Zondag 29/01/2023

GalleryViewerPhilippe Leeman

‘Het loopt soms uit de hand. Kunst verzamelen is bij mij wellicht een stoornis’

Philippe Leemans Beeld GalleryViewer
Philippe LeemansBeeld GalleryViewer

Wat vinden kunstliefhebbers mooi? Waar kopen ze kunst en vooral: wat kopen ze? Iedere maandag vertelt een liefhebber in deze rubriek over zijn band met kunst. Deze week: Philippe Leeman, directeur strategie bij Touring.

Oscar van Gelderen

Wat betekent kunst voor u?

“Kunst betekent vrijheid voor mij. Kunst doet nadenken, twijfelen en verandert je denken. Kunst zorgt voor reflectie op de belangrijke levensvragen. Om een bekende filosoof te parafraseren: ‘Zonder kunst zou het leven een vergissing zijn.’”

Heeft u kunst van huis uit meegekregen?

“De bekende schilder Alfred Stevens was een familielid, en mijn ouders hadden een grote interesse voor kunst, maar daarna heb ik mijn eigen pad zelf moeten ontdekken door duizenden bezoeken aan tentoonstellingen, kunstenaarsateliers, musea, galeries en kunstbeurzen. Kunst leren ontdekken vergt een inspanning en dat is goed zo! De beloning achteraf is fantastisch.”

Waar haalt u uw informatie over het wel en wee in de kunstwereld vandaan?

“Recensies in kranten, internationale- en landelijke kunstmagazines, de veel te schaarse programma’s over kunst en kunstenaars op televisie, en natuurlijk de ontelbare websites en socialemediakanalen.”

Dirk Braeckman - ‘Dear deer, I hope’ (2019), Zeno X Gallery Beeld GalleryViewer
Dirk Braeckman - ‘Dear deer, I hope’ (2019), Zeno X GalleryBeeld GalleryViewer

Waar bekijkt u het liefste kunst?

“Jaarlijks bezoek ik meer dan tweehonderd galeries. Beurzen zijn steeds belangrijker geworden de laatste tien jaar. Het atelier van de kunstenaar blijft voor mij de meest aangewezen plaats om kunst te bekijken. Het creatieproces zien en het praten met de kunstenaar over zijn/haar werk is uniek en met niets te vergelijken.”

Hoe vaak per jaar koopt u kunst?

“Ik ben een gepassioneerd verzamelaar en het loopt dan ook soms uit de hand. Verzamelen is bij mij wellicht een stoornis. (lacht) Ik koop gemiddeld tien à vijftien werken per jaar.”

En waar koopt u dan: in de galerie, op een kunstbeurs, op een veiling of online?

“Meestal in een galerie, maar de keuze wordt vaak online gemaakt. Ook op beurzen heb ik al werken gekocht, alhoewel het grote aanbod keuzes maken moeilijk maakt. Ik koop eigenlijk nooit op een veiling.”

Is het belangrijk dat u en uw partner het altijd eens zijn over een aankoop?

“Ik ken verzamelaarskoppels die alles samen beslissen. Partner zijn van een verzamelaar is zeker niet makkelijk, je moet kunnen leven met de verzameldrang van je partner.”

Denitsa Todorova - ‘Water Falls’ (2020), DMW Gallery Beeld GalleryViewer
Denitsa Todorova - ‘Water Falls’ (2020), DMW GalleryBeeld GalleryViewer

Is er een galerie waar u een speciale band mee heeft?

“Ik heb een speciale band met de Tim Van Laere Gallery in Antwerpen, die ik nu al meer dan vijftien jaar volg. Deze zeer dynamische galerie heeft een programma dat mij sterk aanspreekt. Ik heb ook interesse in de jonge galeries die nieuwe talenten tonen. Als beginnend verzamelaar heb ik heel veel gehad aan de inzichten van galeriste Annette De Keyser.”

Als u een onbeperkt budget had, van wie zou u dan een werk aankopen?

“Ongetwijfeld een schilderij van Philip Guston. Daarnaast werk van Bruce Nauman, David Hammons, Henry Taylor, Neo Rauch en Robert Gober. Bij de oude meesters zijn dat Pieter Brueghel, Hans Memling, Diego Velazquez en Caravaggio.”

Wie zijn uw favoriete kunstenaars?

“De Bulgaarse Denitsa Todorova verlegt met haar tekeningen de grenzen van het tekenen. Zij werkt met texturen, vormen en patronen als wateroppervlakken, weerspiegelingen, marmerstructuren en vuurwerkexplosies.”

“Daarnaast houd ik van het werk van fotograaf Dirk Braeckman, die beelden maakt die niets willen vertellen, maar toch hele verhalen lijken te suggereren.”

“De Chinees-Nederlandse Evelyn Taocheng Wang refereert aan vragen over gender, machtsstructuren, identiteit en de mate waarin die identiteit cultureel wordt bepaald. Haar tekeningen, video’s, performances en installaties waren een openbaring voor mij.”

Een langere versie lezen of zelf kunst kopen? Surf naar www.galleryviewer.com

Evelyn Taocheng Wang - ‘Dutch Windows, no. 2' (2020), Galerie Fons Welters Beeld GalleryViewer
Evelyn Taocheng Wang - ‘Dutch Windows, no. 2' (2020), Galerie Fons WeltersBeeld GalleryViewer

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234