Maandag 10/05/2021

PodiumDe Morgen gidst

Het geluid van Brussel: de beste onlinevoorstellingen van het moment

Geluidskunstenaar Chassol aan het werk. Beeld KFDA
Geluidskunstenaar Chassol aan het werk.Beeld KFDA

De Morgen gidst u door het allerbeste wat er - al of niet nog online - op het podium te zien is.

Vanaf vandaag worden in Brussel andermaal de podiumkunsten gevierd, corona of niet. Met voorstellingen in openlucht en online komt het Kunstenfestivaldesarts, na de ­geannuleerde editie van vorig jaar, weer tot leven. Blikvanger – of oorvanger – is Chou, waarin ­geluidskunstenaar Chassol een ­auditief portret van de hoofdstad maakt.

Chou, 9 mei om 21 uur op Kfda.be

Wie waren de collaborateurs?

Scène uit Luk Percevals 'Yellow'.  Beeld FRED DEBROCK
Scène uit Luk Percevals 'Yellow'.Beeld FRED DEBROCK

Twee jaar na het omstreden én geweldige Black, over de Belgische kolonisatie, kan Luk Perceval ­eindelijk het tweede deel van zijn Belgische drieluik ­tonen. Yellow zoomt in op de collaboratie in de Tweede Wereld­oorlog. Wie waren die colla­borateurs? ‘Waren ze naïef? Werden ze misleid?’, vraagt Perceval zich af. Onze kop eraf als hij die vragen niet prangender stelt dan Jambers.

Yellow - The Sorrows of Belgium II: Rex, 12 mei op ntgent.be

Lachen met film en tv

Xander De Rycke. Beeld Jelle Vermeersch
Xander De Rycke.Beeld Jelle Vermeersch

Sinds 2016 is Xander De Rycke de schrik van menig film- en tv-maker, een reputatie die hij te danken heeft aan zijn vaak vlijmscherpe Houdt het voor bekeken-reeks. De coronapandemie stak vorig najaar een stokje voor zijn tournee, maar nu puzzelde hij toch nog een special in elkaar waarbij De Rycke het voorbije tv- en filmjaar tegen het licht houdt.

Xander De Rycke, Houdt het voor bekeken, vanaf 3 mei op Streamz

Liefdestragedie

'Dido and Aeneas' van regisseur David Marton: de versie van Opera Ballet Vlaanderen. Beeld Annemie Augustijns
'Dido and Aeneas' van regisseur David Marton: de versie van Opera Ballet Vlaanderen.Beeld Annemie Augustijns

Elke opvoering van de liefdestragedie Dido and Aeneas van Henry Purcell moet een oplossing vinden voor het feit dat de korte opera in verbasterde vorm is overgeleverd. De versie van Opera Ballet Vlaanderen rekt de interpretatie op naar de antieke inspiratiebron (Vergilius) en naar vandaag, met nieuwe ­muziek van componist-gitarist Kalle Kalima.

Dido and Aeneas, tot 8 mei op operaballet.be

Cassettetheater

Kates Tapes Away. Beeld rv
Kates Tapes Away.Beeld rv

Wat doet de enige vrouw die na het einde van de mensheid nog overblijft? Ze legt haar bespiegelingen vast op cassette. In Kates Tapes Away brengt Theater Zuidpool u een walkman en vijf uur aan cassettes, met daarop de stem van Sofie Decleir, die u naar het eenzame einde van de wereld meeneemt. Maar haar geheugen en taal voeden het wantrouwen...

Kates Tapes Away, tot 4 juni, zuidpool.be

Knotsgek digitaal tribunaal

'Tribunal digital' van BRONKS. Beeld Clara Hermans
'Tribunal digital' van BRONKS.Beeld Clara Hermans

Hoe zou het nog zijn op kantoor? Na drie lockdowns zijn we bijna vergeten hoe absurd het leven tussen de bureaus en computers kan zijn. Gelukkig is er nog Ballet Dommage en het Brusselse jeugdtheater BRONKS: in het knettergekke Tribunal digital tonen zij hoe komisch het kantoorleven kon zijn, voor thuiswerk de norm werd.

Tribunal digital, 24 april om 15.35 uur op Podium 19

Van Hove doet Couperus

Uit 'De dingen die voorbijgaan'. Beeld ITA
Uit 'De dingen die voorbijgaan'.Beeld ITA

De stille kracht werd eerder al gestreamd, nu is ook De dingen die voorbijgaan online te zien. Terwijl we stilaan hopen dat ook deze coronacrisis ooit voor­bij­gaat, kunnen we dit weekend ons hart nog eens ophalen aan het tweede deel uit regisseur Ivo van Hoves trilogie van Louis Couperus-bewer­kingen.

De dingen die voorbijgaan, 25 april om 20 uur, ita.nl

Levend theater

Bruno Vanden Broecke en ­Valentijn Dhaenens in 'Jonathan'. Beeld Danny Willems
Bruno Vanden Broecke en ­Valentijn Dhaenens in 'Jonathan'.Beeld Danny Willems

Maandenlang stonden op deze pagina’s alleen ­theaterstreams en andere online initiatieven. ­Jonathan, van Bruno Vanden Broecke en ­Valentijn Dhaenens, is de eerste échte theatervoorstelling die we dit jaar kunnen tippen. De ­setting is dan wel een begrafenis, maar in de KVS komt theater voor het eerst weer echt tot leven.

