Zaterdag 04/07/2020

Dewit/Van de Voorde

"Het is een gat in de markt: iets vertellen over een interessant onderwerp"

Beeld Debby Termonia

Straks blaast Jimmy Dewit samen met Jan Delvaux de theatertour Belpop Bonanza Bis op gang. Stijn Van de Voorde verblijdt ons dan weer met Spijtig van de bomen. Beiden brengen ze een vorm van entertainment die zich misschien nog het best laat omschrijven als spreekbeurttheater, met fijne weetjes over respectievelijk platen en boeken.

Ooit maakten presentator Stijn Van de Voorde en dj Jimmy 'Bobby Ewing' Dewit samen radio op Studio Brussel. De eerste toert straks met Spijtig van de bomen, een theatershow over ernstig bedoelde maar eigenlijk heel rare boeken. De andere speelt de vervolgvoorstelling Belpop Bonanza Bis over de Belgische popgeschiedenis, aan de zijde van muziekencyclopedie Jan Delvaux.

Onlangs testten Van de Voorde en Dewit een stukje van hun nieuwe voorstelling op publiek, en op elkaar.

Dewit: "De show van Stijn is erg Stijn. Hij vertelt over zijn nonsensboeken zoals Jan en ik dat doen over muziek. Grappige, nijge dingen waar je zelf misschien nooit op uit zou komen."

Van de Voorde: "Tegelijk hopen we allebei ook mensen die niet in boeken of platen geïnteresseerd zijn toch een fijne avond te bezorgen. Ik zag de eerste Belpop in een zaal vol mensen van culturele centra. Publiek dat hoogstens twee cd's per jaar koopt, en niet noodzakelijk dezelfde platen als wij."

Dewit: "Mooi hoe jij dat diplomatisch uitdrukt."

Van de Voorde: "Toch gaan Jan en Jimmy van Will Tura naar Daft Punk en is iedereen mee. Zolang de verhalen maar goed worden verteld, door mensen die je gelooft.

"In hun eerste show zaten twee momenten waarop ik dacht: meen je dat nu?Jimmy speelde op een bepaald moment een dj-set met nummers uit de Belgische dancescene. Plotseling gingen er laserlichten aan en toch vonden ook de vijftigers dat tof. Het tweede was een nummer van Raymond van het Groenewoud dat ze aan het einde van de voorstelling integraal lieten beluisteren."

Dewit: "Dat was redelijk gewaagd. Het lied 'Dit is mijn verhaal' is de albumversie van 'Twee meisjes' en duurt negen minuten. Voor dat nummer verduisterden we de zaal helemaal. We wisten dat zo'n einde zou binnenkomen. Of helemaal niet."

Van de Voorde: "Volgens mij is dat meer revolutionair dan iemand die zich op het podium met boter en kak staat in te smeren. Dat hebben we allemaal al eens gezien, dit niet. Eigenlijk had ik tot dan geen enkele reden om naar Van het Groenwoud te luisteren. Tof dat zoiets bestaat voor mijn nonkels, maar de genialiteit was me altijd ontgaan. Na de voorstelling ben ik dat nummer gaan opzoeken. Het zit nog altijd in mijn iTunes."

Dewit: "Ik heb ook nog een hoop gaten in mijn cultuur. Ik ken bijvoorbeeld niets van Bob Dylan. Maar ik heb ook geen zin om naar de platenboer te lopen en twaalf centimeter Dylan mee te nemen. Maar het kan perfect zijn dat iemand me straks een nummer laat horen, een anekdote vertelt en dat ik me er toch in ga verdiepen."

Van de Voorde: "Ik herken dat gevoel. Laat me een plaat horen van Kraftwerk en ik snap wel dat zij in hun tijd baanbrekend waren, maar ik kan daar niet naar luisteren. Al zal jij het daar vast niet eens mee zijn."

Dewit: "Zullen we het gesprek nu stopzetten? (lacht) Het werkt natuurlijk niet door een plaat voor te schotelen als een klassieker. Je moet zoiets onverwacht zelf ontdekken."

Van de Voorde: "Er zijn ook veel dingen die je vanuit een subjectieve interesse of politieke correctheid niet goed vindt. Maar als je ze op een toevallige, charmante manier krijgt aangereikt, ga je ze plots wel snappen. Zoals 'Baby One More Time' van Britney Spears. Dat is slecht geproduced en heeft een stomme clip, maar laat dat door een goede band spelen op gitaar en het wordt een goed nummer. Een slimme pophit."

Beeld Debby Termonia

Flauwe plezante

Het is niet eenvoudig om een label te plakken op wat Van de Voorde en Dewit doen, ook culturele centra worstelen ermee. Ze staan op de planken, maar het is geen theater. Het is ook geen lezing, noch comedy pur sang.

Van de Voorde: "Noem het zeker geen humor, ook al hoop ik dat mensen af en toe eens lachen, natuurlijk."

