Vrijdag 17/01/2020

wonen in boeken

"Het ene boek roept het andere op, het netwerkt uit zichzelf"

Beeld Stefaan Temmerman

Leven tussen boeken is wat de mensen in deze rubriek letterlijk doen. Elke week portretteren we een fervente lezer in zijn huiselijke omgeving en peilen we naar zijn of haar liefde voor literatuur.Vandaag: redacteur Gudrun De Geyter

"Geen idee hoeveel boeken ik heb, nooit behoefte gevoeld om ze te tellen. Ik zou er graag minder hebben, denk ik tijdens een verhuizing, zoals nu. Ik heb niet één favoriete leesplek, ik vind het belangrijk er meerdere te hebben: plaatsen waar ik op mijn gemak zit, of waar ik kan noteren, of onderstrepen, waar licht is en waar warmte lonkt, plaatsen waar de kat zou gaan liggen."

"Ik onthou ook waar ik welk boek heb gelezen. Edith Templetons Gordon in de hete namiddagzon in een Zuidwest-Franse tuin vol krekels. Bij Aarde van David Vann is het omgekeerd. Daar herinner ik me levendig de plaatsen waar alles zich afspeelde, alsof ik op de beschreven plekken gelezen had."

"Ik probeer mijn boeken te ordenen op herkomst van de schrijvers. Maar wat met Milan Kundera, of Edgar Hilsenrath, is dat een Jood of een Duitser? En moet Oliver Sacks niet naast Roberto Calasso staan, nu ik weet dat zij samen varens bewonderden."

"Ik laat me graag verrassen en vind het fijn om een vondst te doen in mijn eigen bibliotheek. 'No man is an island entire of itself', schreef John Donne, en later droeg Joan Baez het ook voor. Ik zou die 'man' door 'book' willen vervangen. Het ene boek roept het andere op, het netwerkt uit zichzelf. Dat maakt mij razend en geestdriftig wanneer ik voor een boekenrek sta, of aan boeken denk. Omdat ze nog niet allemaal zijn uitgepakt, krijg ik flitsen van boeken die ik al lang niet meer heb gezien. Waar zou mijn exemplaar van Het Martyrium van Elias Canetti zijn? Uitgeleend misschien? O hel, aan wie?"

"De Franse kunstenares Sophie Calle maakte een blinkend roze boek: Prenez soin de vous. Daarin laat ze vrienden aan het woord aan wie ze de afscheidsbrief van haar minnaar heeft laten lezen, deels omdat ze hem niet goed begrijpt. Grafologen, criminologen, een moeder, stylistes, journalisten, bekende mensen als Lauri Anderson tot zelfs een talmud-exegeet toe; allemaal geven ze hun interpretatie. 'Prenez soin de vous' zijn de laatste woorden uit die brief. Het boek is zeer mooi gemaakt. Het bevat handschriften, partituren, tekstberichten en brailleschrift. Ik kreeg het ooit cadeau. Inmiddels ben ik over de vraag heen of ik er toen echt zo erg aan toe was."

Gudrun De Geyter (53)

Stad: Elsene
Beroep: redacteur Klara
Vrije tijd: kijken, struinen, fietsen, lummelen en prutsen aan het interieur

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234