Jonathan, van 26 tot 30 april, KVS

Theater mag, theater moet

Uit 'Der Schauspieldirektor'. Beeld RV Hugo Segers
Uit 'Der Schauspieldirektor'.Beeld RV Hugo Segers

“Dit werk stelt de vraag óf je theater mag spelen en hoe je dat moet doen. Het vandaag brengen is symbolisch.” Een week voor artistiek directeur Michael De Cock tegen de maatregelen in de deur van zijn KVS weer opent, kunt u online kijken naar Der Schauspieldirektor, de opera die hij met Fabrice Murgia en Peter de Caluwe voor De Munt regisseerde.

Der Schauspieldirektor, 18 april, Podium 19

Dansen met klei

Uit 'Hands do not touch your precious Me'. Beeld Wim Vandekeybus
Uit 'Hands do not touch your precious Me'.Beeld Wim Vandekeybus

Hands do not touch your precious Me van Wim Vandekeybus was gepland voor november 2020, maar moest om bekende redenen geannuleerd worden. Geen nood, want online kunt u wel van de voorstelling genieten. Voor dit mythische verhaal van van licht en duister, sloeg Vandekeybus de handen in elkaar met kleikunstenaar Olivier de Sagazan.

Hands do not touch your precious Me, tot 10 mei, VRT NU

Het verdriet van de boer

'Het verdriet Van Paemel', een triptiek waar leven in zit. Beeld RV
'Het verdriet Van Paemel', een triptiek waar leven in zit.Beeld RV

“Wirken, nondedzju! Tot da’k ’r bij valle.” Het gezin Van Paemel blijft een klassieker, die momenteel onder handen genomen wordt door Valentijn ­Dhaenens. In afwachting van de voorstelling bouwde hij met Het ver­driet Van Paemel al een inter­actieve installatie met materiaal uit de voorstelling. Met 20 cent breng je de triptiek tot leven. Vergeet geen tijdsslot te reserveren.

Het verdriet Van Paemel, De Studio Antwerpen, t.e.m. 14 april

Leve de cassette

Zuidpool speelt in je oren. Beeld RV
Zuidpool speelt in je oren.Beeld RV

Ook Zuidpool zocht een alternatieve oplossing voor de gesloten theaters en vond die in walkmans en cassettes. Voor Kates Tapes Away krijg je zo’n oud toestelletje met drie cassettes van telkens honderd minuten. ­Sofie Decleir speelt dat ze de laatste mens op aarde is, de intimiteit van de walkman laat je alles meebeleven. Luisteren doe je waar en wanneer je wil.

Kates Tapes Away, op verschillende locaties, t.e.m. 4 juni, zuidpool.be

Orka goes audio

De voorstelling 'Zoutloos' transformeerde in een luisterspel. Beeld Gemeente Dilbeek
De voorstelling 'Zoutloos' transformeerde in een luisterspel.Beeld Gemeente Dilbeek

U weet even geen raad met uw kinderen tijdens de vakantie? Dompel hen onder in de wonderlijke wereld van Studio Orka en hun fantasie zal mee op hol slaan. Het gezelschap bewerkte hun bejubelde voorstelling Zoutloos tot een hoorspel. Met Radi’O Zoutloos kluister je je kinderen moeiteloos anderhalf uur vast met een luisterspel over waardig oud worden en het leven in een wzc.

Radi’O Zoutloos, te beluisteren via culturele centra, studio-orka.be

Niet zo plezant eiland

Uit 'Pleasant Island'. Beeld Podium 19
Uit 'Pleasant Island'.Beeld Podium 19

Het mini-eiland Nauru was ooit een van de rijkste landen ter wereld, maar verviel in armoede toen de grond werd leeggemijnd. Nu doet het dienst als centrum voor vluchtelingen die Australië niet wil opvangen. Theatermakers Silke Huysmans en Hannes Dereere verbleven er drie weken en maakten Pleasant Island, een voorstelling met een eerder ironische titel.

Pleasant Island, 3 april om 23.23 uur op Podium 19

Drieluik van donkere dromen

Uit 'Triptych'. Beeld Virginia Rota
Uit 'Triptych'.Beeld Virginia Rota

Het Brusselse dansgezelschap Peeping Tom heeft een patent op donkere droomwerelden. Ook in Triptych, een drieluik van bevreemdende bootverhalen, is het licht eerder spaarzaam. Maar het is fantastisch vertoeven in het ­bizarre en heerlijk surrealistische universum van regisseurs Franck Chartier en Gabriela ­Carrizo.

Triptych, 3 april om 20.30 uur op ITA Live, ita.nl

Vechten met Rubens

Uit 'FC Bergman in Avignon'. Beeld Toneelhuis
Uit 'FC Bergman in Avignon'.Beeld Toneelhuis

Voor Het land Nod bouwde theatergezelschap FC Bergman de Rubenszaal tot in de details na, zodat een grijze conciërge (Stef Aerts) er met een immens doek van de Antwerpse schilder kan vechten. Toen de voorstelling in Avignon stond, haalde documentairemaker Lynn Van Oijstaeijen haar camera boven, om ook achter de schermen van FC Bergman te kijken.

FC Bergman in Avignon, 4 april om 20.11 uur op Podium 19

Activisme in het theater

Uit 'Malcolm X'. Beeld RV KVS
Uit 'Malcolm X'.Beeld RV KVS

In Malcolm X wordt gedanst, gedicht en gerapt. In het Nederlands, Frans, Zoeloe en Arabisch. Met één rode draad en inspiratiebron: de zwarte controversiële activist Malcolm X. De voorstelling van Junior Mthombeni en Fikry El Azzouzi, met ­Rashif El Kaoui, Junior Akwety en Jessica Fanhan, was al even controversieel, maar zo hebben we ons theater toch graag?

