Dinsdag 15/10/2019
Sam Beam, John Convertino (met bril) en Joey Burns brachten samen het album Years to Burn uit.

Interview Calexico

‘Het is niet slecht om je ego opzij te zetten’

Sam Beam, John Convertino (met bril) en Joey Burns brachten samen het album Years to Burn uit. Beeld RV Piper Ferguson

Het is een kunststuk om een herfstgeluid te laten bloeien in volle zomer. Tenzij je Calexico en Iron & Wine bent. De zwaargewichten van het alternatieve circuit brengen in Leuven de gezamenlijke plaat Years to Burn naar het podium.

De driehoeksverhouding tussen Sam Beam van Iron & Wine en Calexico's Joey Burns en John Convertino sleept al langer aan. In 2005 waren er de zeven songs die het minialbum In the Reins vormden - folk met een zuiders temperament. Beam was rond die tijd nog relatief onbekend, maar kreeg via zijn manager te horen dat de virtuozen van Calexico wel oren hadden naar een samenwerking.

Hij was naar eigen zeggen geïntimideerd door het idee. “Ik ben een simpele kerel die drie akkoorden kent, zij zijn échte muzikanten en spelen op grote podia”, liet Iron & Wine destijds optekenen. Joey Burns herinnert zich Sam Beam niet als een nietsnut. “We hebben elkaar ontmoet in mijn thuisstad Tucson in Arizona. Hij speelde in een kunstgalerij onder de treinsporen en je moest geen kenner zijn om vrijwel meteen te horen dat die man iets in zich had.”

Het was Howard Greynolds, de manager van Iron & Wine, die beide partijen aan de onderhandelingstafel kreeg. Hij had net een demo van Beam te horen gekregen en herkende er het oude werk van Calexico in. “Het was misschien een tactische zet van die manager, maar ik ben hem wel dankbaar want ik heb aan Sam een belachelijk getalenteerde vriend overgehouden”, zegt Burns.

Familiemensen

De affaire van Calexico met Iron & Wine was en is vanuit marketingperspectief een dankbaar iets. In de beginjaren van Beams carrière opende een samenwerking met de vaandeldragers van de tex-mex perspectieven. Bijna vijftien jaar later is Iron & Wine de reus van het gezelschap en is het voor Calexico geen slechte gelegenheid om de houdbaarheidsdatum van de groep te verlengen. Máár, zegt Burns nadrukkelijk, de twee partijen zijn opnieuw samengekomen uit liefde voor muziek.

“Ik ben begin jaren 90 met Calexico gestart. Ik heb sindsdien veel artiesten ontmoet, artiesten zien komen en gaan, maar de band die ik met Sam heb opgebouwd is sterk. Hij heeft op platen van Calexico gezongen, ik heb op platen van Iron & Wine gespeeld. Hij heeft de platenhoezen voor dit project gemaakt, ik schilder in mijn vrije tijd. En we zijn beiden levensgenieters en familiemensen. Voor mij is muziek de belangrijkste bijzaak ter wereld. De waarden van Sam en ik lopen gelijk, daarom klinkt het zo goed tussen ons.”

Er gaapt een gat van veertien jaar tussen eerste worp In the Reins en het nieuwe Years to Burn. “We kregen van buitenaf wel vaker de vraag wanneer we draad weer zouden oppikken. Je moet toegevingen doen: je beslist niet zomaar om je eigen groep even naar het achterplan te schuiven. Al is het soms niet slecht om je ego opzij te zetten en tijd te maken voor vrienden.” Van de zeskoppige band waarmee Calexico en Iron & Wine toeren, levert elke groep drie leden af. “We hebben net twee shows in Amerika gespeeld. Het voelt als een schoolreünie”, gniffelt Burns.

Het is voor Calexico belangrijk om van tijd tot tijd van spijs te veranderen. “De eerste keer dat we met Iron & Wine werkten heeft dat ons duidelijk beïnvloed. De Calexico-plaat die daarop volgde klonk minder latin en meer singer-songwriter. We hadden evengoed een band kunnen zijn die zich verzet tegen evolutie, maar ik zie technologie of de veranderende muzieksector niet als een kwaaie man die de oude rockers probeert weg te jagen. Als we geen zijprojecten zouden hebben die ons dwingen om iets ánders te doen, was ik dit leven allang beu.”

Calexico is niet vies van samenwerkingen. Ze waren de ruggengraat van Giant Sand en schrijven ritmesecties op maat voor andere acts. In 2017 nog huurde de Nederlandse groep Tangerine de Amerikaanse band in als ritmesectie, Joey Burns als producer.

“Enkele jaren geleden stapten we met Calexico in een project van de Franse artiest Auren. Het waren drukke tijden voor de band dus was ik eerder geneigd het aanbod te weigeren, tot ze op een avond naar een show in Lyon is gereden om een handgeschreven brief af te geven. Die heeft mij zo ontroerd dat ik tijd heb vrijgemaakt. Ze heeft mij geraakt en dat is de enige voorwaarde om de krachten te bundelen.”

En zo draait Calexico al decennia mee aan de kop van het indiepeloton. “Ik had het niet gepland om het dertig jaar uit te zingen, maar nu ik toch nog bezig ben, kan ik er maar beter van profiteren.” Het is een privilege, beseft hij. “Ik ben, net als vele anderen, bezorgd over het milieu en de invloed van bepaalde politieke leiders. Máár: ik beoefen een beroep dat mensen samenbrengt. Als ik van het podium naar het publiek kijk, zie ik mensen die heel even niet aan hun zorgen denken. Music is a medicine.”

Voor een consultatie in België kunt u het eerste weekend van augustus naar Leuven. “We zitten dan halfweg de Europese tournee. Italië is dan net achter de rug en de jetlag is tegen dan overwonnen. Geloof mij, er zal geen beter moment zijn om ons te zien.”

Calexico en Iron & Wine spelen op zaterdag 3 augustus op M-IDZOMER, Leuven.

Years to Burn van Calexico en Iron & Wine is uit bij City Slang.

Beeld RV Piper Ferguson
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234