Maandag 05/06/2023
null

AchtergrondVlaamse tv

Het najaar op tv: waarom u (niet) moet kijken

Beeld © VRT - Johan Jacobs

Maandag schiet het televisienajaar uit de startblokken, met traditiegetrouw overvolle zendschema’s en een massa nieuwigheden. Om de keuzestress tot een minimum te beperken lijst De Morgen de belangrijkste nieuwkomers op. En om het u nog makkelijker te maken vermelden we meteen waarom u wel of net niet moet kijken.

Pieter Dumon

Axel gaat binnen

Zeker kijken:

Zijn televisieprogramma’s brengen Axel Daeseleire wel vaker op plaatsen of in situaties waar de doorsnee burger liever in een grote boog omheen loopt. Maar of hij zich nu laat bedriegen in Axel opgelicht of daklozen op het rechte pad helpt in Project Axel, steeds doet hij dat op zijn eigen no-nonsense manier. Geen fluwelen handschoentjes, niet rond de pot draaien en gewoon de vragen stellen waar ook de kijker mee zit. Dat belooft hij ook te doen in Axel gaat binnen, zijn nieuwste programma waarvoor hij telkens een paar dagen kampeert op plekken waar je normaal niet makkelijk binnen raakt. In het brandwondencentrum van Neder-Over-Heembeek bijvoorbeeld, een woon-zorgcentrum of het niet onbesproken Forensisch Psychiatrisch Centrum in Gent wil hij zich wagen aan wat hij omschrijft als ‘speeddaten met bijzondere mensen’. Het moet al vreemd lopen wil dat geen match opleveren.

Toch maar zappen:

Axel gaat binnen is niet het eerste en zeker niet het laatste televisieprogramma dat een ongecensureerde blik achter de schermen belooft. Maar dat draait vaker wel dan niet op een sof uit.

Maandag 31 augustus, om 21.40 uur op VTM

Arnout Hauben en co. in ‘Dwars door België’. Beeld VRT
Arnout Hauben en co. in ‘Dwars door België’.Beeld VRT

Dwars Door België

Zeker kijken:

Wanneer Arnout Hauben en zijn vast gezelschap hun wandelschoenenen aantrekken, levert dat meestal een aantal fijne televisieavonden op. Aanvankelijk was het de bedoeling om rond de Middellandse Zee te stappen, maar de coronacrisis gooide roet in het eten. Het werd dan maar een staycation met de GR129 als traject. Een probleem hoeft dat niet te zijn. Een programma als Dwars door België moet het vooral hebben van goede verhalen. En die vind je ook dicht bij huis, zo blijkt al in aflevering één. Waarom zou je naar het verre buitenland trekken wanneer je ook in Assebroek een would-be Zwitser met een afkeer voor kaas tegen het lijf kan lopen?

Toch maar zappen:

In een ander leven – zonder televisie – was Arnout Hauben zonder enige twijfel een gepassioneerd geschiedenisleraar geweest. Maar ook als televisiemaker steekt die leraar nog af en toe de kop op. Als dat te vaak en te nadrukkelijk gebeurt, durven zijn programma’s al eens naar muffe schooltelevisie te gaan geuren.

Maandag 31/8, om 20.40 uur op Eén

Pedro Elias in ‘Opvoeden doe je zo’.  Beeld VIER
Pedro Elias in ‘Opvoeden doe je zo’.Beeld VIER

Opvoeden doe je zo

Zeker kijken:

Tijdens de lockdown profileerde Pedro Elias zich in de Container Cup tot de ideale babysit voor topsportend Vlaanderen. Met Opvoeden doe je zo probeert hij zijn klantenbestand verder uit te breiden. Met de hulp van een handvol BV’s loodst hij de kijker door het mijnenveld dat opvoeden heet. De BV-ouders in kwestie krijgen 45 minuten lang een kind onder hun hoede en moeten als nieuw samengesteld gezin op zoek naar de ideale opvoeding. Wie vreest bedolven te worden onder een gigantische berg pedagogische tips, kan opgelucht ademhalen. Elias haalt eigenhandig de opvoedkundige lat naar beneden. “Ik hoop alleen dat we de kinderen niet slechter afleveren dan we ze gekregen hebben.”