Malcolm X, te bekijken op KVS 24/7

Dansen voor je oren

'Generation XIII'. Beeld rv
'Generation XIII'.Beeld rv

Generation XIII is een podcast over vijf studenten aan Anne Teresa De Keersmaekers Brusselse dansschool PARTS. Delphine Hesters en de andere makers van deze dansende podcast volgen Kia uit Nieuw-Zeeland, Renátó uit Hongarije, Zoé uit Frankrijk, Marllon uit Brazilië en Eleni uit Griekenland op hun reis naar het podium.

Generation XIII, nu te beluisteren op kaai­theater.be

Vragen staat vrij

Uit 'Just Asking'. Beeld rv
Uit 'Just Asking'.Beeld rv

Soms is het antwoord minder belangrijk dan de vraag, en dat is zeker zo in Just Asking. Deze voorstelling van Peter Seynaeve en Oscar Van Rompay opende het NTGent-­seizoen, tot corona dat seizoen voorlopig weer afsloot. Nu de schouwburg dicht is, zijn de twee makers dan maar de Gentse ­straten opgetrokken, om daar hun publiek te ondervragen.

Just Asking, nog tot 28 maart op VRT Nu

Ballet in een bubbel

'Palmos' van Andonis Foniadakis. Beeld Filip Van Roe
'Palmos' van Andonis Foniadakis.Beeld Filip Van Roe

In tijden van corona een grote balletvoorstelling brengen: vanzelfsprekend is het allerminst. Voor Palmos, de nieuwe creatie van de Griekse choreograaf Andonis Foniadakis bij Opera Ballet Vlaanderen, moesten de dansers hun privé­leven on hold zetten om samen een erg strikte bubbel te vormen. Van toewijding gesproken.

Palmos, 21 maart op opera­ballet.be

Dansen met Bach

Anne Teresa De Keersmaeker en Pavel Kolesnikov werken samen voor 'De Goldbergvariaties, BWV 988'. Beeld Anna Van Aerschot
Anne Teresa De Keersmaeker en Pavel Kolesnikov werken samen voor 'De Goldbergvariaties, BWV 988'.Beeld Anna Van Aerschot

Anne Teresa De Keersmaeker, choreografe van theatergezelschap Rosas, koestert een diepe liefde voor het oeuvre van de Duitse componist Johann Sebastian Bach. Die liefde mag ze andermaal botvieren in De Goldbergvariaties, BWV 988, een uitgepuurde maar vreugde­volle solo die De Keers­maeker zelf danst. Pavel Kolesnikov zit aan de piano.

De Goldbergvariaties, BWV 988, 20 maart om 22.20 uur op Podium 19

Campagnebeest Oedipus

Uit 'Oedipus' van ITA. Beeld Toneelgroep Amsterdam
Uit 'Oedipus' van ITA.Beeld Toneelgroep Amsterdam

Aan de vooravond van de verkiezingen ontdekt een politicus zijn gruwelijke verleden. Het ensemble van Internationaal Theater Amsterdam (ITA), met klasbak Hans Kesting op kop, mag schitteren in deze Oedipus, een hedendaagse ­update van de klassieke Griekse tragedie van Sophocles, geregisseerd door de Brit Robert Icke.

Oedipus, 21 maart op ita.nl

The happy few van Brussel

BRONKS met 'The Happy Few'. Beeld Clara Hermans
BRONKS met 'The Happy Few'.Beeld Clara Hermans

Afgelopen maand wilde het Brusselse jeugd­theater BRONKS de nieuwe voorstelling The Happy Few in première laten gaan, maar, u raadt het nooit, een virus stak daar een stokje voor. Dit weekend vindt alsnog de online première van The Happy Few plaats, waarin vijf acteurs uitzoeken wie ze zijn en welke plaats ze in de wereld verdienen.

The Happy Few, 14 maart, 17 uur, Podium 19

Luistertoneel Tellegen

'De genezing van de kreke' van het Toneelhuis Beeld RV Toneelhuis
'De genezing van de kreke' van het ToneelhuisBeeld RV Toneelhuis

De Toneelhuis-makers laten zich nog niet zien, maar gelukkig laten ze op de podcast Radio Toneelhuis wél van zich horen. Onder anderen Nico Sturm, Stijn Van Opstal, Tom Dewispelaere en Tom Van Dyck brengen daar De genezing van de krekel van meesterfabelverteller Toon Tellegen in sprankelend luistertoneel tot leven.

Radio Toneelhuis, nieuwe afleveringen vanaf 16 maart op toneelhuis.be

Kamerfeestje in KVS

'Mrs. Dalloway', KVS. Beeld KVS
'Mrs. Dalloway', KVS.Beeld KVS

Goed nieuws: ene Mrs. Dalloway organiseert bij haar thuis een feest, en u bent uitgenodigd. Alles is coronaproof, bovendien: de festiviteiten zijn online bij te wonen, via KVS 24/7, het streamingplatform van het Brusselse stadstheater. KVS-directeur Michael De Cock en het Madrileense Teatro Español bewerkten samen Virginia Woolfs roman Mrs. Dalloway.

Mrs. Dalloway, doorlopend en gratis te zien op 247.kvs.be

Hoe #MeToo begon

Sofie Decleir (l) als actrice Arminia Lulu en Koen van Kaam als talkshowhost in 'De aanzegster' van toneelgroep Zuidpool. Beeld Foto Kurt Van der Elst
Sofie Decleir (l) als actrice Arminia Lulu en Koen van Kaam als talkshowhost in 'De aanzegster' van toneelgroep Zuidpool.Beeld Foto Kurt Van der Elst

De aanzegster van Zuidpool was net in première gegaan, toen het coronavirus de wereld in het algemeen en de theatersector in het bijzonder platlegde. Digitaal kunt u toch nog uw hart ophalen aan dit #MeToo-stuk, waarvoor Ilja Leonard Pfeijffer de tekst tot één groot woordspel verhief en waarin Sofie Decleir schittert als een actrice die Hollywood op zijn grondvesten doet daveren.

