor met de dertig jaar oudere charismatische Nederlander William Van Bronkhorst. Een serie over het liefdesverdriet van Geubels.
Grenslanders
De mensen die in de polders tussen Vlaanderen en Nederland wonen, verbergen vaak meer geheimen en tradities dan de toeristische brochures doen vermoeden. Hun verhaal wordt verteld in Grenslanders. De drie fictiereeksen (Geub, Grenslanders en De twaalf) zijn ook direct integraal online te bekijken.
Kamp Waes
Later in het najaar komt Tom Waes terug op ‘zijn’ zondagavond. Hij gaat deze keer echter zelf geen uitdagingen aan. Voor Kamp Waes selecteerde hij uit 5.600 kandidaten vijftien Vlamingen die zich laten opleiden tot lid van de special forces van het Belgische leger.
CANVAS
“Canvas staat weer ergens voor”, stelt nethoofd Olivier Goris. Maar wat is dat dan? In het najaar is dat toch vooral cultuur en geschiedenis. Zo krijgt Belpop een nieuw seizoen (vanaf 7/10) met Joost Zweegers, De Mens, Guido Belcanto en Bart Peeters, en een terugblik op 40 jaar Ancienne Belgique.
Paradise City
Triggerfinger-drummer Mario Goossens gaat in Paradise City (vanaf 18/10) naar zes steden die zwaar geteisterd werden door natuurrampen. In o.a. Hiroshima, Japan (de Atoombom 1945) en Port-au-Prince, Haïti (aardbeving 2010) onderzoekt hij of gekwetste steden via muziek uit hun as kunnen herrijzen? Welke stedelijke sterkhouders schrijven een positief verhaal tegen een gruwelijke achtergrond?
Weg van het meesterwerk
Binnenkort is er al Weg van het meesterwerk (vanaf 4/9), waarin Thomas Vanderveken een historische roadtrip maakt in het spoor van drie wereldberoemde werken van Vlaamse Meesters. “Dat wordt verteld als een detective, maar geeft ook goesting om die werken zélf te gaan bekijken.”
Kinderen van het verzet
Kinderen van het verzet is er eind oktober en klinkt waarschijnlijk bekend. In die reeks zullen nakomelingen van Holocaust-slachtoffers hun verhaal doen. Daarvoor verzamelden de makers getuigenissen over de Jodenvervolging in België en de manier waarop de Holocaust in ons land is herdacht. Die producenten zijn dezelfde als bij Kinderen van de collaboratie, en ze bereiden nog een derde reeks voor, Kinderen van de Holocaust.
De slapelozen & Eenzaamheid
Met De slapelozen van Annick Ruyts (vanaf 2/10) en Eenzaamheid van Xavier Taveirne (later dit najaar), beiden gemaakt door productiehuis De chinezen, zet Canvas ook in op onderbelichte maatschappelijke thema’s. Taveirne maakt het taboe bespreekbaar in een reeks portretten van eenzame mensen uit alle generaties, van jongeren tot bejaarden. Annick Ruyts heeft zelf slaapproblemen en ze onderzoekt waarom zoveel mensen slecht slapen.
Fictie
Uiteraard mag frictie ook niet ontbreken. Internationale topfictie dan nog. Met de HBO-reeks Sharp Objects (vanaf 4/9 en nu al op VRT NU), later Das Boot (de sequel op de anti-oorlogsklassieker uit 1981) en Perpetual Grace Ltd (een neonoir met Ben Kingsley) haalt Canvas weer grote titels in huis.
VTM
In het najaarsprogramma van vtm zien we elf nieuwe titels.
Gina & Chantal
Gina & Chantal is een fictiereeks met Tine Embrechts en Nathalie Meskens in de hoofdrollen. Op het online platform VTM GO is de reeks nu al te bekijken. Wie nog eventjes kan wachten om de spanning te bekijken rond een geheim van Gina, haar poetsvrouw Chantal en rijke hartsvriendinnen Eve en Nicky, krijgt de eerste aflevering begin september.
The Team 2
Dan is er ook The Team 2, met Lynn Van Royen in de hoofdrol. De zevenvoudige moord in een pension in de Deense moerasgebieden brengt een team van onderzoekers uit Denemarken, Duitsland en België samen. Wat eerst lijkt op een terreurdaad leidt de rechercheurs al snel naar de internationale kunsthandel, en een breed uitgesponnen netwerk van vluchtelingen.
(h)Alloomedia
In (h)Alloomedia gaat Luk Alloo opnieuw met BV’s aan de slag.
Loïc: Zot van Koken
Televisiekok Loïc Van Impe moet Sandra Bekkari doen vergeten en steekt VTM Koken in een nieuw jasje. Van Impe is vooral bekend als foodvlogger- en blogger én zijn recepten zijn enorm populair op zowel Facebook, Instagram als Youtube.
Lees nu
Kersvers tv-kok Loïc Van Impe en topchef Gert De Mangeleer: ‘Je mag falen. Dat hoort bij ondernemen’
Onderzoeksrechters
In Onderzoeksrechters kijken we mee in het bureau van acht onderzoeksrechters.
Nieuwe talkshow
De kers op de taart van VTM wordt een nieuwe late-night talkshow, die voorlopig in mysterie gehuld is. “Wat wij willen doen, is iets helemaal anders dan wat Eén de voorbije jaren deed”, licht Ricus Jansegers, directeur tv bij DPG Media, al een tipje van de sluier..