Dewit: "Wij hebben al gespeeld met termen als stand-up rockumentary of stand-up trivia. Maar dat blijft erg vaag. Humor is ook een dunne lijn. Tijdens onze try-outs lopen er wel eens wat zaken mis, die we dan uitvergroten omdat het mensen doet lachen. Maar als het te plezant wordt, komt algauw de flauwe plezante nonkel in onszelf naar boven. Die mag wel even van stal, maar wordt beter snel weer in zijn doos geduwd. (lacht) Grappen mogen de voorstelling niet onderuithalen, want we willen in de eerste plaats nog altijd een verhaal vertellen."

Van de Voorde: "Er zitten erg grappige dingen in mijn voorstelling, maar ikzelf ben niet speciaal grappig. Eigenlijk moet ik alleen de feiten weergeven of een cover tonen en de mensen beginnen al te lachen. Gewoon omdat die dingen bestaan, of vanwege de combinatie. Om een brugje te maken tussen ecologie en nazisme ging ik bijvoorbeeld op zoek naar iets wat beide domeinen omvat. En dat bestaat effectief: How Green Were the Nazi's?."

Dewit: "En wie schrijft dat dan? Ludwig Vogels en Helmut Van Besien? Sorry, daar is die flauwe nonkel weer."

Van de Voorde: "Volgens mij is een spreekbeurt nog de beste omschrijving. Het is ook een gat in de markt, mensen die iets vertellen over een interessant onderwerp. Al klinkt dat wat lullig, als ik het zo zeg. Het is ook niets nieuws. Er was al een voorstelling van Sportweekend, Leo Van der Elst heeft getoerd met een lezing over hoe hij zijn penalty trapte op de wereldbeker van 1986. Maar dat is toch iets anders."

Toch blijft de hamvraag: waarom gaan een radiopresentator en een dj op een podium staan om hun fascinaties met de mensheid te delen? "Alles wat mij leuk lijkt, wil ik ooit gedaan hebben", zegt Van de Voorde. "En ik vind het tof om grappige dingen te vertellen die ik zelf ontdekt heb."

Dewit: "Bij mij is het anders gegaan. Toen Jan zijn boek Belpop. De eerste 50 jaar had geschreven, vroeg hij mij om daar een dj-set met Belgische muziek bij te bedenken. Niet veel later kreeg hij het idee om dat samen op een podium te brengen."

Van de Voorde: "Ik geloofde eerst niet dat Jimmy zoiets zou doen. Ik vind hem erg grappig, maar zelfs op de radio heb ik hem altijd moeten overtuigen om ook iets zeggen."

Dewit: "Effectief: 'Ik wist niet dat jij ook zoveel ging zeggen' was bij de eerste Belpop Bonanza de meest gehoorde opmerking achteraf. Als dj ben ik het gewoon om voor een publiek te staan. Maar haal mij daar weg, en ik word zenuwachtig. Daarom wou ik per se een draaitafel tijdens onze voorstelling. Al is het maar om het idee te hebben dat ik me ergens achter kan verschuilen."

Ice Baby

Opnieuw trekt een boek de aandacht: The Vanilla Ice Story in His Own Words, een biografie van rapper Vanilla Ice uit 1991, een paar maanden na zijn eerste en ook wel enige hit 'Ice Ice Baby'. Wat kan daar in staan, vraagt een mens zich af. Dewit leest voor. "I'm from Miami. I'm from the streets. That is where I learned how to rap, to beatbox and to dance. I wrote this book from my heart."

Van de Voorde: "Er staat ook een passage in waar hij zegt: 'I am from Miami, no matter what anyone says.' Alsof ooit iemand zou zeggen: 'Ice, jij bent helemaal niet van Miami.' En als iemand dat zou zeggen, heeft hij gelijk, want Ice is eigenlijk van Dallas. De climax van het boek is trouwens de pertinente vraag of Ice zal meespelen in de nieuwe Teenage Mutant Ninja Turtles-film."

Kleine spoiler: het antwoord is ja.

Jimmy Dewit (43)
- geboren in 1971 in Leuven
- bekend als DJ Bobby Ewing van Discobar Galaxie
- was lang de helft van elektroduo Shameboy
- begon als samensteller en monteur bij StuBru en maakte onder meer Sample Minds met Stijn Van de Voorde
- speelt met Jan Delvaux de muziekvoorstelling Belpop Bonanza
- brengt op 17 januari de première van Belpop Bonanza Bis in de Minnepoort in Leuven

Stijn Van de Voorde (37)
- geboren in 1977 in Sint-Niklaas
- presentator bij Studio Brussel, op dit moment sidekick in Siska staat op!
- presenteert Man over boek op Canvas
- schrijft elke woensdag een column in 'Cult'
- speelde eerder de voorstelling Music was my first love met Otto-Jan Ham
- brengt op 15 januari de première van Spijtig van de bomen in de Arenbergschouwburg in Antwerpen

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234