De aanzegster, 6 maart om 22.15 uur op Podium 19

Prangende vragen

NTGent, 'Yellow'. Beeld NTGent
NTGent, 'Yellow'.Beeld NTGent

Twee jaar na het omstreden én geweldige Black, over de Belgische kolonisatie, kan Luk Perceval eindelijk het tweede deel van zijn Belgische drieluik ­tonen. Yellow zoomt in op de collaboratie in de Tweede Wereld­oorlog. Wie waren die collaborateurs? ‘Waren ze naïef? Werden ze misleid?’, vraagt Perceval zich af. Onze kop eraf als hij die vragen niet prangender stelt dan Paul Jambers.

Yellow - The Sorrows of Belgium II: Rex, 11 maart op ntgent.be

Tromgeroffel

'Drumming'. Beeld Herman Sorgeloos
'Drumming'.Beeld Herman Sorgeloos

Het is inmiddels alweer 23 jaar geleden dat Anne Teresa De Keersmaeker Drumming maakte. Zowel het originele muziekstuk van componist Steve Reich als De Keersmaekers briljante choreografie zijn inmiddels iconisch geworden. En tegenwoordig kunt u zo’n iconische dansvoorstelling gewoon vanuit uw luie zetel meemaken.

Drumming, 6 maart om 21 uur op Podium 19

Vragen staat vrij

Uit 'Just asking' van NTGent. Beeld Michiel Devijver
Uit 'Just asking' van NTGent.Beeld Michiel Devijver

Soms is het antwoord minder belangrijk dan de vraag, en dat is zeker zo in Just Asking. Deze voorstelling van Peter Seynaeve en Oscar Van Rompay opende het NTGent-seizoen, tot corona dat seizoen voorlopig weer afsloot. Nu de schouwburg dicht is, zijn de twee makers dan maar de Gentse ­straten opgetrokken, om daar hun publiek te ondervragen.

Just Asking, 27 februari om 21.10 uur, Podium 19

Vier op een rij

Scène uit Usher. Beeld RV Annemie Augustijns
Scène uit Usher.Beeld RV Annemie Augustijns

Soms volstaan vier namen als een volledige adelbrief. In het geval van Usher zijn dat: Edgar Allan Poe, wiens korte verhaal ‘The Fall of the House of Usher’ de inspiratie vormt; Claude Debussy, die er een onafgewerkte opera uit boetseerde; ­Annelies Van Parys, die Debussy’s muziek vervolledigt; en Gaea Schoeters, die het libretto schreef.

Usher, 27 februari bij Opera Ballet Vlaanderen (opera-ballet.be)

Homo politicus

Valentijn Dhaenens in 'Onbezongen'. Beeld Nina Daelemans
Valentijn Dhaenens in 'Onbezongen'.Beeld Nina Daelemans

Valentijn Dhaenens kruipt in deze monoloog, geschreven door speechschrijver Vincent Stuer, in het kostuum van de homo politicus. Een naam of een politieke strekking krijgt hij niet, maar de machtshonger die hij ademt, lijkt levensecht. Toch weet Dhaenens ook de mens ­onder de politicus bloot te leggen: afschuw en medelijden gaan hand in hand.

Onbezongen, te bekijken via KVS 24/7

Theater met de vuist in de lucht

Scène uit 'Malcolm X'. Beeld RV KVS
Scène uit 'Malcolm X'.Beeld RV KVS

In Malcolm X wordt gedanst, gedicht en gerapt. In het Nederlands, Frans, Zoeloe en Arabisch. Met één rode draad en inspiratiebron: de zwarte, controversiële activist. De voorstelling van Junior Mthombeni en Fikry El Azzouzi, met Rashif El Kaoui, Junior Akwety en Jessica Fanhan in de hoofdrollen, was al even controversieel, maar zo hebben we ons theater toch graag?

Malcolm X is te bekijken op KVS 24/7

Dodendans

'Dances of Death' van Michiel Vandevelde. Beeld Podium 19
'Dances of Death' van Michiel Vandevelde.Beeld Podium 19

“In de 21ste eeuw is het idee van ‘de dood’ ­opnieuw heel aanwezig”, klinkt het in de ­begeleidende tekst van Michiel Vandeveldes Dances of Death. “Hoe gaan we daarmee om?” Vandevelde zoekt het antwoord in een rituele voorstelling met vijf dansers, waarin de dood een plaats krijgt onder de levenden.

Dances of Death, 20 februari om 21 uur op Podium 19

Arme koning van Europa

Simon De Vos geeft  'King Lear' een update. Beeld © kurt van der elst | www.kvde.
Simon De Vos geeft 'King Lear' een update.Beeld © kurt van der elst | www.kvde.

Toen de pest lelijk huishield in Engeland, schreef een zekere William Shakespeare King Lear. Nu corona nog steeds behoorlijk lelijk huishoudt in België, kunt u vanuit uw kot een moderne update van het stuk ­bekijken. Simon De Vos gebruikt de tragedie om in deze jeugdvoorstel­ling de malaise waarin de EU verkeert te onderzoeken.

