Dinsdag 02/06/2020

Reportage

Het Kaapstad van auteur Peter Verhelst

Zicht op de wijk Woodstock, met vooraan The Old Biscuit Mil, een oude ­industriële site met winkels en eettentjes.Beeld Alamy Stock Photo

Het Zuid-Afrikaanse Kaapstad wordt ook wel eens de Moederstad genoemd, maar voor auteur Peter Verhelst is het al twaalf jaar zijn ‘home away from home’.

EERSTE KEER

“Ik had eigenlijk nooit echt interesse om op reis te gaan in Afrika. Tot ik mijn huidige vrouw twaalf jaar ­geleden leerde kennen. Zij ging ­jaarlijks een tweetal maanden naar Kaapstad om mensen in de townships te leren letterbeeldhouwen. Ik wist al snel: wil ik haar in mijn leven houden, dan is deze trip part of the deal. Maar het was liefde op het eerste gezicht. Kaapstad is een overweldigende stad. Een kleurrijk paradijs dat vibreert en baadt in het zonlicht. Maar het is ­tegelijkertijd een stad met extreme armoede en geweld.”

RITUEEL

“Een van de eerste dingen die ik elke keer weer moet doen als ik aankom is het winkeltje Baraka in de wijk Cape Quarter bezoeken. Ze ­verkopen er allerlei onnozele ­hebbedingen, maar ik kom er voor de schriften met lederen omslag. Ik schrijf steeds vaker met de hand en koop telkens drie exemplaren van honderd pagina’s. Daar ben ik een jaar zoet mee.”

Peter Verhelst.Beeld Joris Casaer

FAVORIETE BUURT

“Woodstock was vroeger een ­behoorlijk gure wijk die je best te allen tijde meed. Gelukkig krijgt het de ­laatste jaren een geheel nieuw elan. Er zijn inmiddels onder meer goeie kunstgalerijen en je vindt er ook The Old Biscuit Mill, een oude ­industriële site met lokale winkels en eettentjes. Wekelijks wordt er ook de zogeheten Neighbourgoods Market georganiseerd met streetfood, vintagekleding en Afrikaans handwerk. Sfeer verzekerd.”

LUNCH

“Restaurant The Kitchen in Woodstock wordt gerund door Karen Dudley, een vrouw waar de levensvreugde van afspat. Voor 5 euro laat je er je bord vol scheppen met die typische fusion keuken van haar. Ik vind het vooral fijn dat je er tussen mensen zit van alle rangen en standen. Maar ga er vooral niet buiten zonder het kookboek te kopen en de overheerlijke honing­worsten te proeven.”

ETEN + SHOPPEN

“Hemelhuijs is het restaurant waar onze reis altijd begint. De kaart biedt lekkere en lichte gerechten. Vooral de inktvis en hun versgeperste sappen vind ik heerlijk. Ze hebben ook hun eigen reeks keramiek die er te koop is. Je ziet in Kaapstad wel vaker zaken die eten en winkelen combineren. Zo heb je ook Loading Bay in de wijk De Waterkant. Een veganistische en ­vegetarische eetplek met de allerbeste kombucha, en waar ook een ­kleding-winkel en een winkel met ­verzorgings-producten aan verbonden is.”

Het spectaculaire Zeitz Museum of Contemporary African Art.Beeld RV

MUSEUM

“The Zeitz Museum of Contemporary African Art, ofwel MOCAA, huist in een ­spectaculair architecturaal gebouw dat bestaat uit een betonnen toren met daar achter 42 betonnen silo’s. Aan de buitenkant is het al erg ­sensationeel, maar binnen waan je je in een soort van moderne kathedraal door de silo’s die opengemaakt zijn. Het is een baken in de stad, dat je al in de verte ziet opdoemen. ’s Nachts als het verlicht wordt, lijkt het op een gigantische opgloeiende Venetiaanse lamp.”

KOFFIEHUIS

“We verblijven een maand in Kaapstad dus dan moet er ook gewerkt worden. Dat doen we liefst in een van de vele koffiebars. We proberen dagelijks een andere, maar meestal belanden we bij Superette. Maud, mijn vrouw, ­ontwerpt en ik schrijf terwijl we red espresso drinken, dat is espresso van rooibosthee, wat alleen in Zuid-Afrikaans te vinden is.”

Sea Point.Beeld EPA

UITZICHT

“Het is erg rustgevend om in de late namiddag op een bankje te gaan zitten aan de rand van Sea Point, waar de Atlantische en Indische Oceaan elkaar ontmoeten. Dat koude en warme water dat samenkomt geeft een soort van oorlog. Die zee brult, spat en knalt alle richtingen uit. Een schouwspel waar je uren naar kan kijken.”

WALVISSEN SPOTTEN

“Van september tot november kun je in het Zuid-Afrikaanse dorpje Hermanus, op anderhalf uur van Kaapstad, walvissen spotten. Een ­belleman kondigt aan wanneer er ­eentje in zicht is. Het is niet alleen wonderbaarlijk om dat gigantische beest uit het water te zien opduiken, het is vaak nog mooier om naar de gezichten te kijken van de mensen die voor de eerste keer een walvis zien. Daar zie je volwassenen weer in ­kinderen veranderen.”

De sloppenwijken van Kaapstad.Beeld EPA

DINER

“Babylonstoren is een oude boerderij van de vroegere Kaapse Hollanders. Het heeft een tuin van 3,5 hectare, ­onderverdeeld in ‘kamers’ waar ­kruiden, groenten en bloemen groeien. Om alles te onderhouden werkt er zeker honderd man, en toch voelt het alsof het gerund wordt door een hechte familie, allemaal enorm trots op hun werk. Je kan er een hapje eten in het restaurant, waar ze werken met seizoensgebonden ingrediënten uit de tuin. Overnachten kan in het hotel of in een van de cottages.”

IK HOU VAN KAAPSTAD OMWILLE VAN…

“... de bewoners. Haast iedereen straalt een levensvreugde uit waar ik in het begin niets van begreep. Hoe kan je elke dag zo blij zijn als je in ­vuilnisbakken moet graaien voor eten, als je in een sloppenwijk woont in een huis gemaakt van golfplaten? Overal is pure veerkracht, iets waar wij nog een puntje aan kunnen zuigen met ons gezaag over futiliteiten.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234