Toch maar zappen:

De gastenlijst voor dit programma is wel heel erg op een drafje samengesteld. Of mensen als Jeroom, Willie Wartaal of Jonas Geirnaert überhaupt over pedagogische kwaliteiten beschikken en in welke vorm die zich dan wel mogen manifesteren, willen we nog wel zien. Maar ligt er iemand wakker van de opvoedkundige inzichten van Margriet Hermans, Pat Krimson of Wendy Van Wanten?

Donderdag 3/9, om 20.35 uur op VIER

Sanne Samina Hanssen als Sharon, Tom Waes als Bob Lemmens en Wim Willaert als Laurent Berger in de politieserie ‘Undercover 2’. Beeld VRT
Sanne Samina Hanssen als Sharon, Tom Waes als Bob Lemmens en Wim Willaert als Laurent Berger in de politieserie ‘Undercover 2’.Beeld VRT

Undercover 2

Zeker kijken:

Kan Tom Waes acteren? Dat was de hamvraag bij de start van het eerste Undercover-seizoen. Het antwoord? Volmondig ‘ja’. Al werd Waes daarbij ook geholpen door de voortreffelijke cast. De aanwezigheid van Nederlandse supersterren als Frank Lammers en Anna Drijver tilde de hele reeks naar een hoger niveau. In het tweede seizoen komt dat duo nog eens rugdekking geven aan Waes. Zij krijgen daarbij versterking van een aantal grote namen uit Vlaamse acteermiddens. Ruth Becquart, bijvoorbeeld. Of Wim Willaert en Sebastien Dewaele die in Grenslanders en Eigen kweek al bewezen dat het knettert wanneer ze samen op de set mogen staan. Een forse upgrade voor een sowieso al indrukwekkende line-up. Dat moet wel vonken geven.

Toch maar zappen:

In het eerste seizoen van Undercover werden – bijna – alle losse eindjes zorgvuldig aan elkaar geknoopt. Daar een tweede seizoen aan breien, zonder al te vergezochte ingrepen in het scenario is altijd moeilijk. En als het verhaal rammelt, verliezen ook de sterren uit de cast hun glans.

Zondag 6/9, om 20.35 uur op Eén

Human interest met de familie Planckaert in ‘Château Planckaert’. Beeld VRT
Human interest met de familie Planckaert in ‘Château Planckaert’.Beeld VRT

Château Planckaert

Zeker kijken:

Of het nu op of naast de fiets is, een telg van het roemrijke geslacht Planckaert zorgt altijd voor spektakel. En dat is precies is waar de makers van Château Planckaert op hopen. Vijftien jaar nadat de eerste aflevering van de docusoap rond Eddy en co. op antenne ging, krijgen we opnieuw een inkijk in het leven van het gezin Planckaert dat voor de gelegenheid en grand complet naar Frankrijk verkaste. Vijftien jaar geleden groeiden De Planckaerts uit tot een televisiehit en ook nu lijken alle elementen aanwezig om dat huzarenstukje nog eens te herhalen. De gestage uitbreiding van het gezin zorgde voor een forse toename van het aantal kleurrijke protagonisten. Een duidelijke rode draad is er ook: de Planckaerts willen in Frankrijk op geheel eigen wijze een vervallen kasteel tot leven wekken. Dat project is zo hooggegrepen dat het wel af en toe eens fout moet gaan. Ook qua dramagehalte zit het dus wel goed.

Toch maar zappen:

De korte inhoud van Château Planckaert – excentrieke familie, kasteel, Frankrijk – doet wel heel erg denken aan de Nederlandse hitserie rond de familie Meiland. Zelfs de naam werd schaamteloos van Château Meiland gepikt. Op een doorslagje van het Nederlandse origineel zit echt niemand te wachten.