King Lear, te bekijken op hetpaleis.be

Portret van burgerwoede

Kris Cuppens in 'Geel hesje' van het Nieuwstedelijk. Beeld Podium 19
Kris Cuppens in 'Geel hesje' van het Nieuwstedelijk.Beeld Podium 19

Net als tijdens de protesten tegen de besparingen op cultuursubsidies draagt acteur Kris Cuppens weer zijn gele hesje. Dit keer is de aanleiding de passend getitelde voorstelling Geel hesje, waarin het Nieuwstedelijk een portret van burgerwoede schetst. Een openluchtvoorstelling die via Podium 19 naar uw huiskamer komt.

Geel hesje, tot 22 februari op VRT nu

Tragedie op Valentijnsdag

Goed nieuws voor wie bij wijze van valentijns­uitstap wil genieten van een tragedie: Ivo van Hoves Romeinse tragedies, een mastodont van een voorstelling waarin drie, welja, Romeinse tragedies door een topcast – Hans Kesting! Chris Nietvelt! Gijs Scholten van Aschat! – tot leven worden gewekt. U bent er maar liefst zesenhalf uur lang zoet mee.

Romeinse tragedies, 14 februari om 15 uur op ita.nl

De stad is niet dood

De Munt: 'Die Tote Stadt'. Beeld Podium 19
De Munt: 'Die Tote Stadt'.Beeld Podium 19

Terwijl Brussel na 22 uur omwille van de avondklok een dode stad lijkt te zijn, brengt de Brusselse opera De Munt haar online weer tot leven. De speelreeks van Die tote Stadt werd na twee voorstellingen stopgezet, maar tot het einde van het jaar is deze geweldige psychologische opera over een man die de dood van zijn vrouw niet kan verwerken, wél online te zien.

Die tote Stadt, tot 22 februari op Podium 19

Dansen op Debussy

Uit ‘Piano Works Debussy’ met Lisbeth Gruwez. Beeld Danny Willems
Uit ‘Piano Works Debussy’ met Lisbeth Gruwez.Beeld Danny Willems

Een piano waaruit muziek van Claude Debussy klinkt en een danseres die verdacht veel op Lisbeth Gruwez lijkt: dat zijn de simpele ingrediënten van Piano Works Debussy. De première van de nieuwe voorstelling van Gruwez werd in het voorjaar uitgesteld naar oktober, en kort nadien gingen de theaters opnieuw op slot. Gelukkig danst Gruwez online verder.

Piano Works Debussy, 6 februari op Podium 19

Alleen op je kamer

Bangerik Het Paleis Beeld Kurt Van der Elst
Bangerik Het PaleisBeeld Kurt Van der Elst

“Ik zat als kind alleen op mijn kamer maar ik keek tv-series en omringde me met leuke, griezelige dingen”, vertelde Abattoir Fermé-bezieler Stef Lernous in 2018 in deze krant. Aanleiding was Bangerik, zijn kindervoorstelling voor hetpaleis, die ook online is te bekijken. Zo kunnen koters vanaf 6 jaar op hun ­eigen kamer de wondere wereld van het theater ontdekken.

Bangerik, te bekijken via hetpaleis.be

Milo in Mosul

Orestes in Mosul Beeld Podium 19
Orestes in MosulBeeld Podium 19

Twee jaar geleden trok NTGent-directeur Milo Rau naar de Iraakse stad Mosul, om er daar zijn eigenzinnige bewerking van Orestes voor te bereiden. Met hem reisde ook ­Daniel Demoustier mee, die als oorlogsreporter niet alleen de Griekse tragedie over een door een oorlog verwoeste stad mee vormgaf, maar ook het hele ­proces vastlegde.

Orestes in Mosul - The Making of, 6 februari op Podium 19

Dansen op Bach

Uit 'Bach Studies'. Beeld RV Filip Van Roe
Uit 'Bach Studies'.Beeld RV Filip Van Roe

De naam Benjamin Millepied is bij het grote publiek misschien niet zo bekend, maar de Franse choreograaf ontwierp wel de dansbewegingen in de Hollywood-film Black Swan. Voor het Belgische Opera Ballet Vlaanderen maakte hij dan weer een choreografie op muziek van Bach. Bach Studies is in het kader van de Bachweek te zien op tv-zender Podium 19.

Bach Studies, 30 januari om 21 uur op Podium 19

Wegdromen met Alice

'Alice in Wonderland', Halina Reijn. Beeld ITA
'Alice in Wonderland', Halina Reijn.Beeld ITA

Internationaal Theater Amsterdam stopt Alice in Wonderland in een nieuw jasje. De klassieker van Lewis Carroll werd in 54 delen opgeknipt, ingelezen door grote namen als Paul de Leeuw, Halina Reijn en Ramsey Nasr. Het resultaat is een productie die ons, volgens de makers, kan doen wegdromen in donkere dagen maar die evengoed uitdaagt om out of the box te denken.

‘Alice in Wonderland’ online te bekijken of als podcast te beluisteren, info op ita.nl

Luistertoneel Tellegen

'De genezing van de krekel' van meesterfabelverteller Toon Tellegen. Beeld Toneelhuis
'De genezing van de krekel' van meesterfabelverteller Toon Tellegen.Beeld Toneelhuis

De Toneelhuis-makers laten zich minstens tot 31 januari niet zien, maar gelukkig laten ze op de podcast Radio Toneelhuis wél van zich horen. Onder anderen Nico Sturm, Stijn Van Opstal, Tom ­Dewispelaere en Tom Van Dyck brengen daar De genezing van de krekel van meesterfabelverteller Toon ­Tellegen in sprankelend ­luister­toneel tot leven.

