Vrijdag 18/10/2019

Het geheim van Sophia Loren (84)? Lekker spaghetti slurpen

Sophia Loren vandaag. Beeld rv

Harmen van Dijk bespiegelt wekelijks de levens van beroemde mensen wereldwijd.

De levenslustige Italiaanse filmdiva staat op haar 84ste nog altijd kwiek op de set. Haar geheim? Niet diëten, wel lekker spaghetti slurpen. 

De Italiaanse actrice Sophia Loren maakt op haar 84ste nog draaidagen van tien uur. Volgens haar zoon, regisseur Edoardo Ponti, kan zijn moeder geen half werk leveren. Ze duikt vol passie in haar nieuwste rol van de Joodse Rosa, overlevende van de concentratiekampen, die haar huis en leven deelt met een Senegalese vluchteling, een straatkind en een transgendervrouw.

Een verhaal dat de actrice persoonlijk raakt, want zij begon haar leven als verschoppeling in de achterbuurten van Napels. Toen ze met haar moeder naar Rome ­vertrok en als model aan de slag ging, werd ze ontdekt door de 20 jaar oudere regisseur Carlo Ponti. Een paar jaar later zou ze met hem trouwen – ze ­vertelde altijd ongegeneerd dat hij niet alleen de liefde van haar leven was, maar ook de vaderfiguur die ze gemist had.

Na Italië volgde het succes in Hollywood, al vonden ze haar uiterlijk daar net iets te uitgesproken. “Mijn neus was te lang, mijn mond te breed.” Zelfs haar man suggereerde ooit dat ze bij de plastisch chirurg langs moest. Sophia was woedend en snapt nog altijd niet dat mensen onder het mes gaan. “Ik ben altijd tevreden geweest met mijn uiterlijk.” En gelijk heeft ze.

Dieet ondenkbaar

Een dieet was ondenkbaar voor de ­voluptueuze Italiaanse die in haar kinderjaren soms moest bedelen om haar honger te stillen. Eten werd, naast acteren, haar grote passie. Er werd haar ooit gevraagd hoe je spaghetti hoort te verorberen. Haar antwoord: “Je moet het inademen, als een stofzuiger.” De diva ontpopte zich tot een klassieke, kokende Italiaanse mama toen ze na veel teleurstellingen eindelijk moeder werd – behalve van de eerder genoemde Edoardo ook van Carlo jr. die nu een succesvol dirigent is. Omdat ze toch voortdurend in de keuken stond, schreef ze diverse kookboeken waarin ze traditionele recepten deelde. Voor In cucina con amore werd een foto gemaakt waarop ze zwoel poseert met een buitenissig groot houten slacouvert – een klassiek geworden beeld dat alles zegt over haar gezonde eetlust. Daarin verschilde ze n­ogal van collega Audrey Hepburn. De vederlichte Audrey nodigde Sophia ooit uit voor de lunch in haar Zwitserse villa. Na het verorberen van een blaadje sla, een krul kaas en een crouton verzuchtte ze: “Ik heb al te veel gegeten.” Sophia dacht dat dit pas het voorgerecht was.

Voor In cucina con amore werd een foto gemaakt waarop ze zwoel poseert met een buitenissig groot houten slacouvert – een klassiek geworden beeld dat alles zegt over haar gezonde eetlust. Beeld rv

Bourgondischer ging het er in 1966 aan toe op de set van C’era una volta. Sophia’s tegenspeler Omar Sharif vertelde dat zijn moeder het beste auber­ginerecept ter wereld had. Onmogelijk, zei Sophia, want háár moeder maakte de lekkerste aubergine. Om de proef op de som te nemen werd Omars moeder naar Rome gevlogen en werden beide dames in de keuken gezet. Uit de filmploeg werd een jury samengesteld die oordeelde dat het gerecht van mama Sharif toch iets lekkerder was. Vier jaar geleden schreef Sophia in haar memoires dat ze het nog altijd niet eens is met die beslissing.

In het boek Gisteren, vandaag en morgen kijkt de actrice tevreden terug op haar dolce vita, al is het leven nog niet voorbij. Haar nieuwe film La vita davanti a sé komt in het voorjaar 2020 uit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234