Sergio & Axel: van de kaart
In Sergio & Axel: van de kaart komt een verrassend duo bijeen. Na 25 jaar achter het fornuis acht sterrenchef Sergio Herman de tijd gekomen om een stapje in de (culinaire) wereld te zetten. Met Axel Daeseleire als reisgezel trekt hij onder andere naar Thailand, Japan, India, Mexico en Libanon. Een programma dat het vooral van de wisselwerking tussen de plichtbewuste Herman en bon vivant Daeseleire moet hebben.
Make Belgium Great Again
Make Belgium Great Again komt terug. Nadat ze vorig jaar de Vlaming warm maakte voor orgaandonaties en drinkbussen doet Frances Lefebure dit najaar opnieuw een poging om van België een greatere plek te maken. Ze bindt onder andere de strijd aan tegen sigarettenpeuken, probeert de bij van de ondergang te redden en zet vrijwilligerswerk in de kijker.
De Code van Coppens
De broertjes Coppens maakten de afgelopen jaren van wetenschappelijk verantwoorde stunts hun handelsmerk. Maar stilaan raken ze het beu om zelf als proefkonijn te dienen. In De Code van Coppens sturen ze daarom een aantal van hun bekende collega’s de vuurlinie in. Aan hen om op wetenschappelijk wijze uit de escape room van de Coppens-broers te raken.
Studio Stan
Sommige persoonlijke verhalen zijn zo sterk, dat ze hun eigen plaat verdienen. Elke gast in de opnamestudio van Stan Van Samang heeft een bijzondere reden om een bepaalde song op te nemen. Stuk per stuk zijn het songs die horen bij een grappig of emotioneel verhaal. Stan schakelt topmuzikanten in om van die ene song een speciale cover te maken, even uniek als de uitvoerder.
Andy op patrouille
Andy Peelman, de flik uit De buurtpolitie die ook in het echte leven agent is, krijgt een eigen programma. Hij trekt in Andy op patrouille naar het buitenland om in lokale korpsen de sfeer te gaan opsnuiven.
Beat VTM
Dan is er nog het kopstukkenprogramma Beat VTM. Acht onbekende Vlamingen kruisen de degens met 8 VTM-gezichten. Koen Wauters, Nathalie Meskens, Freek Braeckman, Kürt Rogiers, Natalia, Guga Baúl, Mathias Coppens en Olga Leyers worden door hen uitgedaagd om een totaal nieuwe discipline onder de knie te krijgen, binnen de 100 dagen. In de herfst komt een pilootaflevering op tv, het volledige programma volgt later.
VIER
Ook bij vier volgt dit najaar een combinatie van sterkhouders en opmerkelijke nieuwkomers. Sterkhouders Gert Late Night en, later, De slimste mens vormen samen met de voetbalprogramma’s de ruggengraat van de zender.
Dancing with the Stars
Dancing with the Stars krijgt een tweede seizoen en gaat op zoek naar een opvolger voor winnaar James Cooke. Jani Kazaltsis presenteerde vorig jaar nog samen met Gert Verhulst, maar is nu zelf deelnemer.
The Battle
Cooke is daarnaast te zien in The Battle met zijn maatje Gert Verhulst. Het duo Verhulst-Cooke wil Hollanders inpakken in het programma. Ze dagen twee Nederlandse collega’s uit om aartsmoeilijke uitdagingen van hen te winnen. Van acrobatische stunts met een trapeze tot extreme hersentrainingen. En dat voor een livepubliek.
Ooit vrij
In Ooit vrij staan verhalen over gevangenisstraffen centraal. Hoeveel jaar cel riskeert iemand? Hoe snel komt iemand weer vrij? Hoe kan een penitentiair verlof mislopen? En wie beslist wanneer een gedetineerde de gevangenis mag verlaten?
Forever Young
Frances Lefebure is niet alleen te zien op VTM. In Forever Young reconstrueert ze samen met familieleden en vrienden de laatste reis van een verloren zoon, dochter, broer of zus. Pakkende portretten over jonge helden die zoveel meer waren dan ‘op het verkeerde moment op de verkeerde plaats’.
Help, mijn borsten staan online
Help, mijn borsten staan online is een vierdelige reeks van Eric Goens met Evi Hanssen over de donkerste kanten van het internet. Ze komen er in contact met sexting, grooming, catfishing en sextortion.
Callboys
En dan zijn er nog de Callboys, natuurlijk. Na het succes van de eerste reeks komt er dit najaar een vervolg. Gigolo’s Devon Macharis (Matteo Simoni), Jeremy - de identieke tweelingbroer van de overleden Jay - Vleugels (Rik Verheye), Wesley Biets (Stef Aerts) en Randy Paret (Bart Hollanders) gaan dit seizoen voor meer ‘diepgang’.
De rechtbank
Humor en bittere ernst wisselen elkaar dan weer af in de ondertussen al vertrouwde Belgische gerechtsgebouwen. De rechtbank volgt dit najaar zes nieuwe en vier bekende rechters bij hun oordelen over kleine en minder onschuldige feiten. Van een moeder met geheugenproblemen en iemand die haar bankkaart heeft gebruikt tot een agressieve zoon die enkel voor de rechtbank tot rede kan komen.
Bake Off
Ook VIER heeft terug zijn kookprogramma, namelijk het derde seizoen van Bake Off. Na acht weken vol soesjes, cupcakes en spektakelstukken weten we welke kandidaat zich dit jaar de beste hobbybakker van Vlaanderen mag noemen. Nieuw dit seizoen: een kerstspecial waarin BV’s hun bakkunsten mogen showen.