De genezing van de krekel, te beluisteren op Toneelhuis.be

Op z’n Grieks

Ikram Aoulad in Guy Cassiers' 'Antigone in Molenbeek'. Beeld Vincent Delbrouck
Ikram Aoulad in Guy Cassiers' 'Antigone in Molenbeek'.Beeld Vincent Delbrouck

Het Hamburgse theaterfestival Lessingtage 2021 vindt dit jaar online plaats, om redenen die u zelf wel kunt bedenken. Een uitgelezen kans voor wie Guy Cassiers’ tweeluik van Griekse tragedies, Antigone in Molenbeek + Tiresias, niet in levenden lijve kon zien: zaterdagavond worden de twee monologen van Ikram Aoulad en Katelijne Damen live gestreamd.

Toneelhuis, Antigone in Molenbeek + Tiresias, 23/1, 20 uur, thalia-theater.de

Kapitalisme voor kinderen

Uit de kindershow 'Pak de poen!' Beeld De Studio
Uit de kindershow 'Pak de poen!'Beeld De Studio

De nieuwste incarnatie van Pak de poen! heeft niets te maken met Manu Verreth, maar alles met Compagnie Barbarie. Het gezelschap van zeven vrouwen rond Sarah Vangeel en Karolien De Bleser pakt uit met een onlineshow, ‘de meest hebzuchtige show van het jaar!’, waarin kinderen het kapitalisme leren kennen. Klinkt gek, is ­geweldig.

Compagnie Barbarie, Pak de poen!, 23 januari 20 uur, destudio.be

Kamal kijkt terug

Kamal Kharmach in actie tijdens de voorstelling 'Mag ik even?' Beeld VRT
Kamal Kharmach in actie tijdens de voorstelling 'Mag ik even?'Beeld VRT

Geert Hoste en Michael Van Peel zijn ermee gekapt, maar comedians als Bert Gabriëls en Kamal Kharmach sprongen de voorbije jaren in het gat en maken nu ook eindejaarsconferences. De voorstelling van Kharmach, die in Café The Joker in Antwerpen voor een zeer beperkt publiek werd opgenomen, is online te herbekijken. Voor wie nog eens met vorig jaar wil lachen.

Mag ik even?, via VRT Nu

Vandekeybus gestreamd

Uit de voorstelling 'Hands do not touch your precious Me'. Beeld rv
Uit de voorstelling 'Hands do not touch your precious Me'.Beeld rv

Hands do not touch your precious Me van Wim Vandekeybus was gepland voor november 2020, maar moest om bekende redenen geannuleerd worden. Daarom gaat het stuk nu in première met een livestream. Vandekeybus creëerde voor dit stuk een mythisch verhaal van confrontatie en transformatie, van licht en duister, van dood en ­hergeboorte.

Hands do not touch your precious Me, via 247.kvs.be

Arme koning van Europa

'King Lear' van Hetpaleis. Beeld © kurt van der elst | www.kvde.
'King Lear' van Hetpaleis.Beeld © kurt van der elst | www.kvde.

Toen de pest lelijk huishield in Engeland, schreef een zekere William Shakespeare King Lear. Nu corona nog steeds behoorlijk lelijk huishoudt in België, kunt u ­vanuit uw kot een moderne ­update van het stuk bekijken. Simon De Vos gebruikt de tragedie om in deze jeugdvoorstel­ling de malaise waarin de EU verkeert te onderzoeken.

‘King Lear’, te bekijken op hetpaleis.be

Opera met ondertitels

UIt 'Der Schmied von Gent',  Opera Vlaanderen. Beeld rv/Annemie Augustijns
UIt 'Der Schmied von Gent', Opera Vlaanderen.Beeld rv/Annemie Augustijns

Op het gratis onlineplatform OperaVision vind je, zoals de naam het al een beetje verraadt, een keur aan operavoorstellingen zoals die te zien waren in de Europese operahuizen. Maar liefst 29 huizen bieden hun creaties aan, daaronder ook De Munt en Opera Ballet Vlaanderen. En omdat iedereen moeiteloos zou kunnen volgen, zijn zelfs Nederlandstalige ondertitels voorzien.

OperaVision, www.opera­vision.eu

Terugblikken in stijl

Uit aflevering 4 ('Bye Bye Brexit!') van The Big Throwback.
 Beeld AB
Uit aflevering 4 ('Bye Bye Brexit!') van The Big Throwback.Beeld AB

Al vijftien jaar brengt de muziektempel AB concerten en sessies tot bij je thuis via ABtv. Hoog tijd voor een terugblik. The Big Throwback bundelt fragmenten uit meer dan duizend opnames in vijf thema’s. ‘Homegrown’ bijvoorbeeld focust op artiesten uit eigen land, in de ‘AB Sessions’ vind je de mooiste akoestische sessies en met ‘Bye Bye Brexit!’ wordt nog één keer naar de Britpop gewuifd.

De vijf afleveringen van ‘The Big Throwback’ vindt u op de sociale kanalen van de AB

Toneel tegen pesterij

'King Lear'. Beeld Het Paleis
'King Lear'.Beeld Het Paleis

Toen de pest lelijk huishield in Engeland, schreef een zekere William Shakespeare King Lear. Nu corona nog steeds behoorlijk lelijk huishoudt in België, kunt u vanuit uw kot een moderne update van King Lear bekijken. Simon De Vos gebruikt de tragedie om in deze jeugdvoorstelling de malaise waarin de Europese Unie verkeert, te onderzoeken.