Zondag 6/9, om 20 uur op Eén

Stef Wauters - 2020 - Rode Duivels Magazine - generic Beeld VTM
Stef Wauters - 2020 - Rode Duivels Magazine - genericBeeld VTM

Denemarken vs. België

Zeker kijken:

Nu we – voorlopig – het stadion niet meer binnen mogen, is tv-kijken de enig overgebleven mogelijkheid om de verrichtingen van onze Rode Duivels te volgen. Zaterdag nemen de Rode Duivels het op tegen Denemarken in de Nations League. En om dat de nodige luister bij te zetten, halen ze bij VTM hun joker boven. Stef Wauters – die een verleden heeft als sportjournalist – mag vanuit een gloednieuwe studio de wedstrijden van de Rode Duivels presenteren. Hij moet ervoor zorgen dat die uitzendingen ook het bekijken waard worden voor wie het niet zo voor voetbal heeft. Alleen al de poging om met de traditionele voor- en nabeschouwingen iets nieuws te doen maakt deze eerste match het bekijken waard.

Toch maar zappen:

Voetbalwedstrijden en commerciële zenders zijn altijd een moeilijk huwelijk. Meestal moeten er voor, tijdens en na de match zo veel sponsorboodschappen passeren dat er voor een vrijblijvende babbel, laat staan een deftige analyse amper tijd over blijft. Veel kans dat ook Stef Wauters verloren loopt tussen al dat commercieel geweld.

Zaterdagavond op 5/9, op VTM

Meryl Streep als Mary Louise Wright in het tweede seizoen van de topserie ‘Big Little Lies’. Beeld HBO
Meryl Streep als Mary Louise Wright in het tweede seizoen van de topserie ‘Big Little Lies’.Beeld HBO

Big Little Lies

Zeker kijken:

Het eerste seizoen van Big Little Lies wist zich meteen tussen de absolute topreeksen uit de televisiegeschiedenis te nestelen. Met dank aan een all-star cast met onder andere Nicole Kidman, Reese Witherspoon, Alexander Skarsgard en Laura Dern in de hoofdrollen. Om in het tweede seizoen toch nog beter te doen haalden de producenten er nog een ster bij. En wat voor een. Meryl Streep zet een fantastische boze schoonmoeder neer en speelt zo in haar eentje het verzameld talent uit het eerste seizoen op een hoopje. Zin in een masterclass acteren? Dan mag je deze reeks niet missen.

Toch maar zappen:

Als u een portie kwalitatieve buitenlandse fictie op tijd en stond wel kan smaken, is de kans groot dat u dit tweede seizoen al op een ander platform hebt gezien.

Woensdag 2/9, om 22.15 uur op Canvas

Fatma Taspinar en Alain Remue in ‘De Cel Vermiste Personen’ Beeld VRT
Fatma Taspinar en Alain Remue in ‘De Cel Vermiste Personen’Beeld VRT

Cel Vermiste Personen

Wanneer je Alain Remue in beeld ziet verschijnen, dan weet je dat het foute boel is. De Cel Vermiste Personen, waarvan hij aan het hoofd staat, kennen we vooral van geruchtmakende verdwijningszaken zoals die van An en Eefje, Julie en Melissa, Liam Vanden Branden of recent nog Frederik Vanclooster. Maar die maken slechts een fractie uit van het totale aantal dossiers die op het bureau van de speurders passeren. “Elke dag krijgt de Cel minstens drie telefoons over nieuwe verdwijningen”, zegt VRT-journaliste Fatma Taspinar. “Al die mensen hebben een naam en een gezicht. En geliefden die hen missen. De Cel probeert hen een antwoord te geven. Ook al is dat vaak pijnlijk. Ik wou weten hoe je dat volhoudt.” Taspinar nestelde zich een paar maanden lang in het spoor van de speurders om Jambers-gewijs te onderzoeken wie ze zijn, wat ze doen en wat hen drijft. Het resultaat is een vierdelige docu die in een inkijk geeft bij de meest beruchte maar tegelijk ook meest onbekende politieafdeling van ons land.

Toch maar zappen:

De reeks moet het vijfentwintigjarig bestaan van de cel vermiste personen in de verf zetten. Dat soort verjaardagsjournalistiek durft nogal eens te verzanden in een weinig kritisch promoverhaal.

Woensdag 2/9, om 20.40 uur op Eén

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234