‘King Lear’, op hetpaleis.be

Adem zonder masker

Acteur Nasrdin Dchar. Beeld ANP Kippa
Acteur Nasrdin Dchar.Beeld ANP Kippa

“Niet spelen, juist nu er zo veel te vertellen en te verwerken is, dat is voor mij geen optie.” En dus speelt Nasrdin Dchar zijn voorstelling gewoon wél, in de open lucht, op het ­Amsterdamse Leidseplein, voor een publiek dat thuis, zonder mondmasker dus, meekijkt. Een voorstelling waarin Dchar nu al op het bewogen jaar 2020 terugblikt.

Adem, de livestream, zaterdag 12/12 om 20.30 uur op ita.nl

Niet zien? Dan maar horen

Als u niet tot in Toneelhuis geraakt, dan komt ­Toneelhuis tot bij u. Terwijl theatermaker Benjamin Verdonck met zijn ­‘Wereldtournee door Antwerpen’ door de koekenstad trekt, spreken de andere Toneelhuis-makers met Radio Toneelhuis rechtstreeks in uw oren, elke dinsdag- en donderdagavond, inmiddels al goed voor zes afleveringen. Wie niet zien kan, moet horen.

Radio Toneelhuis, op toneelhuis.be en alle podcast-apps

Dansen, dansen en nog eens dansen

Uit 'Piano Works Debussy'. Beeld Danny Willems
Uit 'Piano Works Debussy'.Beeld Danny Willems

Een piano waaruit muziek van Claude Debussy klinkt en een danseres die verdacht veel op Lisbeth Gruwez lijkt: dat zijn de simpele ingrediënten van Piano Works Debussy. De première van de nieuwe voorstelling van Gruwez werd in het voorjaar uitgesteld naar oktober, en kort nadien gingen de theaters opnieuw op slot. Gelukkig danst Gruwez online verder.

Piano Works Debussy is te bekijken via KVS 24/7, 247.kvs.be

App-normaal theater

WatchApp #2. Beeld Skagen
WatchApp #2.Beeld Skagen

In het voorjaar ontwikkelde Mathijs Scheepers van het Antwerpse theatercollectief SKaGen WatchApp, een ongewone theatervoorstelling die volledig via WhatsApp te bekijken was. Tienduizend kijkers volgden zo het liefdes­verhaal van Emmi en Leo. Vanaf dit weekend krijgt hun romance een vervolg in WatchApp #2.

Tickets voor WatchApp #2 via skagen.be

Binnen de maatregelen

Haline Reijn in 'La voix humaine'. Beeld © Stichting Theater en Televisie / ITA
Haline Reijn in 'La voix humaine'.Beeld © Stichting Theater en Televisie / ITA

U mag nog steeds maar één knuffelcontact bij u thuis ontvangen, en u weet niet wie u verkiest? De Nederlandse topactrice Halina Reijn lijkt ons een goede keuze. La voix humaine, haar monoloog naar Jean Cocteau, is online te bekijken. Eén actrice die helemaal voor u alleen lijkt te spelen: een corona-proof buitenkans die u niet mag laten liggen.

La voix humaine is te bekijken op ita.nl

De stad is niet dood

'Die tote Stadt' in de Munt. Beeld RV De Munt
'Die tote Stadt' in de Munt.Beeld RV De Munt

Terwijl Brussel na 22 uur omwille van de avondklok een dode stad lijkt te zijn, brengt de Brusselse opera De Munt haar online weer tot leven. De speelreeks van Die tote Stadt werd na twee voorstellingen stopgezet, maar tot het einde van het jaar is deze geweldige psychologische opera over een man die de dood van zijn vrouw niet kan verwerken, wél online te zien.

Die tote Stadt, via demunt.be

Morgen in Chili en bij u thuis

Op KVS 24/7, het onlineplatform van de Brusselse stadsschouwburg KVS, staat inmiddels heel wat kijkvoer: van Valentijn Dhaenens’ monoloog Onbezongen tot Lisbeth Gruwezs dansvoorstelling Piano Works Debussy. Zondagavond wordt het Chileense Mañana es otro país live gestreamd, in een regie van Michael De Cock, artistiek leider van de KVS.

Mañana es otro país, zondag om 20 uur op 247.kvs.be

Bezoek van Albert Camus

SKaGen bewerkte 'De pest' van Camus. Beeld RV SKAGEN
SKaGen bewerkte 'De pest' van Camus.Beeld RV SKAGEN

Tijdens deze pandemie kunt u ook de Franse ­auteur-filosoof Albert Camus, een expert als het op epidemieën aankomt, bij u thuis uitnodigen. Camus’ beroemde boek De pest werd vijftien jaar geleden immers door het collectief SKaGeN tot La merde bewerkt, een straffe voorstelling die nu actueler dan ooit lijkt, én volledig online te ­bekijken is.

La merde, via skagen.be

Couperus wereldwijd

Uit 'De stille kracht'. Beeld jan versweyveld
Uit 'De stille kracht'.Beeld jan versweyveld

“Couperus behandelt thema’s die de hele wereld aangaan”, vindt theatermaker Ivo van Hove. Goed nieuws, want De stille kracht, Van Hoves magistrale bewerking van Louis Couperus’ gelijknamige roman, is vrijdag over de hele wereld te zien. Wedden dat deze voorstelling, met een geweldige Halina Reijn en Gijs Scholten van Aschat, ook online uiterst krachtig blijft?

De stille kracht, vrijdag 27 november via ITA.nl

Toneel in je oren

Als u niet tot in Toneelhuis geraakt, dan komt Toneelhuis tot bij u. Terwijl theatermaker Benjamin Verdonck door de koekenstad trekt met zijn ‘Wereldtournee door Antwerpen’, spreken de andere Toneelhuismakers met Radio Toneelhuis rechtstreeks in uw oren, elke dinsdag- en donderdagavond. Wie niet zien kan, moet horen!

Radio Toneelhuis, op toneelhuis.be en alle podcast-apps

Wonderlijke Alice

Halina Reijn in 'Alice in Wonderland'. Beeld ITA
Halina Reijn in 'Alice in Wonderland'.Beeld ITA

Wie zich wil verwonderen, kan terecht bij Internationaal Theater Amsterdam, het ensemble van Ivo van Hove. Nadat ze tijdens de eerste lockdown Boccaccio’s Decamerone voorlazen, is het nu aan Alice in Wonderland van Lewis Carroll. Elke avond leest iemand – Ramsey Nasr, Halina Reijn – een stukje voor over Alice die naar een onontdekte wereld reist.

Alice in Wonderland, via ita.nl

Digitale begeerte

Toneel kijken op een computerschermpje is niet ideaal, maar bij lezingen van auteurs speelt dat iets minder. Behoud de Begeerte selecteerde in de eerste lockdown al enkele van zijn roemruchte voorstellingen uit het archief en zette die online. Tournée Digitale is nog steeds te bekijken, met in het aanbod onder meer Kees van Kooten, Hugo Claus en Harry Mulisch.

Tournée Digitale, via begeerte.be

Kamerfeestje in KVS

Anna Moliner en Blanca Portillo in 'Mrs. Dalloway'. Beeld Sergio parra
Anna Moliner en Blanca Portillo in 'Mrs. Dalloway'.Beeld Sergio parra

Goed nieuws: ene Mrs. Dalloway organiseert bij haar thuis een feest, en u bent uitgenodigd. Alles is coronaproof, bovendien: de festiviteiten zijn online bij te wonen, via KVS 24/7, het streamingplatform van het Brusselse stadstheater. KVS-directeur Michael De Cock en het Madrileense Teatro Español bewerkten samen Virginia Woolfs roman Mrs. Dalloway.

Mrs. Dalloway, doorlopend en gratis te zien op 247.kvs.be

Bang in het Paleis

Uit de kindervoorstelling ‘Bangerik’. Beeld Kurt Van der Elst
Uit de kindervoorstelling ‘Bangerik’.Beeld Kurt Van der Elst

“Ik zat als kind alleen op mijn kamer maar ik keek tv-series en omringde me met leuke, griezelige dingen”, vertelde Abattoir Fermé-bezieler Stef Lernous in 2018 in deze krant. Aanleiding was Bangerik, zijn kindervoorstelling voor hetpaleis, die ook online is te bekijken. Zo kunnen koters vanaf 6 jaar op hun eigen kamer de wondere wereld van het theater ontdekken.

Bangerik is te bekijken via hetpaleis.be

Online naar de zuidpool

Twee maanden lang zat actrice en theatermaker Anne-Laure Vandeputte – bekend van voorstellingen als JR en series als De bende van Jan de Lichte – bij Zuidpool in schrijf­residentie. Het resultaat van haar onderzoek naar sekswerk en ­feminisme heet I’m the closest thing I have to a voice of reason. Publiek is niet welkom, maar kan wel online streamen.

I’m the closest thing I have to a voice of reason, op 9/11 te streamen via zuidpool.be

Drummen met Anne Teresa De Keersmaeker

Uit 'Drumming'. Beeld Herman Sorgeloos / Rosas
Uit 'Drumming'.Beeld Herman Sorgeloos / Rosas

Er stond de volgende weken nogal wat op de agenda van Rosas en Anne Teresa De Keers­maeker. Het iconische Fase. Four Movements to the Music of Steve Reich, bijvoorbeeld, maar ook Drumming. Die voorstelling, een herneming van het werk uit 1998, wordt nu live gestreamd door Rosas, De Munt en Kaaitheater om ons toch te laten genieten van het werk.

‘Drumming’, 31/10, 20u, op de FB-, Instagram- en YouTube-accounts van Rosas

Het beste van de Opera

Uit 'La juive' (2014-2015) van Opera Ballet Vlaanderen. Beeld (c)AnnemieAugustijns
Uit 'La juive' (2014-2015) van Opera Ballet Vlaanderen.Beeld (c)AnnemieAugustijns

Het gefluister in de zaal, de sfeer op de bühne, het applaus achteraf. Niets kan de ervaring van een mooie opvoering evenaren. Maar om de fans niet helemaal in de kou te laten staan, selecteerde Opera Ballet Vlaanderen dertien van de beste opvoeringen van de voorbije seizoenen. Op het menu onder meer La juive, Parsifal en Mea culpa van Sidi Larbi Cherkaoui.

Opera Ballet Vlaanderen, via opera­ballet.be

Feest voor jonge ogen

Uit ‘De meester en Margarita’ van Theater Froe Froe en Laika. Beeld KATHLEEN MICHIELS
Uit ‘De meester en Margarita’ van Theater Froe Froe en Laika.Beeld KATHLEEN MICHIELS

In de herfstvakantie staat altijd veel jeugdtheater geprogrammeerd. Om die leegte op te vangen kun je met je kleine grut onder meer terecht bij Theater Froe Froe. Verschillende opvoeringen staan online, waaronder Titus en het al even bejubelde De meester en Margarita. “Een feest voor het oog en een prikkelende oproep tot kritisch verzet”, schreef deze krant daar in 2018 over.

De meester en Margarita, Titus, via Froefroe.be

Dossier De Morgen gidst

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234